Rata lunara a inflatiei a scazut in martie la 0,3%, comparativ cu nivelul de 0,6% inregistrat in februarie, iar raportat la martie anul trecut, rata inflatiei s-a situat la 8,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

De asemenea, ritmul mediu de crestere a preturilor de consum a fost calculat la 1,7% pentru primul trimestru al acestui an.

In perioada ianuarie-martie 2005, serviciile au inregistrat cele mai accentuate scumpiri, in medie cu 1,1% lunar, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,5% lunar, iar cele ale marfurilor alimentare cu 0,4%.

Pe segmentul marfurilor nealimentare, care s-au scumpit in ansamblu cu 0,3%, cele mai mari cresteri de preturi au fost la carti, ziare si reviste (2,3%), tutun si tigari (0,7%), si masini de aragaz, butelii (0,8%). Tarifele la energie electrica, gaze si incalzire au ramas neschimbate.

In ceea ce priveste alimentele, au fost consemnate variatii mai importante decat la celelalte categorii. Astfel, preturile oualor au scazut cu 7,6%, branza s-a scumpit cu 1,2%, iar fructele proaspete cu 1,7%. De asemenea, pretul bauturilor alcoolice a crescut cu 0,5%.

Pentru acest an, autoritatile de la Bucuresti si-au propus reducerea inflatiei la 7%, de la 9,3% la finele anului 2004.