Desi l-a insotit pe fostul presedinte Ion Iliescu in vizite in strainatate, Omar Hayssam nu a facut parte din delegatia oficiala, pentru simplul motiv ca numai demnitarii aveau acest statut. Mai mult, controversatul om de afaceri si-a platit si biletul de avion, sustin reprezentanti ai administratiei Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu a afirmat, duminica, ca nici Omar Hayssam si nici un alt om de afaceri nu au facut parte vreodata din delegatiile oficiale ale Presedintiei.

Fostul consilier prezidential pentru Protocol, Dumitru Honciu, spune ca din delegatia oficiala faceau parte doar demnitarii, cei care se intalneau cu omologii lor din tara in care se facea vizita respectiva si care luau parte la actiunile ce implicau probleme de stat. Oamenii de afaceri participau doar la actiunile Camerelor de Comert, cu scopuri care tineau doar de acest domeniu.

Potrivit lui Honciu, intr-o astfel de deplasare, cel mult 10 persoane reprezentau delegatia oficiala, restul fiind invitati – cei care nu isi puteau plati transportul – sau "echipa de sustinere". "Oamenii de afaceri aveau o delegatie separata. La Moscova, in vara lui 2003, au mers chiar cu un avion separat", a afirmat Honciu.

CU BILET. In plus, Omar Hayssam si-a platit biletul pentru plimbarile facute cu aeronava prezidentiala, in timpul vizitelor oficiale ale fostului presedinte Ion Iliescu, dupa cum sustine fostul consilier prezidential Dumitru Honciu.

Dupa ce Ion Iliescu a declarat si ca oamenii de afaceri care il insoteau in vizitele in strainatate mergeau "pe cheltuiala lor si fara a fi invitati de presedinte", Honciu a explicat ieri ca Hayssam si-a platit toate costurile deplasarii, inclusiv biletul de avion. "Costul unui bilet era egal cu cel practicat de Tarom, de exemplu, pe aceeasi ruta", a declarat fostul consilier prezidential.

Fostul consilier prezidential Corina Cretu confirma, in 30 martie, ca Omar Hayssam a facut parte din delegatiile de oameni de afaceri care l-au insotit pe fostul presedinte Iliescu. Cretu explica faptul ca, in fiecare delegatie oficiala, mai ales in vizitele bilaterale, presedintele incerca sa formeze si un grup de oameni de afaceri, pentru ca acestea includeau si forumuri de afaceri.

Cea mai importanta vizita la care a participat Hayssam a fost turneul asiatic din februarie 2002, care a cuprins Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia, Singapore, spun surse din cadrul administratiei Iliescu. In delegatia de atunci s-au aflat atat Omar Hayssam, cat si Mohamed Munaf.

VERIFICARI. De asemenea, Omar Hayssam l-a mai insotit pe fostul sef al statului in cateva vizite efectuate in anul 2003 in Uzbekistan, Federatia Rusa, Kazahstan, Tunisia si Algeria.

Aceleasi surse spun ca din 2003 s-a luat decizia ca oamenii de afaceri care mergeau in asemenea vizite sa fie verificati de SPP si de serviciile de informatii, intrucat in presa incepusera sa apara informatii despre afaceri dubioase pe care unii dintre ei le derulau in Romania. In acelasi timp, fostul sef de stat ar fi refuzat sa il mai ia pe Hayssam in vizite in strainatate.