Arbitrul care a influentat hotaritor derby-ul Dinamo - FC National urmarea ieri dimineata inregistrarea meciului cu ochi tristi si obositi. Asa l-a gasit echipa Gazetei care l-a vizitat la Focsani.

A iesit in fata blocului (foto) si ne-a invitat intr-un apartament foarte frumos aranjat, in contrast cu fatada exterioara. A acceptat sa vorbeasca despre partida, insistind pe toate reluarile fazelor controversate. A admis ca a gresit si se astepta la ce e mai rau.

„Am avut incredere in asistent"

Rep: Domnule Serea, cum se vede meciul dupa o noapte de somn?

Ionica Serea: Daca as fi dormit vreun pic, va spuneam cum m-am trezit astazi, dar n-am inchis ochii deloc. A fost un meci greu, mai greu decit multe altele, mai ales ca stiu ca am gresit.

Rep: Ce s-a intimplat de fapt la fazele controversate?

Ionica Serea: M-am curatat pe mina asistentului. La faza eliminarii lui McKain si la cea a primului penalty m-am increzut orbeste in deciziile lui si am gresit.

Uite, la McKain cu Mihalcea eu am vazut ambele miini, dar asistentul a ridicat steagul si a spus dupa meci ca a fost 200% sigur ca fundasul l-a impiedicat in pozitie de ultim aparator. La rece e usor sa rationez. Acolo am avut citeva fractiuni de secunda si am decis sa am incredere in asistent.

Asta a fost marea mea greseala.

«Bancarii» il injurau de familie

Rep: Si al doilea penalty?

Ionica Serea: Al doilea a fost clar. A venit si Panc sa-mi spuna ca l-a impiedicat fara sa vrea pe atacant, chiar daca pe reluare nu se vede deloc asta. Eu nu-mi reprosez nici asta si nici eliminarea lui Lita, care m-a injurat intr-un fel pe care nu vreau sa-l reproduc.

Imi spunea sa impart banii de la Dinamo cu nevasta-mea si alte lucruri pe care nu vreau sa le mai pomenesc. Nu se poate asa ceva!

Rep: Ce va reprosati?

Ionica Serea: Ca am mers pe mina asistentului si asta m-a curatat. De aici inainte nu mai dau nimic decit daca e foarte clara faza. La faze dubioase nu mai dau orice ar fi. Mi-a zis mie Grigorescu cind era presedinte la arbitri ca marele meu defect e ca am prea multa incredere in oameni.

Asta e, trebuie sa traiesc cu greselile mele, desi nu stiu daca voi mai arbitra vreodata.

„Voi plati pentru greseli"

Rep: Jucatorii si oficialii Nationalului va acuza ca ati vindut meciul.

Ionica Serea: N-am vindut niciodata nici un meci, nici ca jucator, nici ca arbitru si n-as face nimic care sa-mi pericliteze cariera. Mai mult, de cind m-am facut arbitru mi-au iesit de la suflet toate echipele, cind vad ca dau vina numai pe arbitri orice s-ar intimpla.

Oricum, pentru meciul de miercuri, lumea are dreptate cind o sa spuna ca Dinamo a cistigat si cu ajutorul arbitrilor. Dar au fost niste greseli pentru care probabil voi plati mult.

A negat implicarea sotiei la firma lui Netoiu

Arbitrul Ionica Serea locuieste in Focsani intr-un apartament elegant, cu sotia sa Livia si baietelul lor de sapte ani, Alin. Are un Volkswagen Passat alb si este angajat al firmei MBM Construct doar cu numele. "Directorul firmei, Andrei Tanase, avea o echipa in Divizia C si m-a luat sa-l ajut.

In schimb, despre sotia mea s-a spus ca ar lucra la Vincon, firma patronata de Luchi Georgescu, si, deci, ca ar avea legaturi cu Gigi Netoiu, ceea ce este complet neadevarat", a negat Serea implicarea sotiei in afacerile oficialului dinamovist.

Sustinut de cunoscuti

Serea era sustinut ieri de vecini si prieteni. "Il stiu bine si e om cinstit", spune un focsanean pe strada. Seful lui Serea, Andrei Tanase, il cunoaste pe arbitru de 14 ani: "E exclus ca Ionica sa faca vreo greseala intentionata. E om serios si niciodata n-ar vinde un meci".

Directorul MBM Construct nu a vorbit despre situatia lui Serea in cadrul firmei sale, protejindu-i pe ceilalti angajati, "care vin la munca si ar fi nedrept sa creada ca Ionica nu face nimic", dar arbitrul este angajat doar pe hirtie, in realitate venind acolo doar in vizita.

Cine e Ionica Serea

- 35 de ani

- a jucat fotbal in Divizia A la FCM Bacau

- a debutat in arbitraj in 1991, pe vremea cind era fotbalist

- a promovat in lotul national in vara anului 2001

- este arbitru FIFA de la 1 ianuarie 2004

- a ocupat locul 4 in clasamentul CCA pentru sezonul 2003-2004

- Este angajat la firma MBM Construct din Focsani

- Absolvent al IEFS Bacau

- Casatorit, are un baiat de 7 ani

„Arbitrul e conducatorul jocului si el e suveran in teren in ceea ce priveste deciziile. Poate ca l-am incurcat, insa hotarirea finala o ia singur"

Ispas Cojocaru

SIMILITUDINI

Altmayer si alt-Serea

Prestatia brigazii de arbitri la meciul Dinamo - FC National 4-0 a semanat izbitor de mult cu ceea ce s-a petrecut in urma cu doi ani, tot in Stefan cel Mare, si tot la un meci retur din semifinalele Cupei Romaniei, Dinamo - Astra 3-1.

Atunci, Dinamo a beneficiat de ajutorul lui Sorin Altmayer si al asistentului Ioan Muresan, declansind un mare scandal.

1. Si atunci, ca si acum, Dinamo isi compromisese sansele la titlul de campioana, Cupa Romaniei raminind singura varianta de a cistiga un trofeu sau de a-si asigura prezenta in viitorul sezon al cupelor europene.

2. Ca si in urma cu doi ani, Dinamo pierduse meciul tur cu scorul de 2-1, avind neaparat nevoie de victorie in retur pentru a se putea califica in finala.

3. In 2003, Altmayer nu l-a eliminat pe Frasineanu si a acordat eronat lovitura libera din care Dinamo a marcat pentru 3-1, iar asistentul Ioan Muresan n-a semnalizat 3 ofsaiduri mari pe atacul gazdelor. Acum, Serea l-a eliminat gresit pe McKain si a acordat gratuit doua penalty-uri pentru Dinamo.

4. In ambele cazuri, arbitrii au primit sanctiuni dure. Altmayer a fost scos de pe lista FIFA si de atunci a arbitrat foarte rar in Divizia A, ieri, Craciunescu anuntind ca aceeasi pedeapsa a primit-o si Ionica Serea.

„A fost furaciune pe fata la Dinamo - FC National. M-am uitat doar pina la 3-0, apoi mi-a fost scirba, dar parca totusi Altmayer ramine numarul 1 printre arbitrii criminali"

Daniel Movila, jucator la Astra in 2003

„Minte, nu m-am legat de familia lui"

Capitanul "bancarilor", Catalin Lita, incerca ieri sa-si revina dupa dezamagirea provocata de maniera de arbitraj a lui Serea la meciul cu Dinamo (0-4). "A recunoscut ca a gresit? M-apuca risul! Era culmea sa nu recunoasca.

Minte cind spune ca m-am legat de familia lui! Fata de ce a facut el, daca ma gindesc la ce i-am reprosat, nu meritam sa fiu eliminat. Ce, era mai bine daca ne retrageam de pe teren? Judecind acum la rece, n-am avut nici o sansa cu Dinamo, soarta ne era pecetluita dinaintea partidei", a spus Lita.

„A fost o palma prieteneasca"

Claudiu Niculescu a reusit 3 goluri miercuri seara in partida cu FC National (4-0), iar inainte de executarea celui de-al doilea penalty, a fost luat de git de portarul "bancarilor", Cristi Munteanu, primind si o palma. "Babicu' mi-a zis: «Daca imi dai scarita, te omor!». A fost o palma prieteneasca, noi doi ne avem ca fratii.

Cind era la Dinamo ii rugam pe doctori sa-i puna bandaj la timpla! Cind bateam loviturile libere, sarea din bara in bara si se lovea la cap", a spus Niculescu.

Stelea pleaca la vara

Portarul dinamovistilor, Bogdan Stelea, a fost miercuri seara contestat si injurat de propriii suporteri. "Nu vreau sa-i inteleg pe fani si nici nu-mi bat capul s-o fac", a declarat Arnold.

Chiar daca nu a vrut sa dezbata subiectul eventualei sale plecari, apropiati ai portarului de 37 de ani afirma ca Arnold nu vrea sa faca scandal acum pentru a nu deranja atmosfera la echipa, dar de la vara nu va mai continua in Stefan cel Mare.