Luni, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a fost pusa sub acuzare de PNA in afacerea "Bucur Obor". Dincolo de aspectele penale ale afacerii, analistii economici sustin ca acest eveniment afecteaza puternic piata bursiera. Solutia pentru prevenirea acestor incidente este depolitizarea institutiei, tirita de conducerile succesive in prea multe scandaluri.

  • Gabriela Anghelache, presedintele CNVM, urmarita penal in afacerea Bucur Obor
    Scandaluri in care a fost implicata CNVM
  • CNVM refuza sa-si asume responsabilitatea interpretarilor legislative
  • Brokerii, la un pas de revolta impotriva CNVM
  • Specialistii pietei de capital acuza: CNVM a pacalit guvernul si a creat o legislatie ambigua
  • CNVM continua mascarada protectiei micilor actionari

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este organismul care reglementeaza functionarea burselor din Romania. Cu alte cuvinte, este arbitrul, presupus neutru, al intregii piete bursiere. In toata lumea, institutiile similare sint un adevarat barometru al sanatatii burselor: orice "gripare" a acestui arbitru duce la consecinte grave pe piata bursiera.

    CNVM - o institutie politizata
    In Romania insa, CNVM are o lunga istorie negativa. De la scandalul FNI, in care si CNVM a fost implicata prin presedintele sau, Stefan Boboc, si pina la scandalul referitor la magazinul Bucur Obor, zeci de alte controverse au marcat activitatea acestei institutii. Iata ca, in aceste zile, sefa CNVM, Gabriela Anghelache, este acuzata de PNA de Invinuita de complicitate la abuz in serviciu.

    "Oriunde in lume, la o astfel de stire, bursa ar fi cazut puternic", ne-a declarat Constantin Rudnitchi, analist financiar. "Bursa este extrem de sensibila la asemenea socuri, si mai cu seama investitorii mici. Chiar daca plecam de la prezumtia de nevinovatie, anchetarea presedintelui CNVM este un puternic factor perturbator al activitatii bursei", ne-a mai spus Constantin Rudnitchi.

    "CNVM are mari datorii la capitolul credibilitate fata de public si de investitori", ne-a declarat si analistul Andi Lazescu. "Romania are o problema reala cu aceasta institutie, tirita in multe scandaluri de aproape toti cei care au condus-o. Motivul este ca, la fel ca alte institutii publice, nu exista niste criterii solide de selectare a celor care conduc CNVM", sustine Andi Lazescu.

    Conform legislatiei in vigoare, CNVM este subordonata in acest moment Parlamentului, care face de altfel si numirile in structura sa de conducere. Acest lucru duce la politizarea excesiva a institutiei, in opinia celor doi analisti. "Din pacate, institutia a ramas in urma realitatii.

    Trebuie revizuit cadrul legislativ pentru a o face credibila", sustine Andi Lazescu, iar Constantin Rudnitchi spune ca "trebuie ca partidele sa inteleaga nevoia de depolitizare, lasind la o parte interesele marunte atunci cind se aleg membrii CNVM".

    Urmeaza soc pe bursa?
    Constantin Rudnitchi sustine ca "piata bursiera romaneasca depinde de micii investitori, care sint cei mai sensibili la socuri precum punerea sub acuzare a presedintelui CNVM. Nu stiu daca piata va reactiona imediat, dar cu siguranta va reactiona dupa un termen rezonabil de 1-2 luni. Si, evident, va reactiona in mod negativ".

    Andi Lazescu ne-a declarat ca, in momentul in care institutia care reglementeaza bursa din New York a fost pusa intr-o situatie similara, s-a initiat imediat o dezbatere publica, ajungindu-se la revizuirea criteriilor de selectie a conducatorilor institutiei.

    "Daca nu vom lua masuri si in Romania, efectele unor astfel de evenimente vor fi tot mai mari, pentru ca bursa creste si ea si investitorii sint din ce in ce mai atenti la astfel de socuri negative".
    Timpul scurs de la publicarea stirii a fost prea scurt pentru a inregistra evolutii spectaculoase pe bursa, iar brokerii se feresc sa comenteze situatia. Totusi, din surse apropiate de conducerea Bursei de Valori Bucuresti am aflat ca la BVB se fac eforturi imense pentru a contracara efectele negative ale punerii sub acuzare a sefei CNVM.

    Aceleasi surse ne-au declarat ca, de multa vreme, CNVM blocheaza deseori activitatea Bursei, in loc sa ajute la dezvoltarea acesteia.

    Demisie sau demitere
    Aceste neintelegeri dintre CNVM si BVB sint confirmate si de analistul Constantin Rudnitchi, care ne-a declarat ca Asociatia Bursei se plinge ca, de 6 luni, activitatea sa este blocata de CNVM. Motivele? Fie incompetenta, fie rea-vointa.

    "Pentru a scapa de aceasta situatie deloc confortabila, exista doua solutii de moment: fie demisia presedintei Gabriela Anghelache, fie chemarea sa in fata Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, care sa-i ceara demisia", sustine Constantin Rudnitchi.