Numeroase capete incoronate, reprezentanti ai vechilor familii regale si lideri politici din toata lumea se reunesc azi, la Monaco, pentru a asista la funeraliile printului Rainier, care se vor desfasura sub stricta supraveghere a fortelor de securitate.

Suveranul acestui mic stat cu 200 ha a incetat din viata la 6 aprilie, la varsta de 81 de ani, dupa o domnie de 56 de ani, in timpul careia principatul a prosperat in mod spectaculos.

Presedintele Jacques Chirac si sotia sa, Bernadette, cel sloven, Janez Drnovsek, regele Albert al II-lea al Belgiei, fosta imparateasa iraniana Farah Pahlavi, regele Carl Gustav al XVI-lea al Suediei si regina Silvia, regina Sonya a Norvegiei, dat fiind ca regele Harald e in spital, printul Andrew, al doilea fiu al reginei Elisabeta II, intrucat printul Charles e in luna de miere, fostul rege

Constantin al Greciei, printul Hitachi al Japoniei, presedinta Islandei, Mary McAleese, figureaza pe lista personalitatilor care si-au confirmat prezenta la ceremoniile solemne de la Catedrala din Monaco, situata in varful unui munte ce domina Mediterana, unde va fi inhumat Rainier. Ceremonia va fi extrem de discreta.

John Lehman, fost secretar al Marinei, va conduce delegatia americana, in timp ce Rusia va fi reprezentata de ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Ministrul austriac al Apararii, GUnther Platter, va conduce delegatia austriaca. Printul se va odihni alaturi de sotia sa, Grace, fosta actrita la Hollywood, devenita printesa dupa casatoria cu el.

Ea a adus faima si stralucire principatului inainte de a muri intr-un accident de masina, la 14 septembrie 1982.

Masuri de securitate unice in istoria Principatului

Funeraliile vor fi marcate de un protocol foarte strict si de masuri de securitate fara precedent. Regiunea va fi atent supravegheata de pe uscat, de pe mare si din aer. Spatiul aerian va fi inchis, iar navigatia interzisa la o distanta de doua-trei mile marine de tarm. Intre aeroportul de la Nisa, unde vor sosi majoritatea delegatiilor, si Monaco, traseul va fi, de asemenea, securizat.

De la Var pana la frontiera italiana, va fi oprita circulatia, in cursul diminetii intr-un sens, iar dupa-amiaza in celalalt. Dispozitivul de securitate va fi format in mare parte din forte franceze, fiind mobilizati peste 1.800 de politisti si jandarmi, printre care numeroase unitati de elita pentru paza personalitatilor.

Elicoptere dotate cu camere termice, capabile sa detecteze orice prezenta umana suspecta, vor survola zona. Partea veche a orasului, unde se gasesc Palatul si Catedrala, se va afla sub control strict, iar circulatia spre zona va fi interzisa persoanelor neautorizate. Trei mii de locuitori ai principatului sunt asteptati in Piata Palatului, de unde cortegiul funerar va pleca spre Catedrala.

De duminica si pana marti seara, o treime din cei 32.000 de locuitori ai principatului au venit sa aduca un ultim omagiu printului defunct, considerat "arhitectul" avantului economic al principatului. Ramasitele lui pamantesti au fost depuse la Capela Palatina a palatului princiar.

S-a anuntat oficial ca printul Ernst August de Hanovra, 52 de ani, sotul printesei Caroline, nu va fi prezent la ceremonii, intrucat, de peste o saptamana, e la reanimare din cauza unei infectii acute la pancreas si nu va fi externat inaintea funeraliilor.