Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat intr-un interviu in exclusivitate in cadrul emisunii "Romania la raport" realizata de Carol Sebastian la Radio MIX, ca autoritatile romane sunt in legatura cu "gruparea care ii detine" pe cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak.

Presedintele Basescu a adaugat ca se comunica aproape zilnic cu rapitorii jurnalistilor, cu care s-a luat legatura la trei zile de la rapire. Seful statului a precizat ca zvonistica din presa a creat "probleme extraordinare", deoarece rapitorii cred ca acest este alimentat de administratie.

"In foarte scurt timp serviciile de informatii au fost capabile sa colecteze informatie eficienta care sa ne duca la contact cu gruparea care ii detine pe ziaristi" a precizat Basescu. El a remarcat in acest caz "trebuie sa ne inarmam toti cu rabdare", dar ca are increderea ca acest caz se ve rezolva cu bine.

Presedintele a declarat referindu-se la presa din Romania ca "nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa in acest caz, este comparabil cu cel de la Revolutie". Traian Basescu a remarcat ca intoxicarea presei a creat autoritatilor "probleme extraordinare".

Presedintele a declarat ca persoanele care au intoxicat presa in acest caz sunt cunoscute, ele sunt si din Romania si din Irak, iar numele lor va fi dat publicitatii dupa ce cazul va fi rezolvat.

Traian Basescu a declarat ca atunci cand se va termina perioada de gratie de 6 luni pe care el a acordat-o institutiilor statului, inclusiv serviciilor de informatii, se va tine cont si de felul in care acestea din urma au actionat in cazul ziaristilor rapiti in Irak.

Presedintele a mai declarat ca serviciile secrete "au sesizat din vreme si de multa vreme" cu documente despre filiera Omar Hayssan, dar ca "politicul nu a luat decizie timp de sapte ani".

Seful statului s-a declarat optimist in ceea ce priveste rezolvarea crizei ostaticilor, dar a atras atentia ca procesul va fi unul "dificil". El a anuntat ca autoritatile "vor mentine tacerea" si ca singurele informatii "vin de la Cotroceni si ele sunt de maxima acuratete"

  • Interviul integral cu Traian Basescu (publicat in Romania Libera)