Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a spus ca votul Parlamentului European cu privire la Tratatul de aderare nu inseamna ca pregatirea este incheiata. Discursul Comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, in fata Parlamentului European, Strasbourg, 12 aprilie:

Presedintele Barroso si eu am subliniat in mod repetat : incheierea negocierilor si semnarea Tratatului de Aderare implica faptul ca s-a ajuns la un acord cu privire la termenii si conditiile aderarii Romaniei si Bulgariei; nu implica faptul ca pregatirea pentru a fi membru al UE este incheiata.

In urmatoarele 21 de luni ramase, Bulgaria si Romania trebuie sa faca reforme-cheie si sa indeplineasca angajamentele asumate in timpul negocierilor. Cronometrul a fost pornit. Fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza.

Ambele tari vor fi supuse unei monitorizari stricte de catre Comisie, de catre statele membre si de catre Parlamentul European. Vor ramane astfel pana in noaptea aderarii.

Doresc sa va reasigur ca, in cazul in care Comisia considera, pe baza monitorizarii, ca fie Bulgaria, fie Romania este in mod evident nepregatita pentru a fi membra UE, nu vom ezita sa recomandam utilizarea instrumentelor de remediere, inclusiv a clauzei care permite amanarea cu un an a aderarii, pana in 2008.