Comisia Juridica, cea pentru drepturile omului si cea de administratie publica sau reunita iar pentru a relua dezbaterea asupra amendamentelor adoptate la ordonanta de declarare a averilor demnitarilor si neacceptate de Ministerul Justitiei.

Ministrul Monica Macovei, prezenta la sedinta celor trei comisii, a fost bagata in corzi de senatori, care au facut o coalitie transpartinica impotriva acestei ordonante. Cererea Monicai Macovei ca ordonanta sa ramana in forma propusa de Guvern pentru ca a fost "apreciata de Ollie Rehn" a starnit un val de nemultumiri din partea alesilor.

"M-am simtit umilita ca si parlamentar cand am vazut ca pe amendamentele mele Guvernul a scris cu corp de litera 22 ca nu le sustine", a strigat cu vocea gatuita de nervi senatorul PRM Virginia Vedinas, fluturand niste foi pe care trona o stampila cu un NU cat toate zilele.

NECLARITATI. Daca pana aici Macovei a reusit sa mai nimereasca niste raspunsuri, prezenta de spirit a parasit-o cu desavarsire cand au inceput atacurile din partea senatorilor coalitiei la putere in privinta neclaritatilor din noul formular de declarare a averilor. "Asta e o declaratie pentru tampiti", si-a inceput tirul presedintele Comisiei de administratie, Dan Carlan (PD).

"Doamna ministru e simpatica si daca votam chestia asta si Europa ne tine in brate, eu asa o votez. Dar va doresc sa trageti la sorti cifra corecta pentru valoarea de impozitare a terenurilor, pentru ca asa ceva nu exista", a sustinut Carlan. In plus, el i-a recomandat ministrului sa-si ia casa in leasing, pentru ca un asemenea contract intra la datorii.

"Pot sa iau spagi cate vreau, daca platesc rate la casa tot dator voi fi", a argumentat seful Comisiei de administratie. Carlan a incercat sa demonstreze si usurinta cu care poate fi ocolita legea in privinta instrainarilor de bunuri: "Baietii destepti vor acumula in primii doi ani, vor instraina in al treilea si vor iesi curati in al patrulea an de mandat".

De remarcat ca tot ieri, Emil Boc, seful de partid al lui Dan Carlan, anunta ca Biroul Permanent National al PD a decis ca democratii sa sustina in dezbaterile din comisii si din plenul Senatului declaratia de avere in forma prezentata de Guvern. El mai spunea ca PD nu este de acord cu nici o modificare a declaratiei de avere in sensul diminuarii transparentei acesteia.

GHID. Cum senatorii se plangeau ca nu au cum, de exemplu, sa nimereasca "valoarea de piata" a unui bun pe care il detin, ministrul Macovei le-a promis sa le faca un ghid de completare a declaratiei de avere. "Ghidul va fi bilingv sau numai in romana?", s-a interesat senatorul PRM Gheorghe Funar, ingrijorat ca alesii UDMR nu il vor intelege.

In plina sedinta de bascalie, ministrul Macovei a preferat sa plece la o alta actiune, iar, in urma sa, senatorii au hotarat sa-si mentina toate amendamentele si sa transeze disputa in plen.