Banca Raiffeisen pentru Locuinte a incheiat anul trecut 35.000 de contracte pentru finantare imobiliara, in valoare totala de 155 de milioane euro, pentru care clientii bancii au facut depuneri totale de sase milioane de euro. Potrivit presedintelui bancii, Ionut Costea, suma medie contractata a fost de 4.773 euro, fata de 3.500 de euro cat estimau initial specialistii bancii.

Astfel, pierderea aferenta primului an de activitate s-a ridicat la 3,5 milioane euro, cu 1,4 milioane euro mai putin decat era prognozat, afirma vicepresedintele bancii, Wolfgang Melzer.RBL ofera un sistem de finantare a achizitiilor imobiliare care presupune intai economisire si ulterior creditare.

Contractul presupune o perioada de economisire cuprinsa intre 5 si 8 ani, la sfarsitul careia, alaturi de suma economisita, se acorda un imprumut de aceeasi valoare. Peste 42% dintre clienti au ales contractele cu tarif rapid, care presupun perioada de economisire cea mai scurta, iar 37% au preferat tariful standard.

in functie de suma depusa, perioada de economisire poate fi scurtata cu pana la doi ani. Dobanda la economisire este de 3%, iar pentru credit banca percepe o dobanda de 6%. Clientii beneficiaza si de o prima anuala, acordata de stat pentru suma economisita, reprezentand contravaloarea unui salariu mediu pe economie.