In dosarul de Securitate al Ilenei Malancioiu, aflat in arhiva CNSAS, se gaseste si un asa- numit „raport informativ" al SRI din data de 20 august 1990, adica la opt luni de la desfiintarea Securitatii si la cinci de la crearea SRI.

Informatorul a iscodit printre rudele si vecinii din satul natal al poetei dupa ce aceasta, intr-un interviu acordat la Televiziunea Romana Libera, a criticat mineriadele si politica lui Iliescu privind proprietatea. Vestile din raport sunau bine: rudele si consatenii Ilenei Malancioiu ar fi dezaprobat pozitia acesteia.

Informatorul mai noteaza cu minutiozitate ca tatal poetei a fost „functionar la mina", iar in ultimii ani a lucrat ca muncitor „de suprafata", deci nici vorba sa fi fost miner, asa cum sustinuse Ileana Malancioiu in interviu. Virgil Magureanu, sef al SRI in 1990, spune ca raportul „Malancioiu" a fost un „exces de zel".

Un document din arhiva CNSAS arata ca Serviciul Roman de Informatii a continuat urmarirea disidentilor anticomunisti si dupa revolutie. Una dintre tinte a fost Ileana Malancioiu, poeta interzisa de regimul Ceausescu, urmarita pentru dezacordul sau cu regimul Iliescu.

In dosarul de Securitate al Ilenei Malancioiu, aflat in arhiva CNSAS, se gaseste si un asa-numit „raport informativ" al SRI din data de 20 august 1990, adica la opt luni de la desfiintarea Securitatii si la cinci de la crearea SRI.

Informatorul a iscodit printre rudele si vecinii din satul natal al poetei dupa ce aceasta, intr-un interviu acordat lui Vartan Arachelian la Televiziunea Romana Libera, a criticat mineriadele si politica lui Iliescu privind proprietatea.

„Din discutiile purtate cu unii cetateni din comuna Godeni, judetul Arges, referitoare la numita Malancioiu Elena (poeta), nascuta in Godeni, au rezultat urmatoarele aspecte...". Astfel incepe raportul informativ care i s-a intocmit scriitoarei pe 20.08.1990, scris de mina si purtind mentiunea „Secret".

Asa cum reiese din urmatoarea fraza, raportul a fost determinat de aparitia disidentei Ileana Malancioiu intr-un interviu acordat lui Vartan Arachelian la Televiziunea Romana.

„Era prima mea aparitie publica dupa ce fusesem interzisa un numar mare de ani, iar emisiunea a avut un mare impact intrucit am vorbit despre pamintul care trebuie dat inapoi taranilor, despre Razvan Theodorescu si ce a facut el cu Televiziunea, despre mineriade", relateaza Ileana Malancioiu.

„Emisiunea trebuia sa fie inregistrata in ziua in care a avut loc mineriada din februarie, fiind aminata din acest motiv. In emisiune, doamna Malancioiu a facut referire si la aceste evenimente, la mineri", isi aminteste Vartan Arachelian de emisiunea „Cuvintul care zideste".

Obsesii de securist

Retrocedarea pamintului si mineriadele au fost cele doua subiecte sensibile abordate care i-au pus pe drumuri pe informatori. „Cetatenii comunei au dezaprobat cele spuse de ea in cadrul interviului", se spune in raportul informativ. Aceasta este, potrivit lui Malancioiu, „o minciuna ordinara". „Cum poti sa spui ca taranii nu voiau pamint cind toata lumea despre asta vorbea atunci?".

In afara raportului informativ, emisiunea a avut drept consecinta, spune protagonista, o serie de telefoane de amenintare primite acasa. „Cred ca aveau un serviciu care se ocupa doar cu injuraturile la telefon. Ma sunau femei si barbati si ma injurau.

Un individ care se recomanda profesor universitar cred ca m-a sunat de vreo zece ori sa-mi spuna ca pamintul nu trebuie dat inapoi, ca agricultura socialista nu trebuie distrusa. In plus, am fost sunata de la Televiziune sa mi se spuna ca au sunat 2.000 de telespectatori din Arad sa protesteze fata de ea. Culmea, toti erau din Arad...", spune aceasta.

Ghinion SRI

Documentul cu pricina a scapat multi ani vigilentei cercetatorilor care au avut acces la Dosarul „Arta-Cultura". Ioana Diaconescu, consilier in cadrul CNSAS, l-a descoperit recent intr-unul dintre cele 27 de volume pe care le-a studiat cu intentia de a publica o carte. „Acest raport din 1990 este o dovada clara ca s-a facut politie politica si dupa 1989", este de parere aceasta.

Documentul a stirnit stupefactia angajatilor CNSAS, carora le este clar ca acest document a fost „scapat" din neglijenta.

Virgil Magureanu, seful de atunci al SRI, considera ca acest raport este expresia unui exces de zel al unor angajati preluati de SRI din fosta Securitate. „Cazul era incompatibil cu noua institutie si probabil ca nu este vorba decit de niste oameni depasiti de realitate.

Este un caz regretabil, dar cite greseli nu s-au facut dupa 1990?", intreaba retoric Magureanu, precizind ca „mentalitatea invechita" a primilor angajati SRI a si dus la epurari masive in urmatorii ani.