Potrivit declaratiilor facute pentru Adevarul de surse din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - ANAF, autoritatile vor accepta sa vanda firmei Alfa Oil creantele in valoare de 9.000 miliarde lei detinute la RAFO Onesti. In perioada urmatoare se va verifica bonitatea companiei si provenienta capitalului ce urmeaza sa fie folosit in posibila tranzactie.

"Daca se adevereste bonitatea firmei, capitalul social al acesteia este intr-adevar de un milion de dolari si nu sunt implicate aspecte legate de spalari de bani, vanzarea va fi efectuata", au declarat sursele citate. Oferta, prezentata ieri ANAF-ului si AVAB-ului de catre Uri Bider, director executiv al firmei Alfa Oil, nu presupune acordarea unor esalonari la plata datoriilor mentionate.

"Statul nu va accepta nici un fel de esalonari in privinta datoriilor RAFO", a confirmat purtatorul de cuvant al ANAF, Dorin Tiganas. O alta oferta primita in urma cu o saptamana din partea Balkan Petroleum a fost respinsa de stat deoarece presupunea plata datoriilor acumulate de RAFO in termen de 8-10 ani.

Posibilul cumparator, Alfa Oil, este o firma inregistrata in Elvetia si apartine grupului rus Alfa Group, al oligarhului Mihail Fridman. Omul de afaceri rus, in varsta de 38 ani, are afaceri in domeniul petrolului, in comert, telecomunicatii si detine cea mai mare banca privata din Rusia, Alfa Bank. Cifra de afaceri a grupului condus de Fridman este estimata la 4,3 miliarde dolari.