Generalul in rezerva Ion Mihai Pacepa va avea, incepind din mai, o pensie lunara de 20 de milioane, dupa cum ne-a declarat avocatul sau, Catalin Dancu. Cuantumul pensiei a fost calculat de autoritatile romane in domeniu pe baza vechimii generalului si a ordinelor si medialiilor primite de acesta pe durata cit a fost sef al Diviziei de spionaj a Securitatii.

Pe baza datelor din dosar, Casa de Pensii a MAI ii va plati, la mijlocul lunii viitoare, pensia de general.

Pacepa, care traieste in prezent in Statele Unite ale Americii, a fugit in urma cu 30 de ani din Romania, dezvaluind lumii libere caracterul criminal al Securitatii si al sistemului comunist.

In perioada presedintiei lui Emil Constantinescu, fostul sef al spionajului romanesc a fost reabilitat de Curtea Suprema de Justitie, aceeasi care, cu 30 de ani in urma, il condamnase la moarte si la confiscarea averii. Doar la presiunea americanilor si numai dupa indelungi tergiversari si oprelisti din partea serviciilor secrete, sub regimul Iliescu, lui Pacepa i-a fost redat gradul de general.

Dupa cum ne-a declarat avocatul Catalin Dancu, Ion Mihai Pacepa urmeaza sa-si redobindeasca, pina la sfirsitul lunii iunie, si averea - estimata la doua milioane de dolari - confiscata de comunisti. Este vorba, in primul rind, de tablouri aflate acum in custodia Muzeului National de Arta.