Intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Virgil Magureanu sustine ca, in perioada in care a condus SRI, a sesizat ca o serie de oameni politici se aflau pe statele de plata ale unor oameni de afaceri. El spune ca astfel de practici continua si astazi.

Silviu Sergiu: Il cunoasteti pe Omar Hayssam?

Virgil Magureanu: Am avut cu multi ani in urma ocazia sa-l intilnesc. De fapt, a fost o singura data.

Silviu Sergiu: Va mai amintiti in ce imprejurari?

Virgil Magureanu: Indiferent de imprejurari, intilnirea a avut loc aici, in Bucuresti, unde tot timpul ne intilneam cu diverse persoane. Am avut ocazia sa-l cunosc, dar nu mai eram la SRI. A fost dupa, putin inainte de 2000.

Silviu Sergiu: De ce anume l-ati intilnit?

Virgil Magureanu: Pai, e mai greu de spus, atita vreme cit in anturajul nostru mereu apareau diferite persoane interesate fie sa ne cunoasca, fie sa ne intilnim. Asta s-a intimplat de la un capat la altul al tarii si s-a intimplat mai ales in Bucuresti.

Intilnirile politicienilor cu oameni de afaceri sint in rapoartele SRI

Silviu Sergiu: Pe vremea cind conduceati SRI dateaza si relatia dintre o serie de oameni de afaceri arabi si domnul Viorel Hrebenciuc. Generalul Ion Pitulescu facea referire, intr-un interviu acordat ziarului nostru, la Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si Kamel Kader. Stiati de aceste legaturi?

Virgil Magureanu: Noi stiam de o serie de intilniri ale oamenilor politici cu diversi oameni de afaceri, nu numai arabi. Lucrurile acestea au fost reflectate atunci in rapoartele SRI atunci cind ele aduceau atingere sigurantei nationale. Exista in aceasta privinta mostre.

De pilda cazul Iskandarani a intrat in atentia SRI inclusiv cu persoanele din mediul politic cu care acesta era in legatura.

Acum, pe loc, eu nu pot sa va confirm sau sa va infirm daca vreodata si Omar Hayssam a devenit obiectul atentiei in legatura cu relatiile sale in mediul politic. Eu nu ma feresc de un raspuns transant.

Ne-au preocupat persoane de diverse nationalitati, si nu numai araba, atunci cind aceste persoane excedau statutul lor de oameni de afaceri si patrundeau in mediul politic, unde relatiile puteau sa denatureze. Acest lucru a fost in mod constant in atentia SRI si lucrul acesta este bine pus in niste rapoarte, unele dintre ele de altminteri facute publice.

Dar acum, la atitia ani de cind eu nu mai sunt acolo, sa veniti sa ma intrebati despre ce a spus generalul Ion Pitulescu si ce anume pot eu confirma...

Silviu Sergiu: Va intreb pentru ca dumneavoastra conduceati la acea vreme SRI, institutia care urmarea atent relatiile dintre diversi oameni de afaceri si anumiti demnitari.

Virgil Magureanu: Noi supravegheam acele laturi ale afacerilor care fie aduceau atingere sigurantei nationale, fie produceau pagube bunului public. Acestea intrau in atentia noastra si pe acestea le tratam impreuna cu Parchetul si cu Politia.

"Noi sigur informam ce era sordid in politica romaneasca"

Silviu Sergiu: Omar Hayssam a facut obiectul atentiei SRI?

Virgil Magureanu: Sincer nu imi aduc aminte. Va repet. Eu pe Omar Hayssam stiu bine ca l-am cunoscut cu ani buni dupa ce n-am mai fost la SRI si nu l-am intilnit decit o singura data si asta cu totul ocazional.

Iar intrebarea dumneavoastra de ce l-am intilnit sau cum ma mira putin, pentru ca eu, in timp, am avut prilejul sa-i cunosc cam pe toti care sint cit de cit cunoscuti si chiar in atentia presei.

Eu, ca s-o scurtez din capul locului, spun ca n-am avut vreodata relatii nici de afaceri si nici de alt gen cu acesti oameni.

Era normal intrucit eu eram lider politic atunci, probabil ca unii dintre ei incercau sa se apropie, asa cum au incercat sa se apropie si de alte medii politice si, n-aveti grija, ca oameni ca Hayssam cu reputatia pe care o au astazi au incercat sa se apropie de absolut toate persoanele cit de cit relevante in mediul politic romanesc. Acesta este un raspuns.

Silviu Sergiu: Dar va aduceti aminte ca rapoartele SRI sa-l fi mentionat pe domnul Viorel Hrebenciuc in relatii directe cu Zaher Iskandarani, Kamel Kader sau Omar Hayssam?

Virgil Magureanu: Nu sint foarte sigur ca este asa. Erau notele zilnice adresate diversilor, sa spunem asa, destinatari, inclusiv Guvernul sau Presedintia. Ei erau principalii nostri beneficiari, apoi, in ordinea importantei diferitele ministere.

Este foarte posibil sa se fi facut si pe aceasta tema un schimb de note. Dar iarasi spun: intrucit a trecut atita timp eu nu-mi aduc aminte cu destula exactitate.

Este foarte probabil, dar ca sa spun acum si apoi eu sa fiu dezmintit...

Eu spun asa. Daca exista referire la un fapt concret si stiti ca noi am fi informat, si noi sigur informam ce era sordid in politica romaneasca. Atita pot sa va spun.

Hayssam a prosperat in ultimii cinci ani

Silviu Sergiu: Numele Kamel Kader va spune ceva?

Virgil Magureanu: Da. Numele imi suna cunoscut.

Silviu Sergiu: A fost la un moment dat consilier in cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Virgil Magureanu: Da, si detinea o legitimatie de acces la Guvern.

Silviu Sergiu: Stiti cum a ajuns acest Kamel Kader in preajma domnului Viorel Hrebenciuc?

Virgil Magureanu: Nu stiu. Domnul Hrebenciuc este persoana care sa poate raspunde, daca nu cumva a facut-o. Am insa cunostiinta de faptul ca avea acces la Guvern, ca poseda in acest sens o legitimatie si ca se dadea, sau trecea drept consilier la Guvern. Inca odata.

Tot ce era, sau se raporta ca aducind atingere sigurantei nationale, inclusiv comportamentul oamenilor politici vizavi de anumiti straini desigur ca era in atentie si faceau obiectul unor note informative. Asta pot sa va asigur.

Silviu Sergiu: Iskandarani, Kader, Hayssam erau un pericol pentru siguranta nationala?

Virgil Magureanu: Noi am perceput de pilda ca relatia cu anumite medii de afaceri si medii politice ale lui Zaher Iskandarani, pe atunci supranumit "printul Banatului" pentru ca isi avea toate afacerile linga Timisoara, aproape de granita, si erau suspiciuni documentate despre operatiuni de contrabanda cu tigari, alte obiecte de contrabanda, tin minte ca au facut obiectul unor rapoarte

repetate, unui schimb de informatii intre noi si Ministerul de Interne. Lucrul acesta daca nu ma insel s-a si soldat in cele din urma cu retinerea lui Iskandarani.

Despre ceilalti doi, eu, privind retrospectiv, cind l-am cunoscut pe Omar Hayssam nu era nici pe departe ceea ce este el astazi, nici din punctul de vedere al ariei de cunoastere in mediul politic fata de acest personaj si nici din punct de vedere al cifrei de afaceri. El se pare ca ar fi progresat mai ales in ultimii cinci ani, daca mi-aduc eu bine aminte.

"Nu-mi aduc aminte daca arabii au cotizat la campania lui Iliescu"

Silviu Sergiu: V-am intrebat acest lucru pentru ca exista informatia ca acest Kamel Kader era agent secret palestinian, spion al lui Yasser Arafat. SRI stia acest lucru?

Virgil Magureanu: Relatiile lui cu palestinienii, cu autoritatile palestiniene si cu mediul politic din jurul fostului lider al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, erau consemnate si urmarite.

Silviu Sergiu: Era Kamel Kader un apropiat al lui Ion Iliescu? Se vehiculeaza informatia ca acest Kamel Kader a fost un consilier onorific al lui Ion Iliescu, in perioada celui de-al doilea mandat de presedinte al acestuia.

Virgil Magureanu: Nu tin minte ca domnul Ion Iliescu sa fi avut consilier onorifici si mai ales din mediul arab. In mod sigur va pot preciza un lucru, apropo de presedintele Ion Iliescu. Ca nu a avut niciodata relatii de afaceri cu arabi sau cu alte persoane.

Silviu Sergiu: Dar exista informatii ca acesti oameni de afaceri au cotizat pentru campania sa electorala. E un anumit tip de relatie.

Posibil sa o fi facut, dar n-am certitudini in aceasta privinta. Pur si simplu nu-mi aduc aminte.

Scuzati-ma dar contributiile lor, a unora si a altora la campania electorala a unor oameni influenti in politica romaneasca nu erau totusi obiectul de atentie al nostru, decit in masura in care unii dintre ei erau dovediti ca apartinind lumii interlope si atunci in mod sigur aceste contributii, inclusiv sumele date unora si altora erau consemnate.

Banul era unitatea de masura

Silviu Sergiu: In perioada in care Viorel Hrebenciuc era secretar general al guvernului, iar Kamel Kader era consilier, el avea acces la foarte multe informatii importante, unele dintre ele clasificate. Cind acest Kamel Kader a venit in guvern, SRI l-a verificat?

Virgil Magureanu: Daca va intrebati daca cineva care putea foarte usor sa desfasoare actiuni de spionaj in favoarea altei puteri si in detrimentul statului roman trebuia fisat, asa consider si eu.

Silviu Sergiu: S-a intimplat acest lucru in acea perioada?

Virgil Magureanu: Daca el a avut, asa cum ati presupus, acces la documente secrete fiti sigur ca el si altcineva n-a scapat de sub observatia si urmarirea din partea organului de contraspionaj.

Silviu Sergiu: Dumneavoastra faceti presupuneri, eu voiam sa stiu daca imi puteti spune cu exactitate.

Virgil Magureanu: Vedeti eu n-am plecat de la SRI cu o arhiva, cu liste cu spioni, pentru ca n-am plecat. Lucrurile acestea desigur se pot dovedi. Mie mi se pare ca suntem mai seriosi daca spunem ca ne vom documenta in aceasta privinta. In absenta documentelor eu nu pot face precizari sau confirmari legate de un caz sau celalalt.

Pot numai presupune ca intrucit a avut acces la secrete de stat el a intrat in atentia organelor de resort.

Silviu Sergiu: Domnul Hrebenciuc era si el in atentia organelor de resort?

Virgil Magureanu: Va voi raspunde asa: toate persoanele care intr-un fel sau altul erau susceptibile de a crea relatii care treceau de limitele admisibile ale legii sigurantei nationale erau si ele supravegheate. Ca e vorba de domnul Hrebenciuc sau altcineva eu nu va pot certifica in acest moment.

Ce va pot spune in aceasta privinta este ca SRI, cu toate pacatele lui, nu a avut zone catre care nu mergea pentru ca era interesat sa nu patrunda si zone dimpotriva interesat sa le scoata cit mai rapid la lumina. N-a partinit pe cineva in acesta privinta.

Silviu Sergiu: Care era motorul care genera astfel de relatii dintre oamenii de afaceri si anumiti demnitari?

Interesul.

Silviu Sergiu: Banii sau erau si alte interese?

Virgil Magureanu: La urma urmei daca erau si alte legaturi, foarte probabil, nu stiu, dar pot sa spun cu toata precizia ca banul era unitatea de masura al acestor relatii si cea mai concreta motivare a interesului. Erau destule persoane care, dupa stiinta mea se aflau pe anumite state de plata. Practicile acestea continua si astazi si in mod repetat.

Silviu Sergiu: Domnul Hrebenciuc se afla printre acestia?

Virgil Magureanu: Nu stiu daca persoana despre care vorbiti a fost sau nu pe statele de plata ale cuiva, dar in mod sigur au fost destui care erau pe asemenea state de plata si care la rindul lor aveau legatura cu mediul politic.

Corina Cretu va poate spune daca Iliescu a cerut, sau altcineva l-a adus pe Hayssam

Silviu Sergiu: Revenind la Ion Iliescu, serviciile secrete stiau cu exactitate cine face parte din delegatia care il insotea pe presedintele Ion Iliescu intr-o vizita in strainatate. Era o chestiune care tinea de siguranta presedintelui.

Virgil Magureanu: Mai mult ca sigur.

Silviu Sergiu: Deci, putem afirma ca Ion Iliescu stia de afacerile dubioase ale lui Omar Hayssam...

Virgil Magureanu: Nu sunt avocatul domnului Iliescu si nici al lui Omar Hayssam, dar judecind logic si cunoscindu-l pe Ion Iliescu pot sa va spun doar atit ca niciodata cred, in legatura cu afacerile unuia sau altuia, mai ales cetateni straini, nu cred ca era foarte la curent si nici cu nivelul de interes pe care respectivul personaj il poarta pentru calatoria pe care o face.

Eu in schimb spun altceva.

Eu stiu ca nu Ion Iliescu, ci aceia care l-au pus pe lista pe Omar Hayssam, pentru ca cineva trebuia sa-l fi pus pe lista. Nu cred ca presedintele Iliescu l-a chemat personal, ingaduiti-mi sa nu cred, dar si asta si poate confirma. Consilier prezidential era Corina Cretu si va poate spune daca Ion Iliescu a cerut sau altcineva l-a adus.

Si acel cineva trebuie sa raspunda de ce si pe ce criterii a fost inclus in delegatia prezidentiala si mai ales ce fel de interese reprezenta Omar Hayssam de a fost inclus intr-o ditamai delegatie prezidentiala care sa mearga nu stiu unde.

Putea sa fie si acest aspect, pe care doar il presupunem, ca au contribuit cu ceva finantare la calatoria in cauza, daca se obisnuieste sau nu si daca acest lucru este sau nu legal.

Sa nu va mai spun ca am intilnit nenumarate cazuri in care cineva nu era interesat de o calatorie sau alta ci dorea doar sa fie fotografiat in preajma oamenilor puterii ca sa se vada ce relatii are el.

Si un om care sta cu poza domnului prim ministru Adrian Nastase, la acea vreme, puteti fi sigur ca are in acest sens legaturi puternice cu mediul politic despre care tocmai vorbim.