Peste noua zile va avea loc prezentarea oficiala a leului nou, respectiv a bancnotelor si monedelor noi, anunta ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in deschiderea simpozionului consacrat inceperii campaniei de informare nationala despre procesul denominarii monedei nationale. "Suntem in calendar cu denominarea si nu vedem dificultati de natura tehnica.

Avem garantia ca va fi o reusita", declara optimist guvernatorul. Desi este o masura pur tehnica, Isarescu recunoaste ca aceasta are componente sociale, politice si psihologice.

Spre deosebire de situatia din alte tari, in Romania, faptul ca va exista o circulatie indelungata in paralel a celor doua monede nu inseamna un efort din partea populatiei pentru inlocuirea leului vechi cu noua moneda, "efortul fiind ca atunci cand am inlocuit 50.000 lei de hartie cu 50.000 lei de plastic", explica guvernatorul.

28% din reteaua de bancomate va fi alimentata cu lei noi

Unul dintre principalele canale prin care va ajunge leul nou la populatie va fi automatul bancar, respectiv reteaua de 3.400 de ATM-uri existente la nivel national. De la 1 iulie a.c., sapte banci mari, care acopera 28% din reteaua de bancomate, vor alimenta cu lei noi cele 949 de ATM-uri proprii.

Alte 407 bancomate vor fi adaptate la noua moneda in semestrul al doilea al acestui an, iar ulterior restul de 2.044, a precizat guvernatorul. Bancile care nu si-au adaptat automatele bancare in acest scop vor avea termen pana la sfarsitul anului in ceea ce priveste alimentarea cu moneda noua. Platile lunare prin bancomate vor ocupa circa 10% din numerarul total.

Din discutiile purtate pana acum de banca centrala cu bancile comerciale a rezultat ca 23 de banci prefera circulatia a patru cupiuri la bancomate, alte opt opteaza pentru trei cupiuri si doar una pentru doua cupiuri.

Mesajul transmis in aceasta privinta de guvernator a fost ca bancomatele romanesti vor elibera un numar limitat de cupiuri, amintind ca in SUA, spre exemplu, la automatele bancare circula doar cupiul de 20 USD, ceea ce ar fi echivalentul a 50 de lei noi. "Pericolul inflationist nu e real; va fi atinsa tinta de inflatie pe 2005.

Reducerea dobanzilor este contrabalansata de aprecierea puternica a cursului leului. Dobanzile cu scazut cu 10%, iar cursul s-a intarit cu 10%. Dobanzile in lei actioneaza prin creditul in lei (care detine 6% din PIB), iar aprecierea cu 10% a cursului actioneaza in proportie de 40% asupra PIB, prin importuri.

Nu suntem in situatia unei relaxari de politica monetara prin reducerea dobanzilor", a punctat guvernatorul.