Dupa ce amenintase cu aminarea votului asupra Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei, Parlamentul European si-a dat ieri in final avizul conform, dar a retras celor doua tari fondurile generoase acordate pentru perioada 2007-2013.

Pina cu cinci minute inaintea votului de ieri in plenul Parlamentului European, asupra Romaniei si Bulgariei a planat amenintarea aminarii semnarii Tratatului de aderare, programat initial pentru 25 aprilie.

In seara precedenta votului, Partidul Popular, cel mai numeros din PE, a decis sa ceara aminarea acestuia, intrucit considera ca reglementarile financiare din Tratat privau legislativul european de dreptul sau de a influenta bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013.

Concesie de ultim moment

In ultimul moment insa, Consiliul European s-a lasat convins de presedintele in exercitiu, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, sa introduca o clauza care precizeaza ca, dupa anul 2009, Parlamentul European va fi consultat in privinta alocarii de fonduri catre Romania si Bulgaria.

Pentru cele doua state, aceasta inseamna ca, dintre cele 44 de miliarde de euro alocate initial, mai pot conta doar pe fondurile rezervate asa-numitelor cheltuieli obligatorii (majoritatea in agricultura). In rest, vor trebui sa negocieze pentru fiecare banut, insa este putin probabil sa ajunga in final la suma generoasa prevazuta anterior.

Aceasta ultima conditie impusa de PE este cu atit mai dureroasa pentru Romania, cu cit ea urmeaza altor masuri fara precedent adoptate de institutiile europene pentru a se asigura ca tara noastra isi va face temele pina la 1 ianuarie 2007: mai intii clauza de salvgardare, apoi cererea imperativa a Parlamentului de a fi implicat in activarea acesteia.

Coruptia si libertatea presei, probleme spinoase

De altfel, Partidul Popular European nu a fost singurul grup care a cerut aminarea votului.

Desi au fost primii care au anuntat ca isi vor da girul pentru Romania si Bulgaria, „verzii" europeni, sustinuti de alti deputati, au invocat nesiguranta in privinta centralei nucleare de la Kozlodui, in cazul Bulgariei, si problemele cu coruptia si libertatea presei in cazul Romaniei, pentru a cere ca PE sa voteze asupra avizului conform abia in 2006.

„Daca in domeniul economic am vazut o evolutie, in schimb, daca luam in serios problemele Romaniei cu libertatea presei si coruptia, nimeni nu poate spune ca aceasta tara poate adera acum.

Avem incredere in noul guvern, dar de ce sa dam un vot de incredere cu anticipatie?", a afirmat deputatul Daniel Marc Cohn-Bendit, sustinut de colegul sau, Johannes Voggenhuber.

„Vorbim de un stat in care au loc violari grave ale drepturilor omului si ale normelor democratice. Nu putem da un cec in alb", a precizat acesta in plen.

In favoarea tarii noastre au vorbit reprezentantul Stingii Unite Europene, Francis Wurtz, care a spus ca „am transmite un mesaj cu consecinte extrem de periculoase populatiei romane, daca am amina votul", precum si fostul raportor pentru Romania, Emma Nicholson, care a atras atentia asupra faptului ca Parlamentul a fixat 2007 ca termen pentru aderarea Romaniei, iar acum s-ar contrazice pe sine,

aminind procesul integrarii. La rindul sau, actualul raportor, Pierre Moscovici, a amintit ca nu poate fi vorba despre un cec in alb, intrucit exista garantiile clauzei de salvgardare si implicarii PE in activarea ei.

Referindu-se la nemultumirea crescinda din tari ca Franta si Germania fata de cheltuielile extinderii (Romania si Bulgaria ar fi primit mai mult decit au avut cele zece tari admise in UE in 2004 la un loc, adica 40 de miliarde de dolari), Moscovici a spus ca semnalul care trebuie dat nu este in nici un caz cel al scepticismului.

„Pentru mine, ca francez, este absolut absurd ca partidul majoritar din Franta nu a votat pentru aderarea Romaniei astazi!", a declarat raportorul.

Bulgarii, mai multe voturi pentru

In final, Romania a primit 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, iar Bulgaria a avut 522 de voturi pentru, 70 contra si 69 de abtineri. „Este un vot de incredere pentru Romania si fortele politice din Romania, dar, in acelasi timp, o incredere care ramine vigilenta. Multi colegi refuzau sa semneze un cec in alb.

Daca eram cu doua luni inainte de aderare, si eu, ca raportor, as fi zis NU", a declarat in final Moscovici, in timp ce raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden, a afirmat ca „ar fi fost gresit ca cele doua tari sa fie luate ostatice de neintelegeri interinstitutionale, de tensiuni intre Parlament si Consiliu". (Corespondenta de la Strasbourg).