Presedintele SUA, George W. Bush, si-a inceput cel de-al doilea mandat incercand sa eradicheze tirania din intreaga lume, scrie saptamanalul britanic "The Economist".

Pe masura ce SUA urmaresc acest obiectiv, din Ucraina pana in Kargazstan si din Afganistan si Irak pana in Liban, alte probleme - printre care se numara disputele cu unele tari europene privitoare la Irak - devin mai putin dificil de rezolvat. Astfel, s-a nascut speranta ca SUA si aliatii sai vor reusi sa tina sub control mai usor situatia din Iran si Coreea de Nord.

Schimbarea relatiilor cu Europa si cu o parte a lumii arabe a survenit la 30 ianuarie, cand un impresionant numar de irakieni s-au prezentat la vot. Din acel moment, intrebarea pe care si-o pun guvernele europene nu mai este: "De ce a pornit America acest razboi?", ci "Cum putem sa contribuim la reconstructia Irakului?".

SUA si UE vor sponsoriza impreuna o conferinta a donatorilor pentru reconstructia tarii. Presedintele Bush si echipa sa au fost multumiti si in ceea ce priveste sprijinul oferit de Polonia si de Germania in contextul revolutiei portocalii din Ucraina si ajutorul oferit de Franta in indepartarea trupelor siriene din Liban.

Arabia Saudita a organizat alegeri locale limitate, Egiptul ia in considerare organizarea unor alegeri prezidentiale, iar multe alte tari i-au prezentat lui Bush planurile lor pentru reformare. Desi scopul acestora nu este doar acela de a-i face pe plac Americii, progresele sunt urmarite cu multa satisfactie.

Insa si administratia Bush si-a modificat tactica. O echipa noua contribuie la aceasta transformare. Condoleezza Rice, spre deosebire de Colin Powell, predecesorul sau in functia de secretar de stat, reuseste sa isi faca opiniile auzite in fata presedintelui Bush. De exemplu, Condoleezzei Rice i se datoreaza faptul ca Bush a fost incurajat sa isi schimbe pozitia fata de Iran.

Astfel, liderul de la Casa Alba a fost de acord ca europenii sa incerce sa convinga Iranul sa nu mai produca combustibil nuclear. Europenii, pe de alta parte, spera ca Bush va exercita presiuni asupra premierului israelian, Ariel Sharon, in legatura cu o problema cat se poate de controversata: Cisiordania.

Daca SUA si Europa vor reusi sa isi inceapa dialogul strategic, ele vor avea o multitudine de probleme de dezbatut, incepand cu situatia din Orientul Mijlociu si incheind cu problemele de ordin ecologic si cu o Rusie din ce in ce mai autocratica.

Insa cum pot avea loc aceste discutii confidentiale, in contextul in care la masa negocierilor se vor afla 25 de tari? Una dintre posibilele solutii este aceea de a se reactiva alianta dintre SUA, Marea Britanie, Franta si Germania, eventual alaturandu-li-se si Polonia si Italia.