Canalul de televiziune Al-Jazeera a prezentat miercuri seara o caseta video infatisind un cetatean american luat ostatic in Irak, in urma cu doua zile, imagini in care barbatul, vizibil speriat, implora sa fie salvat.

Americanul identificat drept Jeffrey Ake, arata spre obiectiv actele sale, din spatele unui birou simplu din lemn, unde este incadrat de doi barbati mascati si inarmati pina in dinti. Pe fundalul imaginii nu se vede decit un perete gol, fara nici un fel de semne distinctive, fara versete coranice sau bannere cu denumirea gruparii care l-a rapit pe american.

Nici televiziunea qatariota nu a precizat numele gruparii care revendica rapirea.

Spre deosebire de alte imagini cu ostatici prezentate in trecut, Al-Jazeera nu a difuzat sonorul casetei, desi se poate vedea ca ostaticul spune ceva. Potrivit celor de la Al-Jazeera, barbatul poate fi auzit spunind: "Rog familia mea si pe prietenii mei sa organizeze demonstratii si sa vorbeasca direct cu guvernul american, cerindu-i sa deschida un dialog cu rezistenta irakiana".

El cere, de asemenea, retragerea trupelor americane din Irak, au afirmat cei de la Al-Jazeera. Pe de alta parte, televiziunea qatariota a tinut sa precizeze ca respectivele declaratii i-au fost smulse in "conditii anormale".

In virsta de 47 de ani, Jeffrey Ake, originar din Indiana, este directorul unei companii care produce echipamente pentru imbutelierea apei si lucreaza in Irak inca din 2003. Americanul, rapit luni la prinz de un grup de opt indivizi, este unul dintre cei cel putin 13 cetateni americani care au fost luati ostatici in Irak in ultimele 12 luni.

SUA refuza sa negocieze

Acest mesaj video este primul in care insurgentii irakieni se folosesc de un ostatic american pentru a cere deschiderea de negocieri cu Washingtonul. In precedentele cazuri, rapitorii se multumeau sa puna conditii, cum ar fi eliberarea unor prizonieri ori retragerea trupelor. Cum aceste conditii nu le erau satisfacute, o parte din captivi au sfirsit decapitati.

In ciuda apelului lansat de Ake, autoritatile americane au reiterat pozitia oficiala a Washingtonului in aceasta problema, respingind ferm orice negocieri cu rebelii irakieni.

"Este un subiect sensibil si o prioritate pentru noi", a afirmat Scott McClellan, in cadrul unei conferinte de presa. "Ne aflam in contact cu familia sa. Fiind vorba despre un ostatic american, este vorba de un subiect prioritar pentru SUA", a subliniat el.

La rindul sau, secretarul american de stat Condoleezza Rice a declarat ca a deschide un dialog cu insurgentii "nu ar face decit sa-i incurajeze".