O zi istorica: 13 aprilie 2005

Parlamentul European a decis ieri, cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepind cu data de 1 ianuarie 2007.

Desi poate parea una obisnuita, ziua de ieri va marca destinul Romaniei pentru multe decenii. In ultimul secol au mai existat citeva momente istorice de insemnatate cruciala.

1 decembrie 1918: a fost faurita Romania Mare, prin unirea Transilvaniei cu Principatele Romane.

23 august 1939: Pactul Ribbentrop-Molotov a pecetluit dezmembrarea Romaniei, pusa in aplicare in vara anului 1940.

4-11 februarie 1945: reuniti la Yalta, in Crimeea, conducatorii marilor puteri au plasat Romania in sfera de influenta sovietica, condamnind-o la 45 de ani de comunism.

2-3 decembrie 1989: pe un vapor acostat linga coastele Maltei, George Bush si Mihail Gorbaciov au pus cruce Cortinei de Fier si lagarului comunist. Doua saptamini mai tirziu a izbucnit Revolutia romana.

21-22 noiembrie 2003: la Praga, Romania a fost admisa in NATO.

497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri. Acesta este votul dat de Parlamentul European ieri, la ora13.52 (ora Romaniei), in favoarea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Au fost cu 25 de voturi favorabile mai putin decit a obtinut vecinul de la sud - Bulgaria, care a inregistrat 522 de voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri.

Oricum, Romania si Bulgaria au depasit cu mult majoritatea calificata, de 367 de voturi, a parlamentarilor europeni.

Dupa agitatia din ajun, crestin-democratii si-au retas chiar in timpul plenarei de ieri amendamentul de blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce au primit asigurari de la presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean Claude Junker, ca legislativul european va fi consultat sistematic atunci cind vor fi acordate pachetele financiare de

sustinere a aderarii celor doua tari la UE, fonduri insemnate care urmeaza a fi acordate in perioada 200-2013.

Intre agonie...

Marti seara, in reuniunea lor de la Strasbourg, popularii au pledat pentru aminarea votului necesar Romaniei si Bulgariei sa adere la Uniunea Europeana. Spre disperarea autoritatilor de la Bucuresti, si grupul ecologist a adoptat o pozitie asemanatoare. Cele doua familii europene nu aveau totusi aceleasi motive sa ceara aminarea aderarii celor doua tari.

Oficial, verzii au atras atentia ca Romania nu indeplineste toate conditiile, iar popularii (crestin-democrati) doreau ca Parlamentul European sa aiba, practic, ultimul cuvint in privinta banilor acordati de UE pentru ca integrarea Romaniei si Bulgariei sa decurga mai usor, atribut detinut pina acum de Comisia Europeana.

La un moment dat, situatia parea sa scape de sub control, dupa ce si o parte a parlamentarilor socialisti - cei mai favorabili aderarii - afirmau ca aminarea ar fi o solutie buna. Motivul acestora era ca, peste citiva ani, cele doua tari ar fi mult mai bine pregatite pentru convietuirea cu statele UE.

Varianta "optimista" era ca integrarea ar fi urmat sa aiba loc dupa raportul Comisiei Europene din noiembrie.

....si extaz

Europarlamentarul Daniel Cohn-Bendit a fost cel care ieri, in plenul Parlamentului European, a propus in numele "verzilor" doua amendamente de aminare a votului asupra Tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei.

Raportorii pentru Romania, Pierre Moscovici, si Bulgariu, Geoffrey van Orden, au sustinut puternic sa nu se amine acest vot, argumentind ca trebuie evitat "un semnal negativ pentru oamenii din cele doua tari". Amendamentele verzilor de aminare a votului au fost respinse de plen, cu o majoritate covirsitoare.

Dupa cum a avertizat raportorul pentru tara noastra, Pierre Moscovici, "in acest moment, cind francezii dezbat Constitutia Europeana, Parlamentul European nu trebuie sa trimita un semnal de scepticism fata de proiectul european, ci dimpotriva".

In opinia acestuia, "Parlamentul European nu semneaza un cec in alb pentru Romania si Bulgaria, pentru ca europarlamentarii vor fi pe deplin asociati la procesul de monitorizare a celor doua tari, inclusiv la eventuala invocare a clauzei de aminare a aderarii cu un an (n.r.- clauza de salvgardare)".

Mai mult, ca sa alunge orice alte temeri, Moscovici a spus: "Nu trebuie sa fim scpetici privind aderarea altor tari, putem vota cu totii deoarece exista aceasta clauza de salvgardare". In context, el a adaugat: "Adoptarea Tratatului de aderare nu reprezinta un contract, reprezinta un proiect".

Salvati de Emma Nicholson

Cind lucrurile pareau sa scape de sub control, s-a ridicat, din ultimul rind al salii plenarelor a Parlamentului de la Strasbourg, fostul raportor pentru Romania, baroana Emma Nicholson de Winterbourne. Ea a spus: "Va reamintesc, stimati colegi, ca noi am fost cei care am votat ca aderarea Romaniei sa se produca in 2007!".

Cel care a pus capat disputelor a fost presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean Claude Junker, care a stabilit un acord cu partile beligerante.

Invitatie speciala pentru patru liberali

La sesiunea plenara de ieri, de la Strasbourg, a participat si o delegatie parlamentara romana printre care i-am zarit pe Teodor Melescanu, Mircea Geoana, Puiu Hasotti, Corina Cretu, Crin Antonescu, Titus Corlatean, Roberta Anastase, Bogdan Niculescu Duvaz, Anca Boagiu, Jean Marinescu.

Acestia au venit la Strasbourg de luni si au avut diverse intilniri, mai mult sau mai putin oficiale, cu diferiti europarlamentari.

O impresie deosebita a facut insa un grup de patru tineri liberali, invitati special la acest eveniment de reprezentantii Partidului Liberal European.

Cei patru deputati (Cristian Boureanu, Andrei Gerea, Cristian Adomnitei si Cristian Busoi) au sosit marti la Parlamentul European si au avut citeva intilniri importante cu oficiali ai PE, in care au pledat convingator cauza Romaniei.

De altfel, Cristian Boureanu a sustinut o conferinta de presa impreuna cu Emma Nicholson, cu doar doua ore inaintea votului decisiv.

Politicienii se bucura cu masura

Clasa politica romaneasca a salutat rezultatul votului din Parlamentul European, dar fara a trece cu vederea faptul ca mai avem inca o multime de lucruri de facut pentru a putea adera la Uniunea Europeana.

Tariceanu: "Nu voi tolera nici o abatere de la calendarul european"

Dupa decizia pozitiva de ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a tinut sa multumeasca tuturor celor care au contribuit la punerea in practica a proiectului de integrare europeana. El le-a multumit si membrilor cabinetului, dar a tinut sa sublinieze ca exista in continuare un calendar al masurilor necesare in vederea aderarii care trebuie respectat.

"Nu voi tolera nici o abatere de la calendarul european. Principalul criteriu de evaluare a membrilor cabinetului este tocmai indeplinirea angajamentelor din acest calendar", a declarat primul-ministru. El a mai spus ca va incerca sa implice intreaga societate in procesul de integrare. "Fiecare roman poate contribui la modernizarea Romaniei prin gesturi simple, ce tin de viata de zi cu zi.

Timpul pe care il avem la dispozitie este extrem de scurt si de aceea un efort colectiv este de dorit in locul unui efort singular realizat de administratie", a spus Tariceanu.

Voiculescu: "Romanii isi vad visul cu ochii"

"Romanii isi vad visul cu ochii prin votul larg pozitiv din Parlamentul European pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007", se spune intr-un comunicat al presedintelui PUR, Dan Voiculescu. Liderul umanist apreciaza ca, desi procesul de integrare nu va fi unul "lejer", acest drum trebuie parcurs indiferent de costuri.

Boc: "Nu e un moment de euforie totala"

Cam in aceeasi nota au reactionat si liderii Partidului Democrat. "Ne aflam in fata unui moment politic important, probabil dupa integrarea in NATO, astazi este cea mai importanta implinire politica a Romaniei de dupa 1989", a declarat, ieri, presedintele interimar al PD, Emil Boc.

Liderul democrat a spus ca votul acordat Romaniei consfinteste progresele realizate de tara noastra, dar in aacelasi timp obliga la indeplinirea pe plan intern a acelor lucruri ramase inca restante, respectiv lupta anticoruptie si necesitatea perfectionarii mecanismelor economiei de piata.

Nu trebuie sa fie un moment de euforie totala, ne putem bucura, dar aceasta bucurie trebuie sa fie dublata de performantele politice si economice in plan intern", a mai afirmat Boc.

PSD: "Am avut o contributie consistenta"

PSD "a luat nota cu satisfactie" de votul prin care Parlamentul European si-a dat avizul necesar semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, fara a uita sa reaminteasca faptul ca a avut o contributie importanta in procesul de aderare: "Partidul Social Democrat si-a adus o contributie consistenta la realizarea acestui proiect politic major, avind convingerea ca integrarea

europeana implineste destinul istoric al Romaniei, oferind poporului roman perspectivele unor standarde de civilizatie si modernitate superioare si accesibile".

Social-democratii spun ca vor sustine in continuare in plan legislativ transpunerea acquis-ului comunitar in legislatia nationala si isi exprima speranta ca guvernul isi va intensifica activitatea pentru inde plinirea angajamentelor pe care si le-a asumat prin tratatul de aderare. (Adriana Tomasevici)

Multumiri prezidentiale

Presedintele Traian Basescu a apreciat votul Parlamentului European in favoarea aderarii Romaniei la UE este un vot de incredere dat celor 22 de milioane de romani.

Basescu a multumit atit parlamentarilor europeni care au votat "pentru", cit si celor care au votat "impotriva" sau s-au abtinut, deoarece nici unul nu a vizat o respingere a Romaniei in drumul pentru a deveni o tara membra UE.

De asemenea, seful statului a multumit tuturor guvernelor Romaniei care, incepind cu 1999, au contribuit la procesul de aderare la UE.

Basescu a spus ca respinge ideea ca Romania ar putea ajunge in situatia in care sa se aplice clauza de salvgardare si s-a declarat convins ca toate fortele politice vor face tot ceea ce este necesar pentru ca tara noastra sa isi indeplineasca obligatiile.

El a a adresat un apel la solidaritate cetatenilor romani deoarece in perioada urmatoare trebuie luate masuri dificile. Presedintele a afirmat ca Guvernul va reusi sa duca Romania in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, pentru aceasta fiind necesar un nivel ridicat de acceptare a masurilor pe care trebuie sa le ia Executivul.