Principatul Monaco este in doliu si se pregateste intens pentru funeraliile Printului Rainier al III-lea. Monegascii au de ce sa planga dupa cel care i-a condus timp de peste 55 de ani spre prosperitate. Principatul a evoluat sub domnia lui de la o statiune "prafuita" la un adevarat centru international al finantelor sI turismului.

Locuitorii se tem ca nu cumva sfarsitul Printului Rainier sa insemne si sfarsitul progresului. Sub patronajul sau, Principatul a devenit un adevarat magnet pentru oamenii cu bani care au investit datorita paradisului fiscal de aici, iar cazinoul Monte Carlo atrage valuri de turisti. Faptul ca Monaco are o suprafata de numai 2 kilometri patrati nu a fost un impediment pentru dezvoltare.

S-a construit atat pe orizontala - prin extinderea litoralului si a portului -, cat si pe verticala - mall-uri si o gara subterana, iar in ultimii s-a investit masiv in IT. Asadar, Printul Albert preia un stat prosper si in plin avant economic, iar asteptarile supusilor sai sunt foarte mari.

Sportiv si celibatar

Adresandu-se compatriotilor sai, Albert i-a asigurat ca isi va asuma "cu forta si convingere toate puterile suverane". Noul suveran era caracterizat de presa cu doua calificative: sportiv si celibatar. Este licentiat in Drept comercial, a fost impins de tatal sau in afaceri si trimis sa reprezinte Principatul la mai toate reuniunile pe teme economice importante.

Dar ceea ce il pasiona mai tare, sportul, nu a fost neglijat, continuand tradita de "primul sportiv al tarii". A jucat fotbal si a participat la Raliul Paris Dakar si la trei editii ale Olimpiadei de iarna in proba de bob. incet, incet i-au fost oferite si atributii de reprezentare la evenimente de politica externa.

A condus delegatia tarii sale la ONU, a reprezentat Monaco la ceremonia de aderare a Principatului la Consiliul Europei, a fost in Sri Lanka unde a vizitat un centru de ajutorare a victimelor valurilor seismice. Dar ceea ce i-a contabilizat cel mai bine presa au fost aventurile sale galante cu unele dintre cele mai celebre femei.

Potrivit propriilor declaratii, presa l-a logodit de cel putin 23 de ori. De-a lungul vremii, tabloidele relatau pe larg idilele sale cu Naomi Campbell, Tasha de Vasconcellos Mota e Cunha, Claudia Schiffer, Brooke Shields. Dorinta tatalui sau de a-si vedea fiul insurat inaine de a muri nu s-a implinit.

Mostenitorii lui Rainier se bat pe avere

Insa cele care au dat cele mai mari batai de cap lui Rainier au fost cele doua fiice: Caroline si Stephanie. Fiica cea mare a printului, Caroline, s-a casatorit cu playboy-ul Phillipe Junot, insa mariajul a durat doi ani. S-a maritat apoi cu miliardarul italian Stefano Casiraghi, dar, ghinion, acesta a murit intr-un accident survenit in urma unei curse nautice.

Acum, Caroline este casatorita cu Printul Ernst de Hanovra, care a avut un trecut foarte colorat, fiind protagonistul mai multor scandaluri. Din nefericire, si acest mariaj este spre sfarsit deoarece printul se afla in stare grava in spital, suferind de pancreatita acuta. Sora mai mica a Carolinei, Stephanie, a dorit sa se faca manechin, apoi cantareata de muzica pop, dar nu a avut succes.

in 1992 se incurca cu bodyguardul sau, cu care face doi copii, isi oficializeaza relatia in 1995, dar divorteaza dupa numai un an si jumatate. intre timp mai face un copil, se combina cu un barman intr-o statiune montana, apoi cu directorul Circului de stat din Elvetia care era casatorit, trece apoi la un alt circar cu care se muta intr-o rulota si tot asa.

Disperat, Printul Rainier a amenintat ca isi modifica testamentul si ca lasa averea sa de aproape opt miliarde de lire sterline numai lui Albert si Carolinei, pana la urma Stephanie alegandu-se, totusi, cu un mizilic, 17 milioane lire sterline. Se asteapta ca ea sa faca un scandal monstru in aceasta chestiune.