Actionarul majoritar al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, fost Sidex, a achitat, pana in prezent, doar jumatate din pretul aferent actiunilor cumparate, dar autoritatile nu sunt ingrijorate, avand in vedere hotararea managementului de a-si respecta obligatiile contractuale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, au participat, ieri, la inaugurarea a doua instalatii tehnologice din cadrul societatii, o investitie in valoare totala de 80 milioane de dolari. "Apreciez modul in care societatea a evoluat dupa privatizare.

Regret ca acest succes nu a fost inca inregistrat si in zona Brasovului, unde privatizarea s-a impiedicat", a spus Tariceanu. Premierul nu a reusit, insa, sa dea amanunte privitoare la conditiile in care s-a incheiat contractul de privatizare a Sidex.

"Nu cunosc detaliile contractului de privatizare, dar in baza acestui contract, exista angajamente de ambele parti, obligatii care trebuie respectate", a spus Tariceanu. Nici la capitolul de protectia mediului premierul nu a putut da detalii, insa a primis ca va cere ministrului Mediului, Sulfina Barbu, sa faca o analiza a investitiilor de mediu de la combinat.

"O firma asa de mare, care opereaza pe teritoriul Romaniei nu-si poate permite sa nu respecte conditiile de mediu, avand in vedere ca Romania va intra in UE in 2007", a completat premierul Tariceanu.

La insistentele presei, presedintele AVAS a declarat ca, din datele centralizate de catre Departamentul Post-Privatizare al AVAS, rezulta ca exista intarzieri la indeplinirea unor obligatii contractuale privind realizarea investitiilor tehnologice, pentru care se percep penalitati de intarziere, conform clauzelor contractuale.

El a adaugat ca din cele din 70 milioane de dolari, reprezentand pretul aferent actiunilor preluate, pana in prezent au fost achitate doar 35 de milioane de dolari. Premierul Tariceanu a precizat, insa, ca nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca managementul companiei intentioneaza sa isi respecte angajamentele.