Dupa valul reducerilor spectaculoase din ultima perioada, dobanzile ar putea reincepe sa creasca. Aceasta, daca intrarile de capital vor fi urmate de iesiri masive si de o apreciere puternica a leului.

Misterul in privinta momentului in care strainilor li se va permite sa constituie depozite in lei la bancile romanesti a fost spulberat de BNR abia la finele saptamanii trecute.

Noul Regulament valutar inlatura, incepand de luni, interdictia pe care nerezidentii o aveau la astfel de plasamente.

Problema acestei etape de liberalizare a contului de capital este ca deschide si portile unor fluxuri mai putin dorite: cele speculative, atrase de dobanzile mai mari decat in strainatate, care se pot retrage la fel de repede precum au venit si carora economia romaneasca nu este inca suficient pregatita sa le faca fata.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu se teme totusi de o invazie a capitalului strain. „Daca vor aparea totusi intrari masive, suntem pregatiti sa le contracaram prin combinati de politica de dobanzi, curs si masuri de salvgardare", spune Isarescu.

Pe o perioada de cel mult sase luni, BNR poate impune, in caz de nevoie, anumite restrictii intrarilor de capital ce au ca destinatie constituirea de depozite in lei.

O mare parte a fluxurilor cu potential de volatilitate ridicata, aproximativ 1,5-2 miliarde de euro, au intrat deja in Romania, prin asa-numitele „vehicule speciale".

Daca am avea si iesiri pe termen scurt de aceeasi valoare, dobanzile reduse in valuri succesive ar putea reincepe sa urce, in conditiile in care, potrivit guvernatorului BNR, „cand aproape jumatate din masa monetara dispare, trebuie atrasi lei in economie si trebuie dobanzi mai mari".

Pericolul unor intrari masive in viitor ar putea sa nu fie totusi pe masura temerilor initiale, contextul international fiindu-ne aici de ajutor. Intr-o analiza recenta, Swati Sawhney de la Citibank Londra remarca faptul ca in ultimele saptamani a avut loc o reducere a apetitului investitorilor pentru active in pietele emergente.

Cel putin pe termen scurt, acestea si-au pierdut din atractivitate, iar BNR are astfel o „fereastra de oportunitate".

Daca strainii au deja liber la depozitele bancare in lei, in ciuda temerilor legate de un aflux de fonduri speculative, romanii, care cel putin teoretic nu au de ce sa caute castiguri mai mari in afara tarii, mai au de asteptat accesul la depozite bancare in strainatate, pana in septembrie 2006.

Restrictii in cazul unor intrari de capital prea mari

• BNR poate retine in cont o parte din suma in valuta din intrari de capital si convertita in lei pentru depozite sau din suma in valuta rezultata din conversia unui depozit in lei, in scopul transferului in strainatate

• O rata mai mare a rezervelor minime in obligatorii pentru depozitele in lei care provin din sume in valuta reprezentand intrari de capital

• Comision pentru tranzactiile de pe piata interbancara generate de intrari/iesiri de capital

• Restrictii de scadenta pentru depozitele in lei care provin din intrari de capitaluri.