Restructurarea guvernamentala nu constituie, in prezent, o prioritate, detalii asupra acestui proces urmand sa fie prezentate pe masura ce proiectul va avansa, a declarat ieri Calin Popescu Tariceanu. El a motivat astfel refuzul de a da detalii cu privire la aceasta masura. Presedintele PD, Emil Boc, a confirmat ieri ca restructurarea guvernului va avea loc pana la sfarsitul lui iunie.

Boc exclude insa varianta schimbarii lui Tariceanu.

Tariceanu - dispus sa renunte la cativa ministri

Reorganizarea Guvernului ar urma sa insemne reducerea numarului de ministri de la 25 la 16, dar si schimbarea unora din titularii posturilor, au afirmat surse din conducerea PNL. Dorinta de restructurare si de remaniere a Guvernului constituie alternativa pregatita de liberali la intentia lui Traian Basescu de a declansa alegeri anticipate.

Prima etapa ar urma sa fie cea de restructurare a Guvernului, care ar putea insemna reducerea numarului persoanelor care au functia de ministru de la 25 la 16. Insa acest plan presupune numeroase negocieri prealabile.

Deocamdata, noua schema a Guvernului nu este gata, discutandu-se insa despre comasarea sau impartirea unor ministere, mergandu-se pe ideea unui "guvern proaspat si care nu este stufos", afirmau, ieri, membri ai conducerii liberale. Urmeaza sa se "umble" inclusiv la numeroasele agentii guvernamentale, dintre care unele nu si-ar justifica existenta.

In prezent, in structura guvernamentala exista in jur de 60 de agentii, departamente si alte structuri, iar numarul acestora este considerat exagerat. Noua schema a Guvernului va fi gata pana la sfarsitul lunii aprilie. S-a dat si startul rafuielilor, aparand contestatari ai unora precum Ionut Popescu, Mircea Cinteza sau Mihai Razvan Ungureanu.

In acest fel, liberalii considera ca s-ar putea prezenta in fata opiniei publice cu un nou cabinet, condus, insa, tot de Calin Popescu Tariceanu.

Intre timp insa, PD insista pentru anticipate. Mai mult, democratii au transmis deja conducerii PNL ca restructurarea si remanierea Guvernului "nu inseamna evitarea anticipatelor". Democratii considera ca se pot face si remaniere in luna iunie, si alegeri anticipate cel mai devreme in toamna acestui an.

Cea mai "generoasa" oferta pentru liberali este organizarea de alegeri cel tarziu in primavara lui 2006. Mai mult, se spune ca Traian Basescu nu a renuntat la varianta Stolojan-premier chiar in fruntea Guvernului care va pregati alegerile.

(Romania Libera, Romulus Georgescu)