BBC Romania transmite pe 88 FM, 24 de ore pe zi, in romana si engleza. Emisiunile in limba romana s-au extins deja la trei ore si jumatate pe zi: 07.00-08.00, 14.00-14.30, 19.00-20.00 si 21.00-22.00.

In rest, sunt difuzate emisiuni BBC World Service in engleza, precum si doua ore de muzica clasica cu prezentare in limba romana, la 14.30-15.30 si 22.00-23.00.

Directorul BBC Romania, Razvan Scortea, a prezentat marti intr-o intalnire informala cu presa, grila de programe a postului. Odata cu inaugurarea noii frecvente, BBC lanseaza o serie de emisiuni noi, cum ar fi "Stirile Diminetii" – o ora de stiri, analize, interviuri si reportaje incepand de la 07.00; "Interviul zilei" – care abordeaza

subiectul cel mai fierbinte al momentului, "Puterea Credintei" – despre rolul religiei in lumea de azi si "Dincolo de Prut" – un reportaj saptamanal consacrat Republicii Moldova.

Ligia Marin, directorul de dezvoltare BBC in Romania, a declarat ca la ora actuala exista 30 de angajati, dintre care 20 de redactori si se doreste ca pas cu pas, centrul de greutate sa se mute de la Londra la Bucuresti. Acum in Marea Britanie mai sunt doar 11 angajati la Serviciul Roman BBC.

Razvan Scortea a declarat la randul sau, ca noile planuri includ o implicare mai mare a ascultatorului in cadrul emisiunilor. Se lucreaza si la extinderea biroului BBC de la Chisinau, care deocamdata are doar 3 angajati. In Romania si Republica Moldova exista in prezent 130 de posturi de radio care retransmit programele BBC.

Din totalul de 1440 minute zilnice

- 60% sunt rezervate emisiunilor informative;

- 14% sunt rezervate emisiunilor culturale;

- 12% sunt rezervate muzicii;

- 8% sunt consacrate stiintei (emisiuni educative);

- 7% sunt consacrate religiei.

BBC Romania nu transmite programe de divertisment, jocuri, publicitate sau programe de teleshoping.

"BBC transmite in limba romana de peste 65 de ani. Acum, pe frecventa proprie 88 FM, in Bucuresti, ne extindem considerabil programele astfel incat sa fim cat mai aproape de evenimente si de acultatori." - Razvan Scortea – directorul Serviciului Roman al BBC World Service

"Redactia BBC in limba romana este tanara, entuziasta si profesionista. Jurnalistii nostri sunt instruiti periodic potrivit normelor si rigorilor editoriale ale corporatiei. BBC World Service inseamna pentru noi corectitudine, obiectivitate si respect fata de ascultatori.

" - Tatiana Niculescu – redactor sef al Biroului de la Bucuresti al Serviciului Roman al BBC World Service

"Romania este o tara europeana importanta pentru BBC World Service, iar noua frecventa FM din Bucuresti ne va consolida, cu siguranta, prezenta. 24 de ore din 24, bucurestenii vor putea sa asculte la BBC cele mai proaspete stiri si analize despre evenimentele din Romania si din lume." - Nigel Chapman, Director BBC World Service

Redactia romana a BBC este parte a BBC World Service, cel mai respectat si cel mai ascultat post de radio din lume, care emite in 43 de limbi si are peste 150 milioane de ascultatori.

Forta si capacitatea de acoperire globala a BBC World Service se bazeaza pe reteaua sa de 250 corespondenti aflati in zonele fierbinti ale lumii, carora li se adauga jurnalistii din cele 43 de redactii corespunzatoare limbilor in care se difuzeaza BBC.

„Radio Londra" a transmis prima emisiune in limba romana la 15 septembrie 1939, la doua saptamani dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. La inceput, exista o singura transmisiune, cu durata de 15 minute – extrem de importanta in timpul razboiului, cand romanii ascultau cu infrigurare stirile de pe front.

In anii razboiului rece, redactia romana a BBC a oferit microfonul unor personalitati din exil precum Ghita Ionescu, Ion Caraion, Ioan Petru Culianu sau Ion Negoitescu.

Anul 1989 a facut posibila deschiderea birourilor de la Bucuresti si Chisinau, audienta postului sporind considerabil datorita colaborarii foarte bune cu posturi de radio locale din toata tara.

In anul 2003-2004, redactia romana a cunoscut un proces de restructurare si transformare, care a dus la intarirea biroului de la Bucuresti, devenit acum principalul centru de productie jurnalistica.

Cu peste 40 de redactori la Bucuresti, Londra si Chisinau si zeci de corespondenti in tara si strainatate, BBC realizeaza emisiuni in limba romana urmarite zilnic de circa 1,4 milioane de ascultatori.

Un alt motiv pentru care BBC atrage ascultatori este diversitatea emisiunilor. Pe langa emisiunile de stiri, analize si comentarii, BBC difuzeaza documentare, rubrici de stiinta, programe despre lumea afacerilor si economie, religie, sport si lumea ideilor.

Acestea pot fi ascultate prin intermediul celor peste 130 retransmitatori - posturi de radio locale din Romania, Republica Moldova si Serbia.

In Romania sunt aproximativ 80 de orase in care se retransmite BBC in limba romana.

Practic, 70 % dintre posturile locale din Romania au relatii contractuale cu Serviciul Roman al BBC World Service si preiau in direct emisiunile BBC.

Astfel, bazandu-se pe calitatea programelor si preluarea de catre retransmitatori, BBC a devenit un post de radio national, puternic ancorat in realitatea romaneasca.

Din ultimul sondaj realizat de CSOP (noiembrie 2004) pe un esantion de circa 10.000 persoane reiese ca 89 % din populatia adulta a Romaniei a auzit de Radio BBC, considerat credibil si obiectiv.

Mai mult decat atat, fiecare emisiune este ascultata in proportie de 98 %, migratia catre alte posturi in timpul difuzarii emisiunii BBC fiind practic inexistenta.

Site-urile BBC - bbcnews.com si www.bbc.ro - atrag lunar, in medie, 75 milioane de vizitatori. Site-ul www.bbc.ro are un succes deosebit, ocupand locul doi pe Europa, dupa cel al BBC Polonia.