Cui foloseste?

Alin Buzarin, Gazeta Sporturilor

Mult timp, aseara, am avut impresia ca n-a fost miercuri, ci tot duminica, ziua meciului Steaua-Dinamo. Se juca la fel de modest pe Ghencea ca in urma cu 3 zile. Intre timp se intimplase, insa, ceva. Liga lui Mitica facuse 18 echipe, intru cresterea calitativa a fotbalului nostru.

Fata de duminica, Zenga a renuntat la Cristea, pentru a-i face loc lui Dinita. Si s-a cam inselat, pentru ca in primele 45 de minute nouarul n-a tras niciodata la poarta, n-a creat nici o ocazie. Singurele oportunitati steliste au fost doua suturi de la distanta, Dorinel si Fl.Dumitru.

Nici o faza periculoasa in careu. Dincolo, Razvan l-a lasat la cabine pe Marius Constantin, in favoarea tizului acestuia, Nae. Aparare, constructie cu Maldarasanu (mai ales) si Ilyes, urcari ale lateralilor Badoi si Stancu. Ex-olteanul a si semnat in minutul 7 prima mare ocazie a meciului.

A doua a fost a lui Buga, care, pe contraatac, a gresit de putin tinta.

Steaua a lasat impresia ca prefera contrele, cu mingi lungi pe atacanti. Unde o fi stilul combinativ care a consacrat formula "circul Ghencea?". Sa fie o executie defensiva buna marca Mirel mai aplaudata decit o cascada Marcel Raducanu marca 1980?

Walter a simtit ce nu merge. A scos punctele nevralgice Dinita si Florentin, dindu-le credit lui Banel si Cristea. Ocaziile au inceput sa apara. Cristea, bostina, Dorinel puteau marca. In replica, Martin Tudor a salvat in fata lui Buga. Arbitrul fiordurilor a enervat si el asistenta prin citeva decizii.

La 0-0 in deplasare, Razvan ne-a lasat si el masca, schimbind liberoul, Perja in locul lui Maftei.

Educatia italiana a celor doi antrenori confera vocatia remizei. Dar la marile performante se ajunge prin victorii.

ATMOSFERA

"Eliberati magia pe teren"

In lipsa tortelor, cele doua galerii au etalat totusi coregrafii inventive. Armata Ultra a afisat in mijlocul "marii" de stegulete albastre un banner pe care era infatisat un iluzionist care scotea stelute din bagheta sa magica si pe care scria: "Eliberati magia pe teren!".

Rapidistii au desfasurat si ei un banner, dedicat insa adversarilor care strigau "Am avut si vom avea mereu boala pe tigani!": "Ati avut mereu boala pe: Marius Lacatus, Ilie Dumitrescu, Lascarache!". / Dan Udrea

Copos a stat in loja

Desi patronul ros-albastrilor, Gigi Becali, i-a spus ca nu are ce sa caute in Ghencea, patronul Rapidului, George Copos, a fost la meci si a stat in loja Ministerului Apararii.

Referitor la declaratille lui Becali, conform carora nu-l lasa sa intre pe stadion, vicepremierul a replicat: "A fost o impolitete din partea lui Gigi sa faca respectivele afirmatii, dar pe undeva il inteleg". Copos le-a marit prima de joc rapidistilor de la 3.000 de dolari, la 4.000. / Radu Oprisan

Coalitie anti-Dinamo

Gigi Corsicanu', liderul galeriei giulestene, a fost aplaudat de tot stadionul din Ghencea cind crainicul a anuntat ca seful suporterilor din Grant a protestat alaturi de fanii ros-albastri impotriva tratamentului preferential de care are parte Dinamo.

Inaintea inceperii partidei, jucatorii Rapidului au iesit pe teren cu tricouri pe care era scris "Dreptate pentru suporteri!". / Radu Oprisan

Lucescu a schimbat defensiva

Tehnicianul giulestean, Razvan Lucescu, a schimbat doi dintre fundasii rapidisti care au facut greseli personale ce au contribuit la egalul in partida cu Nationalul (3-3). Astfel, Nae Constantin a intrat pe teren in locul lui Marius Constantin, iar Flavius Moldovan in locul lui Perja. / Radu Oprisan

"Centralul" i-a cerut scuze lui Zenga

In minutul 23, stelistul Paraschiv a fost faultat la mijlocul terenului, dar Steaua pornise pe contraatac. Arbitrul Tom Henning Ovrebo a oprit jocul, pentru a acorda lovitura libera pentru "militari", desi trebuia sa lase legea avantajului.

Walter Zenga a inaintat catre arbitru, strigindu-i in engleza: "Ce faci aici?", iar norvegianul a ridicat din umeri si i-a cerut scuze: "A fost greseala mea, recunosc". / Dan Udrea

S-au deschis portile cu 80 de minute intirziere

Aseara, portile stadionului din Ghencea s-au deschis cu 80 de minute intirziere fata de ora anuntata initial, 17:00, timp in care in fata arenei se strinsesera circa 4.000 de oameni.

Jandarmii au blocat accesul deoarece au avut informatii ca galeria Stelei a introdus in peluza torte si fumigene, oamenii legii dorind ca oficialii clubului din Ghencea sa-si asume raspunderea pentru eventuale incidente.

Cum au fost refuzati, s-a trecut la "puricat" peluza fanilor ros-albastrilor, fara a se gasi "obiecte interzise". Seful galeriei Stelei, Mustata, a fost interogat in tot acest timp de jandarmi. / Marius Margarit

Gazeta Sporturilor - 14 aprilie 2005

Duel fara invingator

"Steaua nu bate in Banie"

Portarul giulestean Danut Coman este convins ca lupta pentru titlu se va da pina in ultima etapa. El crede ca echipa din Ghencea se poate impiedica, primul pas gresit urmind sa se petreaca, duminica, impotriva Universitatii Craiova.

Cum ti s-a parut meciul?

Danut Coman: Asa cum ma asteptam, meciul a fost echilibrat si era greu ca o echipa sa cistige. Nu pot sa spun ca m-a impresionat cu ceva Steaua, poate doar prin apararea solida.

Ai avut ceva emotii?

Desi e primul meci pe care-l joc cu Rapidul in Ghencea, n-am simtit nici o diferenta fata de vizitele anterioare. Sper ca jocul meu sa nu fi tradat vreun sentiment.

Se joaca titlul in continuare?

Asa cum am spus si inainte de meci, campionatul se joaca pina la final. Era prematur sa afirmam ca Steaua ar fi luat campionatul daca ne batea. Oricum, am o mare presimtire, ca Steaua nu va cistiga pe terenul Universitatii Craiova. (Florin MARIAN, Iulian ANGHEL)

Sintem in pole position!

Andrei Cristea crede ca dupa derby-urile cu Dinamo si Rapid, Steaua si-a pastrat statutul de favorita la titlu. Preferatul lui Becali nu a fost deranjat de faptul ca a inceput meciul rezerva.

A fost mai greu cu Rapid decit cu Dinamo?

Andrei Cristea: A fost un derby la fel de dificil, iar faptul ca am jucat atitea meciuri intr-un timp foarte scurt si-a pus amprenta asupra evolutiei noastre.

Cu Valencia ai dat doua goluri. De ce nu s-a putut si in acest meci?

Nu putem compara Cupa Uefa cu campionatul Sint doua lucruri diferite. Rapid s-a aparat bine astazi, ocaziile de gol fiind putine de ambele parti. Rezultatul a fost echitabil. Din momentul in care am intrat pe teren am facut tot posibilul sa inscriu, dar nu s-a putut.

Se poate spune ca Steaua a iesit bine?

Da. Am pastrat un avans de puncte. Suntem in pole position pentru cistigarea campionatului, mai avem un hop, cel de la Craiova, unde am avut mereu meciuri grele. (Mihai CALIN, Sebastian STAN)

Pacea de citeva secunde

Cele doua galerii au incetat pret de citeva secunde sa se injure reciproc, facind front comun impotriva rivalilor de la Dinamo.

Surprinzator pentru un meci in care rivalitatea predomina, a existat macar un moment in care cele doua galerii au aplaudat la unison, atunci cind crainicul stadionului, altfel un incitator prin definitie, a salutat initiativa liderului rapidist ca ambele galerii sa faca front comun impotriva dinamovistilor.

Stelistii au venit cu mic, cu mare convinsi ca aseara vor fi sarbatorit desprinderea decisiva in fruntea clasamentului. Chiar daca nu au umplut stadionul la fel ca in meciurile cu Valencia ori Villarreal, cei prezenti au creat o atmosfera de mare meci.

Inghesuiti in coltul peluzei de sub tabela de marcaj, rapidistii nu s-au lasat mai prejos, tinind piept cu brio unui intreg stadion. O parte considerabila dintre sustinatorii giulesteni raminind in inaltul peluzei, din cauza faptului ca jandarmii nu au dorit sa cedeze nici un sector din zona neutra existenta la peluza a II-a.

Magie si vise

Dupa modelul italian, cele doua grupari de fani au pregatit cite o coregrafie care sa marcheze importanta jocului. Stelistii au avut un cearseaf imens pe care era un Iosefini cu joben stelist, mesajul fiind: "Eliberati magia pe teren!". Restul suporterilor agitau folii albastre.

"Visiniii" au replicat printr-o mare de steaguri, in culorile clubului, care inconjura o caricatura cu un rapidist imens care strica somnul stelistilor spunind: "Visati la statui finale si campionate, dar azi va trezim la realitate!".

Constantin inlocuit cu Constantin

Pentru acest meci, Razvan Lucescu a facut doua schimbari in unsprezecele de start. Cea mai importanta dintre ele a fost introducerea lui Nicolae Constantin in dauna titularului de pina acum, Marius Constantin. Antrenorul l-a ales pe Nicolae pentru ca este mai experimentat si are mai multa stapinire de sine.

Totodata, Flavius Moldovan, care nu a putut evolua etapa trecuta din cauza unei gripe, i-a luat locul lui Danut Perja. (Florin MARIAN)

Secrete de Meci

Alta viata!

Meciul dintre Steaua si Rapid nu a semanat cu cel dintre ros-albastri si Dinamo si pentru ca rapidistii i-au obligat pe elevii lui Zenga sa foloseasca o viteza destul de buna de joc. Chiar daca sistemul gindit de Lucescu jr.

e aproape identic cu cel al lui Andone, partida de aseara a fost una mult mai buna si mai deschisa decit derby-ul anterior.

Asta pentru ca rapidistii au folosit cu mai multa intelepciune laturile terenului, Buga si Negru fiind mai mereu la doar un metru de tusele gazonului, astfel spatiile dintre fotbalistii celor doua echipe devenind mai mari. Si presingul bun facut de elevii lui Lucescu jr.

a dat roade, jucatorii Stelei trebuind sa gindeasca mai repede, in criza de timp si spatiu, fapt care a generat numeroase pase gresite ale lui Radoi si compania. Rapidul a fortat pe flancul sting, acolo unde Buga, Stancu si Iliyes au incercat sa patrunda in forta pe linga Ogararu si Fl. Dumitru.

Zenga a inchis altfel de data aceasta, spre deosebire de meciul cu Dinamo, cind Paraschiv a ajutat banda dreapta, acum Radoi fiind cel care cobora putin pentru a-si ajuta colegii.

Steaua a suferit in fata careului advers si pentru ca Dinita este un jucator care vine la mijlocul terenului pentru a-si lua mingi si nu ramine la limita ofsaid-ului ca Andrei Cristea, lasat in afara primului "11". Pentru ca urcarile lui Ogararu in atac erau cumva blocate de Buga, P.

Marin a fost cel desemnat sa incerce patrunderile in spatiul vital al Rapidului. Bostina pleca in centru, P. Marin sprinta pe linga tusa si D. Munteanu incerca sa-l lanseze pe fundasul stinga stelist. Nae Constantin sau Badoi au reusit sa blocheze mai mereu aceste incursiuni. dan.filoti@prosport.ro

ProSport - 14 aprilie 2005