Parlamentul European a votat in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Romania a inregistrat 497 de voturi pentru, 93 impotriva, si 71 de abtineri. Mai putin decat Bulgaria, care a obtinut 522 de voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri.

Cele doua tari aveau nevoie de majoritatea calificata a parlamentarilor europeni, si anume 367 de voturi pentru.

In ultima clipa, grupul conservator si-a retras propunerea de amanare a votului, dupa ce a primit garantii de la executivul Uniunii Europene ca va fi consultat in privinta pachetului financiar pde care vor beneficia cele doua tari intre 2007 si 2013..

Ecologistii au cerut insa amanarea votului, dar propunerea a fost invinsa printr-un vot covarsitor in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei.

Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a declarat ca in acest moment in care francezii dezbat Constitutia Europeana, Parlamentul Europeanu nu trebuie sa trimita un semnal de scepticism fata de proiectul european, ci dimpotriva.

Moscovici a spus ca Parlamentul European nu semneaza un cec in alb pentru Romania si Bulgaria, pentru ca europarlamentarii ca vor fi pe deplin asociati la procesul de monitorizare a celor doua tari, inclusiv la eventuala invocare a clauzei de amanare a aderarii cu un an.