Puternicele legaturi ale fostului partid de guvernamint cu personaje al caror nume a fost asociat cu mafia araba sint negate cu vehementa de liderii PSD. Aflati intr-un moment in care nu stau deloc bine la capitolul imagine publica, mai-marii PSD se intrec in a declara ca nu au nimic de-a face cu Omar Hayssam sau cu Kamel Kader.

Cu toate acestea, exista documente care atesta, fara drept de apel, relatiile lui Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc cu cei doi.

Toate conexiunile politice dintre PSD si Omar Hayssam si Kamel Kader duc la Ion Iliescu, fostul sef al statului, si la vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc.

Omar Hayssam este banuit de implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak si cercetat pentru constituirea unui grup criminal organizat, iar Kemal Kader este numit de fostul sef al Politiei Romane, generalul in rezerva Ion Pitulescu, "legatura dintre mafia araba si PSD".

Dezvaluirile recente despre relatiile dintre fostul partid de guvermanint si Omar Hayssam si Kamel Kader au declansat o adevarata campanie a negarilor. Ion Iliescu, fostul sef al statului, a sustinut acum citeva zile ca nu stie cine este Kamel Kader si nu este prima data cind face acest lucru.

In urma cu citiva ani, cind Kader tinea prima pagina a ziarelor cu dezvaluiri despre afacerile sale necurate, Iliescu afirma acelasi lucru, ca nu stie cine este Kader. Insa in editia de ieri, "Romania libera" a publicat o fotografie care-l infatiseaza pe Ion Iliescu alaturi de palestinianul Kader.

Bani de la Kader pentru PSD

Istoricul Marius Oprea ne-a declarat ca PSD a primit bani sub forma de sponsorizari de la Kamel Kader in campania electorala din 1992 si ca a fost consilierul lui Ion Iliescu in al doilea mandat al acestuia. "A ocupat aceeasi functie de consilier, mai degraba onorifica, atit la presedintie, cit si la guvern.

Presa a consemnat acest lucru la vremea respectiva, la fel ca si dezmintirea lui Traian Chebeleu (n.r. - purtatorul de cuvint al presedintiei in mandatul din 1992-1996 al lui Ion Iliescu), care a negat acest lucru, umplind de ridicol Administratia Prezidentiala.

Ca si Zaher Iskandarani, Kader a contribuit cu mari sume de bani la campania electorala a social-democratilor din 1992", ne-a declarat Marius Oprea.

Potrivit ziarului "Romania libera", Dan Iosif a recunoscut, intr-o declaratie din 1993, contributia financiara a lui Kader la campania electorala a PSD din 1992 si nu numai. "Patronul terasei "Eminescu", dl Kader, a subventionat campania prezidentiala si multe din activitatile postrevolutionare", declara Dan Iosif, cunoscut drept apropiat al lui Ion Iliescu.

Hrebenciuc, asociere cu mafiotii sau fals in acte?

Inca de la aparitia in presa a primelor informatii despre includerea lui Kader in rindul consilierilor de la Secretariatul General al Guvernului, condus la acea vreme de Viorel Hrebenciuc, acestea au fost respinse vehement de actualul deputat PSD.

Intre timp, Viorel Hrebenciuc si-a schimbat discursul, afirmind la Realitatea TV ca Kamel Kader a fost consilierul lui personal pe perioada forumului "Crans Montana" din 1994.

Fostul sef al Politiei Romane, generalul in rezerva Ion Pitulescu, declara acum doua zile ca Viorel Hrebenciuc a semnat un document oficial care purta antetul Guvernului Romaniei, prin care ii cerea eliberarea unei autorizatii de portarma pentru Kader.

"Cind era secretar general al guvernului, Hrebenciuc a semnat o adresa prin care-mi cerea sa-i acord permis de portarma lui Kemal Kader, mai precis pistol cu glont", afirma acum doua zile Pitulescu.

Astazi va prezentam o copie a documentului trimis de Hrebenciuc catre IGP, in care se spune: "Certificam prin prezenta ca cetateanul roman Abdel Kader Kamel este consilier al Secretariatul General al Guvernului".

Intrebarea este cind a mintit Hrebenciuc? Cind a spus ca palestinianul Kader a fost consilierul lui personal sau cind a afirmat in inscrisuri oficiale ca acesta era consilier al Secretariatului General al Guvernului.

Daca prima varianta este cea gresita, atunci Viorel Hrebenciuc poate fi acuzat de fals in inscrisuri oficiale.

Talpes, seful SIE, se ocupa cu interventii

Emil Constantinescu a dat un exemplu, la Realitatea TV, al trecerii de care se bucurau anumiti cetateni arabi pe linga fostul guvern PDSR (PSD) inainte de 1996. Potrivit lui Constantinescu, la prima intilnire avuta cu fostul sef al SIE, Ioan Talpes, acesta i-a spus ca Zaher Iskandarani (condamnat pentru contrabanda cu tigari) a venit la el ca sa-l ajute sa deschida o fabrica.

Pentru a fi primit de Talpes, Zaher a intervenit prin fostul consilier al lui Iliescu, Victor Opaschi. Constantinescu a mai afirmat ca Zaher s-a dus la Virgil Magureanu, seful SRI de la vremea respectiva, la care interventia a venit din partea lui Viorel Hrebenciuc.

Omar Hayssam doar face pe nebunul

Desi acum sirianul Omar Hayssam sustine ca este bolnav psihic si se afla in evidentele medicilor specialisti inca din 1981, certificatele medicale pe care le-a prezentat politistilor pentru a-si obtine permisul de portarma il contrazic. Surse din politie ne-au declarat ca Hayssam a obtinut permis pentru armele sale de vinatoare, in ianuarie 1994.

Mai mult, atit la eliberarea permisului, cit si la vizele ulterioare, sirianul a anexat la dosar certificate medicale care atestau ca este sanatos din punct de vedere psihic.

Omar Hayssam a obtinut permis pentru prima arma de vinatoare pe care a detinut-o in Romania, la inceputul lunii ianuarie 1994, in baza unui dosar la care este anexat si un certificat medical autentic care atesta ca este sanatos din punct de vedere psihic.

Surse judiciare ne-au declarat insa ca atit permisul, cit si cele noua arme de vinatoare pe care Hayssam si le-a achizitonat de-a lungul timpului au fost ridicate de politisti, in octombrie 2004, la cererea procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie care incepusera urmarirea penala impotriva lui in dosarul in care era acuzat de infractiuni economice care aduc atingere

sigurantei nationale.

Certificate medicale vizate de psihiatri. In cei zece ani de cind are permisul de portarma, Hayssam a prezentat, periodic, politistilor un dosar la care anexa si cite un certificat medical vizat de un medic psihiatru. Evident, certificatele atestau ca sirianul este sanatos din punct de psihic.

Pistoale detinute ilegal. Pe linga cele noua arme de vinatoare ridicate de politistii bucuresteni in 2004, oamenii legii din Ploiesti i-au confiscat lui Omar Hayssam, in 2001, doua pistoale Glock, cu glont, pentru care acesta nu avea permis.

In declaratia pe care a dat-o politistilor la vremea respectiva sirianul a motivat ca si-a comandat cele doua revolvere, pentru care intentiona sa-si obtina permis, deoarece urma sa se angajeze in functia de consilier la o firma de paza din Buzau.

La acea data, pe numele lui Hayssam a fost intocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Cum era de asteptat, la scurt timp cercetarile au fost anulate in acest caz.

Dosarul "Hayssam teroristul" mai asteapta

Omar Hayssam nu a fost audiat inca de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul privind infractiuni la Legea de prevenire si combatere a terorismului.

In seara de 5 aprilie, cind a fost ridicat si dus la audieri intr-o unitate militara din Baneasa, Omar Hayssam a fost intrebat despre legaturile sale cu jurnalistii, insa aparatorii lui s-au opus interogatoriului, in conditiile in care, la acel moment, nu era constituit nici un dosar privind fapte de terorism.(Raluca Dan, Ramona Feraru)