Liderul Conservatorilor britanici a lansat ieri platforma electorala a partidului sau, cu care spera sa-l invinga pe Tony Blair in alegerile din 5 mai. O victorie a euroscepticului Michael Howard ar putea cauza probleme UE si Romaniei.

Partidul Conservator mizeaza pe sase domenii de interes public in care incearca sa demonstreze ca guvernarea laburista a esuat. Partidul condus de Michael Howard vrea mai multa politie, spitale mai curate, taxe mai scazute, disciplina in scoli, controlul imigratiei si asumarea raspunderii de guvern.

Dintre acestea, problema cea mai spinoasa pare a fi imigratia, iar laburistii, aflati la egalitate in sondaje cu conservatorii, incearca sa-l invinga pe Howard cu propriile sale arme: Michael Howard, fiu al unui imigrant evreu de origine romana, ajuns clandestin in Marea Britanie, vrea sa impuna cote anuale de imigratie! Aceasta intentie, afirmata de mult timp, i-a adus deja eticheta de „rasist"

si extremist de dreapta din partea oponentilor politici, desi politica sa se bucura de o mare sustinere populara. Howard sustine insa ca „fixarea unor limite ale imigratiei nu este o forma de rasism, este un lucru firesc".

El a recunoscut ca Marea Britanie a beneficiat mult de pe urma imigratiei, dar considera ca guvernul laburist a permis ca fenomenul sa scape de sub control, numarul strainilor care s-au stabilit in Marea Britanie triplindu-se de cind a ajuns Blair la putere.

In afara temei spinoase a imigratiei, conservatorii s-au mai angajat sa reduca taxele cu patru miliarde de lire si sa reintroduca disciplina in scoli, trimitind „elevii dificili" la scoli de corectie. De asemenea, partidul propune subventionarea pacientilor care doresc sa fie tratati in sistemul privat, recrutarea a 5.000 de politisti in fiecare an si reducerea numarului de parlamentari cu 20%

pentru o functionare mai eficienta a Legislativului. Laburistii, care nu si-au lansat inca propria platforma, sustin ca planurile adversarilor lor sint o pacaleala si se bazeaza pe calcule economice eronate.

Subiect tabu, Europa

In lupta dintre laburisti si conservatori exista un subiect pe care nici unul dintre partide nu se incumeta sa-l abordeze: Europa.

In contextul euroscepticismului crescind din Marea Britanie, laburistii, proeuropeni, se tem ca ar putea pierde voturi daca ar discuta subiectul relatiei cu UE, iar conservatorii, care proclama opozitie totala fata de adoptarea euro si a Constitutiei Europene, au experienta alegerilor trecute, cind tema europeana a divizat partidul.

Promitind un referendum anul viitor in privinta Constitutiei Europene, Blair a aminat practic periculoasa dezbatere pina dupa alegeri. Cu laburistii in pierdere de popularitate din cauza razboiului din Irak si conservatorii in urcare in sondaje, Europa se confrunta insa cu o perspectiva sumbra: Marea Britanie trebuie sa preia presedintia UE in iunie anul acesta.

Iar in cazul unei victorii a formatiunii lui Michael Howard, care nu a exclus pina acum nici ipoteza retragerii tarii sale din Uniune, gestionarea afacerilor europene s-ar putea afla intr-o serioasa dificultate. Marea Britanie ar putea fi chiar nevoita sa predea presedintia altui stat.

In acest caz, extinderea, deci integrarea Romaniei, s-ar putea afla in impas. Paradoxal astfel, un premier de origine romana in Downing Street ar putea bloca aderarea Romaniei la UE.