Intreaga clasa politica din Romania saluta acordul pe care Parlamentul European l-a dat tarii noastre in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Presedintele Traian Basescu a facut un apel la solidaritatea nationala pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la Uniunea Europeana. Seful statului a declarat ca masurile viitoare ale Guvernului privind integrarea in spatiul comunitar, unele dintre ele impopulare, au nevoie de sprijinul intregii populatii.

Presedintele Basescu a dat asigurari ca autoritatile vor lua masuri complementare pentru a atenua impactul acestor masuri asupra cetatenilor.

Senatorul Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei: "Consider ziua de azi ca un moment semnificativ si important pentru Romania prin acordarea avizului conform al Parlamentului European. Acest aviz reprezinta preconditionarea semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

E un pas important, el finalizeaza toate eforturile depuse in anii interiori pentru reducerea decalajelor fata de tarile membre si cele candidate. Avem la dispozitie doi ani (2005 si 2006) pentru finalizarea acestor eforturi si concretizarea de facto si de jure a integrarii"

Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: "Acest vot reprezinta incununarea unui proces politic si diplomatic dificil, soldat cu hotararea de la Helsinki din decembrie 1999 prin care Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare.

A urmat un an de masuri importante care au avut ca rezultat faptul ca in decembrie 2000, la Conferinta Consiliului European de la Nisa, Romania se afla intr-o pozitie similara tarilor care incepusera negocierile odata cu ea, din punctul de vedere al capitolelor de aderare, si obtinuse un numar semnificativ de locuri in Parlamentul

European. De acum incolo, executivul si legislativul au in fata sarcina dificila de a raspunde asteptarilor partenerilor nostri europeni. Nu doar clasa politica trebuie sa infrunte aceste dificultati ci, in primul rand, societatea romaneasca in ansamblul ei.

De aceea cred ca dezbaterea nationala referitoare la costurile si beneficiile integrarii europene pe care am propus-o in urma cu trei ani este mai necesara ca oricand."

Senatorul PSD Mircea Geoana, membru in comisia parlamentara pentru integrare europeana, a declarat, in luna martie, ca Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui sa fie supus unui referendum popular, aceasta fiind o obligatie din punct de vedere politic.

Vasile Puscas, membru al Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, fost negociator sef al Romaniei cu UE: "Nu vreau sa fac estimari dar votul din Parlamentul European va fi pozitiv pentru Romania si absolut indreptatit. Tara noastra are argumente suficiente pentru a primi acest vot.

Din nefericire in Romania inca nu este pregatita sa deruleze un lobby eficient in capitala UE si daca ne gandim ca urmeaza sa preluam statutul de observatori, iar din 2007, sper sa fim membri, este cat se poate de clar ca avem enorm de mult de lucru, aici la noi acasa pentru a putea ne face cunoscuti, sa putem sa

comunicam altfel cu partenerii nostri din UE. Intr-adevar este o problema faptul ca nu avem un partid popular in Parlamentul de la Bucuresti.

Dincolo de discrepanta, dezechilibrul care apare din punct de vedere al cooperarii noastre in interiorul grupurilor politice europene, ne mai apare si aceasta discrepanta interna, privind inabilitatea noastra de a consona cu principalele doctrine si grupuri politice europene.

In ceea ce priveste o garantie privind termenul stabilit pentru integrarea Romaniei respectiv 1 ianuarie 2007, votul din Parlamentul European nu cred ca reprezinta aceasta garantie in mod definitiv".