"Marii rechini" sunt deja in colimatorul Justitiei, a anuntat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu publicat de cotidianul francez "Le Figaro". El precizeaza ca anchetele aflata in derulare scot la iveala si legaturile lor cu politicienii care ii sustin.

Perioada urmatoare ar putea sa fie marcata de un cutremur pe scena politica romaneasca, dar si in mediile economice. Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul francez "Le Figaro", presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca marii corupti vor trage dupa ei si personalitati importante din politica romaneasca.

El a precizat ca marii rechini sunt persoane care pana acum au aparut ca persoane onorabile. "Va pot spune ca un anumit numar de «rechini mari» se afla in prezent in colimatorul justitiei. Si sunt oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli.

Anchetele aflate in curs de desfasurare ne permit sa scoatem la lumina legaturile lor cu mediile politice care ii sustin", a declarat presedintele.

"Luna trecuta, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pe care eu il prezidez si care reuneste ministrii de la Interne, Justitie si Aparare, a luat o decizie foarte importanta: delictele de coruptie vor fi considerate ca o amenintare la adresa securitatii nationale", a continuat Basescu.

Reforma in Justitie

Presedintele Basescu a precizat ca Guvernul Tariceanu a adoptat recent doua planuri de actiune, unul dintre ele avand drept scop modernizarea sistemului judiciar, iar cel de-al doilea - mijloacele de combatere a coruptiei. In ceea ce priveste independenta Justitiei, presedintele a explicat ca numirea sau suspendarea magistratilor vor fi facute exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii.

Traian Basescu a sustinut ca parlamentarii europeni care se mai indoiesc de faptul ca Romania nu este inca pregatita sa adere la UE in 2007 se insala. "Pentru a ramane politicos, as spune ca acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc. Si ii invit sa vina aici, pentru a constata ca se insala.

Este evident ca mai avem inca multe eforturi de facut pentru a aduce Romania la nivel, dar sunt categoric: ne vom respecta angajamentele", a spus presedintele.

Chemare la lupta pentru Franta si Germania

Legat de politica de apropiere a Romaniei de SUA si de Anglia, promovata chiar de el, Basescu a explicat ca asta se datoreaza faptului ca aceste tari sunt singurele care sunt interesate de securizarea regiunii Marii Negre, care "are o importanta cruciala din punct de vedere geostrategic", lucru pe care ar trebui sa-l stie si Franta, si Germania.

"Toate tipurile de trafic ilegal tranziteaza aceasta regiune - droguri, persoane - cu destinatia in tarile Uniunii Europene. Exista si traficul de arme care intretine focare de tensiune in Balcani, in Orientul Mijlociu, in Irak, in Afganistan. Pot sa va dau un alt argument important: stiti ca 50 la suta din energia importata de UE trece prin bazinul Marii Negre? Sunt in joc chiar interesele UE.

Invit calduros Franta si Germania sa se alature acestui efort international de securizare a regiunii", a mai spus Basescu.