Presedintele Traian Basescu i-a criticat, intr-un interviu publicat, ieri, in editia electronica a cotidianului "Le Figaro", pe europarlamentarii care apreciaza ca Romania nu este pregatita sa adere in 2007 la Uniunea Europeana: "Pentru a ramane politicos, as spune ca acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc. Si ii invit sa vina aici, pentru a constata ca se insala.

Este evident ca mai avem inca multe eforturi de facut pentru a aduce Romania la nivel, dar sunt categoric: ne vom respecta angajamentele".

Sustinand recent parteneriatul foarte apropiat cu Statele Unite si Marea Britanie, Basescu a deconcertat Franta, sustine "Le Figaro", cu "axa Bucuresti - Londra - Washington". Michel Barnier i-a reprosat, implicit, luna trecuta, presedintelui Romaniei ca nu are "reflex european". "As fi tentat sa ii raspund intr-un mod la fel de transant, dar nu voi face nimic.

Este o neintelegere si este normal, deoarece francezii nu traiesc la granita de est a Uniunii Europene si a NATO. Nu au conflicte latente, cum este cazul, de exemplu, cu Transnistria", a spus Basescu, adaugand ca Romania doreste sa stabileasca o relatie speciala cu Statele Unite si cu Marea Britanie pentru a securiza regiunea Marii Negre.

Intrebat daca Uniunea Europeana subestimeaza pericolele, Basescu a apreciat ca numai SUA si Marea Britanie acorda cu adevarat interes acestei probleme si le-a cerut europenilor "sa se implice mai mult si sa nu se multumeasca numai cu declaratii". "Marturisesc ca sunt tulburat. Nu inteleg aceasta ostilitate fata de America. (...) Daca Europa a reusit sa se redreseze la sfarsitul celui de-al

doilea razboi mondial, acest lucru s-a datorat unei solide relatii transatlantice, care a fost si cheia procesului de democratizare a tarilor din est dupa caderea comunismului. (...) Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva, prin care ii bate amabil pe umar pe oameni si ii felicita. Este nevoie de un ajutor concret", a mai spus, plin de intelepciune, Basescu.