Presedintele Romaniei sustine ca filiera Hayssam este urmarita de serviciile secrete de sapte ani, dar totul s-a blocat la nivel politic

Traian Basescu a facut primele declaratii consistente despre jurnalistii rapiti in Irak. In emisiunea "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian, la radio MixFM, presedintele Romaniei a declarat ca membrii celulei de criza de la Cotroceni au intrat in legatura cu rapitorii. "Ne aflam intr-un moment de gratie" in ce priveste negocierile cu rapitorii, a spus presedintele.

In legatura cu rapirea celor trei jurnalisti, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, presedintele Romaniei a facut mai multe precizari. "Serviciile secrete au ocazia sa-si dovedeasca eficienta. Sint antrenate in efortul de eliberare a celor rapiti. Daca vor reusi inseamna ca ne putem bizui pe ele.

Daca nu, nu", a spus Traian Basescu in legatura cu implicarea serviciilor secrete in operatiunile de salvare ale ostaticilor din Irak.

"Va asigur ca la momentul potrivit vom face o dezbatere publica pe aceasta tema.

Nu voi avea retineri sa informez opinia publica. Pentru a va lua o piatra de pe inima, pot sa va arat acest raft", a spus presedintele aratind spre un perete de documente. "Reprezinta informatiile transmise de serviciile secrete de-a lungul timpului in legatura cu filiera Hayssam.

Structurile de decizie politica au avut acces la aceste informatii si nu au luat nici o masura. Sint informatii importante transmise liderilor de decizie si nu de acum, nu de trei luni, nu de trei ani, ci de sapte ani.

Ce vedeti aici sint informatiile care vin de la un singur serviciu. In zilele urmatoare, toate celelalte servicii secrete vor transmite rapoarte cu tot ce au despre Omar Hayssam.

Vom constata ca serviciile au sesizat din vreme ce se intimpla, dar politicul nu a luat nici o decizie impotriva acestei filiere. Va trebui sa facem pasul urmator si sa vedem de ce structurile politice au protejat activitatea unuia ca Omar Hayssam", a precizat Traian Basescu.

Moment de gratie

"Presedintele Ion Iliescu a primit doar zece la suta din aceste informatii, in rest au fost trimise catre executiv, catre Ministerul Justitiei, catre AVAS, catre primul-ministru. Aceste institutii trebuiau sa reactioneze.

Ma tem ca, din acest punct de vedere, serviciile secrete si-au facut datoria, fara a fi un aparator al lor, aceste documente stau marturie ca de ani de zile atentioneaza structurile de putere politica cu privire la Omar Hayssam", a subliniat presedintele.

"As vrea sa nu discutam despre cazul ziaristilor disparuti pina nu-l rezolvam. Am sperante ca acest caz va fi finalizat in mod fericit. Trebuie sa ne inarmam cu rabdare. O ziarista franceza a fost rapita din luna ianuarie. Ne-am consultat cu colegii francezi. Au momente cind sint in legatura cu rapitorii si au momente cind nu sint.

Noi sintem acum intr-un moment de gratie, am ajuns, intr-un fel sau altul, in legatura cu gruparea care ii detine pe cei trei romani. Nu stim daca vom putea mentine aceasta legatura pina la eliberarea lor", a spus Traian Basescu.

Intoxicare ca la Revolutie

In legatura cu zvonurile despre eliberarea lor, Traian Basescu a declarat: "As fi primul om care ar anunta ca ziaristii rapiti sint liberi. S-a facut deja o analiza, nivelul de intoxicare a presei in acest caz este comparativ cu cel de la Revolutie, ma refer aici atit la forta intoxicarii, cit si la forta presei intoxicate.

Intoxicarea a fost facuta cu scopul de a duce atentia opiniei publice catre alte directii. Sa-i faca pe rapitori sa creada ca mass-media sint alimentate de catre statul roman. Acest lucru a facut ca misiunea noastra de a-i recupera sa fie extrem de dificila. Stim persoanele care au intoxicat presa. Vom discuta dupa. Au fost si oameni din tara, au fost si oameni din Irak.

Vom face toate aceste lucruri publice la timpul lor, inclusiv interesele aflate in spatele intoxicarii".

Intr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Cotroceni, Traian Basescu a facut noi precizari in cazul jurnalistilor rapiti.

"Jurnalistii sint ostatici in mod real. In momentul de fata, ei nu sint nici liberi, nici in mina aliatilor. De altfel, o logica elementara ne-ar face sa gindim cum ar fi posibil ca un stat aliat, Statele Unite, sa ascunda autoritatilor romane faptul ca ii detin pe ostatici. Ar fi de neimaginat ca relatie intre doua state aliate", a spus Basescu.

"Ce avem ca informatii este ca nu sint rau tratati, ce poate insemna ca nu esti rau tratat atunci cind esti in captivitate si pazit cu automate Kalasnikov. Adica, sint hraniti, li se permite accesul la spatiile sanitare, dar sint captivi si sub amenintarea armei.

Nu stiu daca unor oameni care au rapit niste cetateni ai tarii tale poti sa le multumesti, dar faptul ca nu-i supun la acte de tortura este un lucru nu laudabil, dar, ma rog, un lucru decent".