China si India vor deveni mari puteri mondiale, iar globalizarea va fi sinonima cu asianizarea. Potrivit unui raport al Consiliului National American de Informatii privind tendintele globale in urmatorii 15 ani, lumea anului 2020 ar putea arata de nerecunoscut.

Despre tsunami-ul care a devastat Asia s-a spus ca va schimba raportul zi-noapte, clima, geografia regiunii. Extrapolind, sfirsitul razboiului rece a fost un astfel de fenomen geopolitic, a carui unda de soc ar putea face lumea de nerecunoscut, intr-un timp foarte scurt.

Autorii raportului „Maping the Future" - pe care-l prezentam in rezumat -, publicat de Consiliul American de Informatii, avertizeaza ca dupa 30 de ani de unipolaritate americana vor aparea din Asia doi noi jucatori globali, China si India, care vor pune la incercare puterea Statelor Unite.

Autorii apreciaza ca aceste tendinte fac desuete vechile categorii cu care s-a operat in relatiile internationale in ultimii 50 de ani: Est-Vest, Nord-Sud, state aliniate - nealiniate, dezvoltate - in curs de dezvoltare. Nu avem in fata insa un singur viitor, ci mai multe.

Citeva variante au fost impinse la extrem in patru scenarii fictionale, cu nume de filme de box office: Pax Americana, Lumea Davos, Noul califat, Ciclul fricii.

Pagoda si elefantul

Secolul al XXI-lea va fi asiatic, asa cum secolul al XIX-lea a fost al Germaniei si XX al Statelor Unite. Impactul noilor puteri globale, China si India, asupra raporturilor internationale va fi comparabil ca dramatism cu acela provocat de Germania si Statele Unite in secolele precedente, avertizeaza raportul.

Combinatia dintre cresterea economica, sustinuta demografic si tehnologic, si intarirea capacitatilor militare deschide calea Chinei si a Indiei spre obtinerea puterii politice si militare.

Produsul national brut al Chinei va depasi PIB-ul tarilor Europei occidentale, care va fi egalat, pina in 2020, de cel al Indiei. Exista o conditionare: pentru a deveni puteri economice, nivelul de trai al populatiei (1,4 miliarde de chinezi si 1,3 miliarde de indieni) nu trebuie sa fie comparabil cu cel al Occidentului.

Liderii chinezi se vor afla in fata unei mari intrebari: cit de mult sa permita democratizarea Chinei in asa fel incit sa mentina controlul, fara a avea de infruntat proteste de strada. Beijingul ar putea opta pentru „calea asiatica a democratiei", cu alegeri la nivel local, dar cu mentinerea pozitiei dominante a partidului comunist la nivel central.

Autorii raportului mentioneaza ca, in cazul in care cresterea puterii Chinei si Indiei este virtual o certitudine, modul in care aceste doua state isi vor folosi forta in raport cu ceilalti actori globali din sistemul international este o mare necunoscuta. Ce vor alege China si India - competitia sau cooperarea? Aceasta-i intrebarea care da frisoane Statelor Unite si Uniunii Europeane.

SUA si Europa pe harta viitorului

Statele Unite vor ramine unul dintre „desenatorii" importanti ai hartii viitorului, dar eforturile sale de a obtine consensul vor fi din ce in ce mai mari. Pentru tarile europene, Uniunea va subordona din punct de vedere institutional NATO, iar relatia SUA cu Asia va fi alterata de cresterea celor doua puteri globale, China si India, care vor face jocurile in regiune.

Chiar daca nu vor avea pina in 2020 un rival militar pe masura, pe viitor Statele Unite ar putea plati un pret mai greu decit in Irak pentru interventiile sale armate, in conditiile in care multe tari, potential ostile, vor intra in posesia unor arsenale neconventionale, chimice, biologice, nucleare.

Imaginea publica a Americii eliberatoare a inceput sa se estompeze, iar pe arena internationala vor aparea generatii noi de lideri politici care nu au trait experienta razboiului rece si pentru care cel de-al doilea razboi mondial este doar un capitol de istorie. Europa largita va juca si ea un rol important pe scena internationala.

Avantajele obtinute din procesele de integrare si extindere - largirea pietei comune, moneda unica, supercalificarea fortei de munca, guverne stabile si democratice - pot stimula „puterile la rasarit" sa copieze modelul european de dezvoltare. Dar imbatrinirea populatiei si reducerea fortei de munca in cele mai multe tari UE vor avea un puternic impact negativ.

Europa are in fata doua drumuri, unul spre succes, celalalt spre esec: ori isi reformeaza sistemul de asistenta sociala si politicile de taxe si impozite si integreaza populatiile imigrante, ori va traversa o perioada de stagnare economica.

Pentru cine va juca ursul rusesc

Resursele de petrol si gaz avantajeaza Rusia in lupta ei pentru redobindirea unui rol important in sistemul international, in conditiile virfului de consum prognozat pentru 2020. Totusi, exista doi factori de limitare extrem de importanti. Unul social: o grava criza demografica datorata scaderii natalitatii, inapoierii sistemului de asistenta medicala, si exploziei HIV/SIDA.

Celalalt politic: terorismul islamic, care-i destabilizeaza frontierele si vecinatatea apropiata, Caucazul si Asia Centrala. Cu toate acestea, Moscova poate fi un jucator pe scena internationala si un partener important atit pentru puterile traditionale, SUA si Europa, cit si pentru „puterile ariviste", China si India.

Noua revolutie tehnologica va veni din Asia

Globalizarea este ireversibila, nu poate fi incetinita sau oprita decit de un razboi mondial catastrofic sau de o criza economica majora. Chiar daca economia mondiala va inregistra un boom fata de anii 2000, nu toti vom fi beneficiarii globalizarii. Puterile in ascensiune vor invada pietele create de globalizare si toti actorii vor simti cresterea dominatiei Chinei si Indiei.

Cele mai multe oportunitati le vor avea statele care creeaza si implementeaza noi tehnologii. Din nou China si India sint cele mai bine pozitionate in competitie si este de asteptat ca acolo sa se produca o revolutie tehnologica, prin combinarea nano- si bio- informatiilor cu high-tech-ul. Europa risca sa ramina in urma Asiei, iar Statele Unite ar putea sa piarda primul loc in unele domenii.

Din ce in ce mai multe firme vor deveni multinationale, iar cele care vor opera in arena globala vor fi mai asiatice si mai putin occidentale. Chiar daca America de Nord, Japonia si Europa ar putea domina impreuna institutiile politice si financiare mondiale, globalizarea va capata pe zi ce trece un caracter non- occidental. Astazi, globalizarea este sinonima cu americanizarea.

In 2020 va fi asociata ascensiunii Asiei.

Un razboi mondial este improbabil

Globalizarea si diseminarea tehnologiilor vor crea mari probleme statelor nationale. Accesul in crestere la Internet va conduce la proliferarea comunitatilor virtuale de interese care vor pune la incercare capacitatea statelor de a guverna. Miscarile globale coagulate in retea - cum sint astazi cele antiglobalizare sau anarhiste - vor reprezenta in 2020 o forta in relatiile internationale.

Cea mai mare presiune asupra guvernelor nationale va fi exercitata de noi forme de identitati politice, centrate in special pe convingeri religioase. Islamul politic ar putea avea in 2020 un impact semnificativ, prin capacitatea de a unifica grupuri etnice si nationale, chiar prin crearea unei autoritati care transcende frontierele.

Guverne slabe, economii stagnante, extremismul religios si perturbarile produse de puterile in ascensiune sint ingredientele unor viitoare conflicte in interiorul statelor, cu potential de destabilizare regionala. Statele esuate vor deveni sanctuare pentru terorismul international, pentru criminalitatea transfrontaliera si pentru cartelurile de droguri.

Demonstratiile de forta nucleare (teste, declaratii) ar putea determina o noua cursa a inarmarilor pentru ca statele non-nucleare rivale (din Orientul Mijlociu sau din Asia) vor fi tentate sa cumpere instalatii sau dispozitive de distrugere in masa.

Gruparile teroriste de tip Al Qaida vor prolifera si pot crea probleme majore unor guverne represive, in asociere cu miscari separatiste nationale sau regionale. Autorii cred ca atacurile teroriste vor surprinde prin conceptele operationale (9/11), si nu prin arsenalele militare in care se vor gasi tot arme conventionale.

Riscul ca teroristii sa foloseasca armament nuclear, biologic, radiologic este minim, dar nu neglijabil. Probabilitatea de a izbucni un razboi mondial este insa mult mai redusa decit in secolul trecut. Daca totusi intr-un conflict regional este implicata o mare putere, cu capacitati nucleare, (India/Pakistan) consecintele vor fi grave.