Probabil ca, in luna aprilie, cu tot cu scumpirile aprobate la inceputul lunii, plus taxele majorate, comunicatul statisticii ne va surprinde.

Ca asa-i in macroeconomie: inflatie mica, dupa buget. Statistica spune ca, in luna martie, preturile produselor si serviciilor din Romania au urcat, in medie, cu doar 0,3%.

Daca pui banii in banca, nu mai primesti cine stie ce dobinda. Sub presiunea politicii BNR, care a umplut piata de lei de nu stiu bancile cum sa mai scape de ei, dobinzile la depozite au scazut dramatic. Scopul bancii centrale a fost atins. Capitalurile speculative nu mai au marja de manevra de acum citeva luni.

Reversul medaliei consta in aceea ca viteza de scadere a dobinzilor le-a condus la niveluri real negative, adica sub rata inflatiei. Nici ca exista un motiv mai bun sa-ti scoti banii din banca. Pentru oficialii BNR, pericolul e clar: reaprinderea inflatiei.

Intrebat ce parere are despre impactul inflationist al scaderii dobinzii, Mugur Isarescu a raspuns ca acesta este contrabalansat de aprecierea puternica a leului. La nivel macro, nu ne-ndoim ca e asa. Intarirea leului ar trebui, teoretic, sa ieftineasca importurile, acestea sa preseze asupra producatorilor interni, care, la rindul lor, speriati de concurenta, sa nu creasca preturile s.a.m.d.

Pe total, macroeconomic, teoria e corecta. Dar tare as vrea sa-l vad pe Mugur Isarescu, numit, recent, de un sef de patronate „vrajitorul din Carpati" pentru abilitatea sa de a suplini lipsurile economiei reale prin pirghii monetare, explicind asta cetateanului de la bloc.

Pentru acesta, pe masura ce leii isi umfla muschii pe piata valutara, din motive pe care nu le intelege si nici nu este obligatoriu sa le priceapa, aceiasi lei se-nmoaie de tot in buzunare. Caci bugetul statului, ala care va fi gata dupa ce primeste viza de peste Ocean, n-are nici in clin nici in mineca cu cel al familiei.

Mai mult, deficitul cel mic al bugetului de stat are drept corespondent o mare gaura financiara in cheltuielile marii majoritati a populatiei. Inainte sa se bucure ca scad dobinzile si la credite si deci ca se poate imprumuta putin mai ieftin decit ieri, romanul mediu are mari probleme cu plata intretinerii. Lui inflatia i se pare putintel mai mare. O fi doar o iluzie?

Auzim ca astazi Ionut Popescu si Mugur Isarescu pleaca la FMI sa puna la punct cheltuielile si veniturile statului pe anul 2005. Dupa ani de zile cind bugetul s-a aprobat la timp, iar o sa avem buget din luna mai. De nu s-ar intoarce de-acolo cu vesti proaste, ca, dupa atitea bilbiieli care costa mult la buzunar, macar socotelile macroeconomice trebuie s-arate bine.