Parlamentul European (PE), reunit ieri in sedinta plenara la Strasbourg, a dat unda verde aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE) si semnarii Tratatului de aderare, cu 497 voturi pentru, 93 voturi impotriva si 71 abtineri.

Parlamentarii europeni au adoptat atat raportul privind aderarea Romaniei la UE, elaborat de raportorul Pierre Moscovici, cat si avizul conform pentru semnarea Tratatului.

Rezultatul votului transforma ziua de 13 aprilie intr-o zi istorica pentru Romania in perspectiva semnarii Tratatului de aderare pe 25 aprilie la Luxemburg.

Potrivit ministrului de Externe roman, Mihai-Razvan Ungureanu, aflat la Strasbourg, "13 aprilie este o zi norocoasa.

497 voturi pentru inseamna, in comparatie cu voturile obtinute in cazuri similare de alte tari candidate, un scor foarte bun, care credibilizeaza actiunea guvernamentala din ultimele trei luni, care ofera o perspectiva clara asupra datei de 25 aprilie, cat si a parcursului urmator pana in ianuarie 2007".

Ungureanu a subliniat insa ca "aceasta data, ca si ziua de 25 aprilie trebuie sa fie intelese nu numai ca zile de sarbatoare, ci si ca memento-uri a ceea ce trebuie sa facem".