Pasul din 11 aprilie al liberalizarii contului de capital a fost si cel mai dificil. Mugur Isarescu anunta ca vrea sa arda mai repede etapele ramase din proces.

Mugur Isarescu a afirmat, pentru Reuters, ca deschiderea pietei depozitelor bancare in lei pentru investitorii straini a fost cel mai dificil pas, iar urmatoarele masuri - care vor permite nerezidentilor sa investeasca in obligatiuni guvernamentale si certificate de trezorerie - ridica mai putine probleme.

Liberalizare totala cu conditii

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea liberaliza complet contul de capital inainte de termenul limita, fixat pentru luna septembrie 2006, daca inflatia va ramine sub control, a declarat marti guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Reuters. „Ceea ce a ramas, este, in opinia mea, mai putin important.

Daca strainii au acces la depozitele bancare, faptul ca vor avea acces si la titlurile de stat pe termen scurt, este, intr-un fel, mai putin important", a apreciat guvernatorul BNR.

Noile reglementari ale Bancii Nationale stipuleaza ca strainii vor putea investi in instrumente monetare pe termen scurt, cum sint certificatele de trezorerie emise de Ministerul Finantelor si certificatele de depozit ale BNR, incepind din luna septembrie a anului viitor.

De asemenea, termenul mentionat este si data limita pina la care romanii vor avea acces la conturi curente si de depozit in strainatate. Potrivit Ministerului Finantelor, investitorii straini vor putea sa cumpere obligatiuni guvernamentale incepind cu data de 1 ianuarie 2006.

„Ne gindim sa grabim liberalizarea completa, daca evolutia economica va fi buna in urmatoarele citeva luni", a mai spus Isarescu.

Limita pentru speculatii

Mugur Isarescu a apreciat ca unii investitori straini au transferat fonduri in Romania cu sase luni inainte de inceperea proiectelor de investitii, pentru a profita de ratele ridicate ale dobinzilor.

Guvernatorul BNR a spus ca masa monetara in sens restrins a Romaniei, formata din lichiditati din si in afara sistemului bancar, precum si cele ale Bancii Nationale, totalizeaza circa 147.000 de miliarde de lei (5,24 miliarde de dolari).

Aceasta valoare limiteaza cantitatea de capital care poate intra sau iesi de pe piata. BNR va ramine prudenta, gata sa recurga la restrictii administrative, desi spera ca acestea nu vor fi necesare. „Este ca si cu bomba atomica, care nu este folosita decit pentru a avertiza cealalta parte.

Sper sa nu recurgem niciodata la ele (la restrictii)", a spus guvernatorul.