De vreo patru decenii incoace, pentru nea’ Basica din satul Seaca muncesc albinele. Fiecare zburatoare in parte ii baga in buzunar cate un leu. Iar nea’ Basica are cam un miliard de albine. Pana acum a dus-o bine. Albinele i-au ridicat casoiul din curte, l-au ajutat sa-si ia masina si sa-si aseze copiii la casele lor.

De cand cu "propaganda pentru UE", se teme nea’ Basica, lucrurile n-or sa mai mearga ca pana acum. Daca statul nu-l ajuta, n-o sa poata sa-si pastreze afacerea, din lipsa de bani pentru "retehnologizare".

Nea’ Basica si-a inceput afacerea cand avea 14 ani, de la un roi primit pomana. "M-am nascut cu pasiunea asta, da’ mi-a placut si cartea." Ne povesteste cate cursuri de apicultura a facut pana sa ajunga la performanta actuala. Impreuna cu familia – sotia si doi copii, casatoriti si ei –, are grija de cei 200 de stupi pusi in ograda, in spatele casei.

Basica isi face propriile produse, "unicat in tara", spune nora, mandra. Le vinde in sat, la strada, dar anul trecut a avut ocazia, nesperata, sa-si prezinte marfa la Torino, la targul "Terra Madre". "Bunatatile pamantului", traduce, mandru. Le-a povestit acolo reprezentantilor din 140 de tari cum mierea lui "face bine la sanatate". Stie asta pentru ca s-a hranit cu ea de cand era copil.

"Eu sufar de inima. Si cum mi se face rau, fug in curte, deschid un stup si aerosolul acela – mirosul veninului de albine – imi ia suferinta cat ai clipi", zice Basica si face ochii mari, sa-l credem.

"HOTI SI LEGI AIUREA". Tot la Torino a aflat cum o duc apicultorii din tarile europene. Se vaita ca, spre deosebire de omologii sai comunitari, primeste de la stat o subventie aproape inexistenta: 100.000 de lei pe stup, adica pe o familie de albine. "Si nici pe aia, ca, daca nu depui actele la o luna dupa ce ai produs mierea, pierzi banii.

Anormal, domnule, legea e facuta aiurea, pentru ca mierea naturala nici macar nu are termen de valabilitate!" In Europa, subventiile se dau in functie de tonele de miere produse de un apicultor pe an. La noi "nu e nici o diferenta intre ala care face 10 kilograme si ala care face 10 tone". In plus, in Romania exista doar sapte firme care cumpara mierea de la producatori.

"Si astia sunt niste hoti, pentru ca nu iti dau banii, trebuie sa iei mierea inapoi, ramai cu ea nevanduta si iesi in pierdere." Anul trecut, nea’ Basica a pierdut astfel 50 de milioane de lei. L-a lasat achizitorul cu stupii in camp, ca n-a avut sa-i dea banii. Si nici el nu si-a vandut munca pe ochi frumosi. Pana la urma, a donat-o la stat.

Acum vreo patru ani, nea’ Basica recolta si venin de albine, dar a renuntat. Nu se vindea, era prea scump pentru piata romaneasca. Un gram de venin poate ajunge si la 1.000 de euro.

CALITATE ROMANEASCA. Mierea europeana este net inferioara calitativ celei romanesti, povesteste nea’ Basica, argumentand: la noi, albinele au la dispozitie o mai mare variatiune florala decat in alte tari, iar perioada de inflorire dureaza mai mult. "Am vazut la Torino borcane de miere produsa in China si Argentina, pe care scria ca produsul este imbunatatit cu miere romaneasca.

" Cu toate astea, un kilogram de miere superioara autohtona costa un dolar si jumatate, iar aceeasi cantitate "europenizata" se ridica la 12 euro. "Romanul nu are cultura la miere. Mai bine bea un kil de tuica, decat sa manance un borcan cu miere", spune sotia lui nea’ Basica. In plus, apicultorii de peste granita primesc subventii la polenizare si la tona de miere produsa.

"Cu atatia bani castigati, normal ca astia pot respecta normele europene", spune apicultorul nostru. Povesteste ca pana in 2007 ar trebui sa faca o investitie de pana la doua miliarde de lei pentru a intra pe piata Europei.

"E RAU IN UE". Stuparul se vaita ca este nevoit sa-si cumpere vase de inox pentru depozitarea mierii. Ca nu va mai putea sa extraga in camp, ci va trebui sa-si construiasca niste camere speciale de extractie, pe care sa le izoleze impotriva prafului. Si, tam-nesam, a mai auzit un zvon cum ca va trebui sa-si inlocuiasca stupii orizontali cu altii, verticali.

"Ce-o mai fi si porcaria asta? Sper sa nu fie adevarat. Ce au stupii mei? Si daca imi fac camere d’alea izolate, cand intru sa extrag, nu intra prafu’ de pe drum? Nu-i tot aia daca extrag in camp sau in camera?" Pe nea’ Basica il costa scump transportul si acum, cand inchiriaza un camion.

Din 2007 insa, va uita de camionagii, pentru ca europenii impun transportul mierii cu masini speciale, dotate cu platforme drepte, pe care stupii sunt asezati cu macarale sofisticate. "Asteptam o stimulare din partea statului, ca altfel n-o scoatem la capat. E rau in UE, ca nu-ti da nimeni nimic de pomana.

De ce credeti ca vin ungurii sa cumpere de la noi?" Ne asigura ca nu este un adept al comunismului, dar, "pe vremea lui Ceausescu, era mai bine pentru apicultori. Ne dadeau doua kile de zahar la un kil de miere. Aveam reducere 50% la transport. Primeam credite in avans, cat de mari voiam, si mai primeam si medicamentele necesare prevenirii bolii albinelor, gratuit.

Probabil ca statul nu realizeaza ca, daca mor toate albinele, moare tot globul in trei ani", spune nea’ Basica.

STUPARII AU BAZAIT LA PREFECTURA. Pentru a-si transporta stupii, apicultorii sunt nevoiti sa inchirieze anual un camion. Pe nea’ Basica l-a costat anul trecut 100 de milioane, iar anul acesta crede ca va plati dublu. Si-ar cumpara un camion, dar nu-i convine, ca trebuie sa plateasca rovigneta pentru un an intreg, in vreme ce el foloseste masina doar trei zile pe an.

La 7 aprilie, dis-de-dimineata, zeci de apicultori au protestat pe aceasta tema in fata prefecturilor din toate cele 41 de judete ale tarii. Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Valcea, Petru Moraru, a purtat discutii cu prefectul Anuta Handolescu, iar edilul a promis ca o sa se adreseze Guvernului pentru a gasi o solutie.

(IOANA MOLDOVEANU, DANIELA DUMITRESCU)