Pe fondul deteriorarii progresive a relatiilor sino-nipone hackerii chinezi au lansat atacuri cibernetice asupra unor site-uri oficiale japoneze, printre care cel al Ministerului Apararii, reusind sa le blocheze.

Razboiul informatic a inceput dupa ce un site internet chinez a lansat un apel la "bombardarea" serverelor nipone cu mesaje inutile. Efectul s-a vazut ieri, cand o serie de agentii japoneze de securitate au observat ca nu se mai pot conecta la propriile site-uri. "Nu este exclus ca atacul sa fi fost initiat din China", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Tokyo.

Site-ul Ministerului de Externe si cel al sanctuarului patriotic Yasukuni au fost, de asemenea, tinte ale hackerilor. Atacurile intervin in contextul asa-numitului "razboi al manualelor scolare", izbucnit dupa ce in Japonia a fost tiparit un manual de istorie care, in opinia chinezilor, minimalizeaza brutalitatile comise de niponi in al doilea raboi mondial.

In plus, China nu vede cu ochi buni dorinta Japoniei de a deveni membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Dupa violentele manifestatii antijaponeze de la sfarsitul saptamanii trecute, noi proteste sunt planuite in acest weekend la Beijing, Canton, Shenyang si Chengdu.

Manifestatiile s-ar desfasura in paralel cu vizita pe care ministrul japonez de Externe, Nobutaka Machimura, o are programata la Beijing.

Ieri, guvernul de la Tokyo a inasprit tonul la adresa autoritatilor de la Beijing, acuzandu-le ca stimuleaza manifestatiile antijaponeze. Japonia a comunicat ca nu intentioneaza sa-si mai ceara scuze pentru greselile trecutului deoarece a facut acest lucru in trei randuri, in 1972, 1995 si 1998. Dimpotriva, Japonia asteapta "scuze sincere" din partea autoritatilor chineze.

Dupa cum comenta AFP, cearta are si "gust de petrol", cele doua tari asiatice disputandu-si bogatiile energetice din Marea Chinei de Est.