Secretarul general PSD, Dan Matei Agathon, si deputatul Dorina Mihailescu au fost audiati ieri de procurorii anticoruptie, in cazul stenogramelor unor sedinte ale Delegatiei Permanente a fostului partid de guvernamint. "Scandalul stenogramelor" a fost declansat de EVZ la sfirsitul anului trecut, dupa ce mai multe documente ale sedintelor partidului au ajuns la redactorii nostri.

Surse judiciare ne-au declarat ca, in zilele urmatoare, ancheta initiata de PNA in acest caz va continua cu audierea "unor persoane importante din staff-ul PSD". Este vorba despre Adrian Nastase, Serban Mihailescu, Rodica Stanoiu, Florin Georgescu si Octav Cozmanca.

In acest caz, Dan Matei Agathon si Dorina Mihailescu au fost audiati de procurori, ca martori, timp de aproximativ o ora si jumatate.

La inceputul anului 2005, procurorii Parchetului General au deschis o ancheta in acest caz, la sesizarea mai multor organizatii nonguvernamentale importante: Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de

Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.

Agathon: "Am spus adevarul"

Prima referire la stenogramele PSD a aparut pe 23 noiembrie 2004, in "Evenimentul zilei". Demersul ziarului nostru a fost preluat doar de "Ziua", "Romania libera" si "Academia Catavencu". In fapt, presa a intrat in posesia a 27 de stenograme ale sedintelor conducerii PSD care demonstrau ca justitia, economia sau acte guvernamentale erau comandate din bulevardul Kiseleff.

Denuntul celor 11 ONG-uri a fost inregistrat pe 4 ianuarie 2005, la Ministerul Public. Acesta a decis ca va sesiza anchetatorii PNA pentru ca actul ar contine "elementele constitutive ale infractiunilor de coruptie". Despre audierea sa, Dan Matei Agathon a declarat ca a spus anchetatorilor "numai adevarul", refuzind sa ofere insa detalii ale discutiilor cu procurorii.

Gusa a recunoscut autenticitatea textelor

Dupa ce EVZ a publicat fragmente din stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente PSD, atit liderul partidului, Adrian Nastase, cit si alti membri ai formatiunii politice au negat autenticitatea acestora.

Singurul care a recunoscut clar autenticitatea unei stenograme este fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa. "Am participat la acel Birou Executiv. Tin minte precis pentru ca era legat de aducerea lui Antonio Guterres in tara in acel moment si de contactele pe care le facusem cu Partidul Social Democrat German si cu Partidul Laburist din Marea Britanie.

Stenograma este identica conform discutiilor interne", declara Gusa, in noiembrie anul trecut.

Geoana a scapat porumbelul

Ziarul "Ziua" a reusit sa-i smulga si lui Mircea Geoana o recunoastere indirecta a autenticitatii stenogramelor. Intrebat de unde s-au scurs acele stenograme catre presa, Geoana a raspuns ca de la cabinetul Dorinei Mihailescu, secretar executiv al PSD.

Intr-una dintre stenograme e redat un dialog intre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, in care aceasta ii explica presedintelui PSD ca se ocupa personal de transcrierea discutiilor de pe casetele audio.

Urmele stenogramelor duc la www.gov.ro

Documentele Word (.doc) care au aparut prima data pe Internet contin citeva detalii "ascunse" despre compania careia ii apartine calculatorul pe care au fost create, cind au fost create, printate, salvate etc. informatiile. Accesind meniul File-Properties din Word pot fi vazute, de exemplu, numele persoanelor care au salvat ultima oara documentele. In cazul de fata e vorba despre doua persoane.

Cautind date pe Google, am descoperit... declaratiile lor de avere pe site-ul Cancelariei primului-ministru (www.pm-control.ro) incadrate fiind in DAIS (http://www.gov.ro/drmpa/) - Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala condus de Dorina Mihailescu, mina dreapta a lui Adrian Nastase.

Alte date din documente disponibile in aceeasi fereastra arata ca ele au fost create pe calculatoare apartinind unor companii cum ar fi "PDSR" sau "gov.ro" (site-ul guvernului). Aceste date, publicate de EVZ anul trecut, pot ajuta ancheta.