Guvernul a prelungit, pentru a doua oara, perioada in care trebuie indeplinite obligatiile stipulate in contractul de vanzare a actiunilor detinute de stat la societatile Electrica Dobrogea si Electrica Banat, noul termen aprobat fiind valabil pana la 12 mai 2005.

Decizia fost aprobata printr-o hotarare de guvern, la sfarsitul lunii martie. Actul normativ modifica o hotarire aprobata, la sfirsitul anului trecut, de fostul Cabinet, prin care termenul de indeplinire a conditiilor suspensive la perfectarea contractului de privatizare a societatilor Electrica Dobrogea si Electrica Banat era prelungit cu 90 de zile, respectiv pina la 12 aprilie 2005.

Noul act normativ prelungeste acest termen cu 120 de zile, cu o luna mai mult decat era stabilit initial. La incheierea contractelor de privatizare, data agreata pentru finalizarea tranzactiilor era 12 ianuarie 2005. Executivul a aprobat, in iunie 2004, incheierea contractelor de privatizare a celor doua unitati de distributie si furnizare a energiei electrice cu grupul italian Enel.

Contractele cuprind o serie de clauze (conditii suspensive) de indeplinirea carora este conditionata finalizarea tranzactiilor, respectiv transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor si majorarea de capital.

Pentru indeplinirea unora dintre aceste conditii este necesara promulgarea Legii de privatizare a celor doua societati si adoptarea unui act normativ de ratificare a documentelor bancare necesare pentru acordarea garantiei partiale de risc de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Enel a preluat, in iulie 2004, societatile Electrica Banat si Electrica Dobrogea, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 112 milioane euro. Pe langa sumele platite pentru pachetul majoritar, Enel va prelua datoriile celor doua societati, de aproape 100 milioane de euro. Pentru pachetul de 24,62% din actiunile celor doua filiale Electrica, grupul italian Enel va plati 35,1 milioane de euro.

In urma majorarii capitalului, operatiune care presupune injectarea de fonduri in valoare de 76,7 milioane euro, Grupul Enel va ajunge sa controleze 51% din titlurile societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea.