Judecatorul Victor Pasca Camenita, fost vice-presedinte al Biroului Electoral Central, este acuzat de abuz si neglijente grave de catre presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Pompiliu Bota.

Acesta a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a inaintat o serie de plingeri penale catre Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii in care sesizeaza faptul ca judecatorul a nedreptatit 23 de persoane, dar si ca a actionat la comanda politica. Mai mult, Bota afirma ca magistratul ar fi primit mita 50.000 de euro de la omul de afaceri Dan Tartaga in schimbul libertatii.

In replica, magistratul spune ca, "la mijloc, este vorba despre o vendeta personala a lui Bota".

Decan al Baroului Bucuresti, dar si presedinte al UNBR, Pompiliu Bota sustine ca judecatorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Victor Camenita, se face vinovat de savirsirea mai multor abuzuri prin care a viciat hotariri judecatoresti definitive.

Intr-un comunicat remis presei, Bota il acuza pe fostul vice-presedinte al BEC ca ar fi actionat, in mai multe rinduri, la comanda politica si ca, in schimbul unor sume de bani, ar fi redus substantial pedeapsa pentru unii condamnati.

Mai mult, el ar fi agravat pedeapsa condamnatilor care nu aveau posibilitati sa plateasca si ar fi emis condamnari la comanda procurorului general (la acea vreme Tanase Joita - n.r.).

Printre cazurile mentionate de Pompiliu Bota se numara si cel al miliardarului Dan Tartaga. Potrivit acestuia, Victor Camenita i-a preschimbat afaceristului pedeapsa initiala de 11 ani de inchisoare, emisa de Tribunalul Galati, in una de doi ani cu suspendare. In schimbul "indulcirii pedepsei", judecatorul ar fi primit 50.000 de euro.

Bota vs Camenita

Demersul initiat de catre decanul Baroului Bucuresti este unul personal. "Am semnat in nume propriu aceste materiale, in simpla mea calitate de cetatean, dar urmeaza sa le pun si in atentia colegilor mei din Barou", declara Pompiliu Bota.

Acesta a formulat mai multe plingeri pe aceasta tema, dintre care una penala, adresata Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar alta Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este un act de vendeta"

Magistratul Victor Camenita a etichetat acuzele decanului Baroului Bucuresti drept "total neserioase", fiind vorba de "o vendeta personala a lui Pompiliu Bota". Magistratul considera ca "la baza acestor iesiri sta o condamnare pronuntata de mine si alti doi judecatori, intr-un caz de evaziune fiscala in care domnul Bota a fost implicat in urma cu citiva ani.

Eu pot sa va mai spun ca procurorul general al Romaniei nu are curajul sa vina la noi si sa ne ceara sa dam solutii dupa placul sau, iar asa ceva nu s-a intimplat niciodata, sub nici o guvernare, nici macar pe vremea lui Ceausescu".

In ceea ce priveste cazul punctual al miliardarului brasovean Dan Tartaga, Camenita sustine ca, in lipsa unui prejudiciu mai mare de doua miliarde de lei, "am fost nevoit, conform legii, sa reduc acea pedeapsa la doi ani cu suspendare. Banii de care se aminteste ca i-as fi primit pentru acest lucru nu i-am luat eu", afirma judecatorul.