Parlamentul European si-a data zi acordul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cu 497 si respectiv 522 de voturi "pentru", desi criticile aduse de europarlamentari s-au referit in mare parte la Bulgaria, iar raportul asupra situatiei Romaniei a fost primit mai bine. Tratatul de aderare va fi semnat pe 25 aprilie.

Parlamentul European spune DA Romaniei

Votul din Parlamentul European a adus propunerii pentru aderarea Romaniei un scor mai slab decat cel obtinut de propunerea pentru aderarea Bulgariei.

In cadrul sesiunii plenare de astazi, 13 aprilie, prezidata de presedintele Borrell, Parlamentarii au votat la inceputul sesiunii asupra calendarului intalnirilor plenului PE pentru 2006.

In bugetul aprobat de PE pentru 2007-2013, este prevazuta eventualitatea in care Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE la 1 ianuarie 2007. A urmat votarea amendamentelor la cele doua rapoarte, majoritatea amendamentelor fiind respinse.

Eurodeputatul Stencil a tinut sa salute faptul ca Romania si Bulgaria nu vor fi tinute "ostatice" de tensiunile dintre Consiliu si Parlament.

Europarlamentarul EFA, Daniel Cohn-Bendit a cerut din nou ca votul asupra raportului Moscovici in privinta Romaniei sa fie amanat. Argumentul a fost ca nu se doreste un vot negativ, ci amanarea acestuia, date fiind optiunile limitate ("da" sau "nu").

Geoffrey Van Orden, raportorul pentru Bulgaria, s-a declarat impotriva oricarei amanari a procedurii de aprobare. "Am trecut de dificultatile financiare, avem clauze de salvgardare [...] cer acestei adunari sa voteze pentru aderare".

Propunerea de amanare avotului a fost respinsa.

Cu 522 voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri, recomandarea Van Orden pentru aderarea Bulgariei a fost aprobata.

Cu 564 voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri, Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost adoptat.

Dupa acest prim vot, Cohn Bendit a readus in atentia parlamentarilor coruptia si problemele din Romania afirmand ca in acest moment Romania nu poate fi membra a Comunitatii Europene.

"Semnalul transmis nu trebuie sa contina scepticism in privinta extiderii", a spus Moscovici, reamintind ca se poate vota pentru fara emotii, existand clauza de salvgardare.

Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, recomandarea Moscovici asupra aderarii Romaniei la Uniunea Europeana fost adoptata.

(www.EurActiv.ro)