Spamerii folosesc moartea suveranului pentru a ademeni credinciosii romano catolici intr-o schema de a aduna bani, oferind carti gratuite despre pontif, afirma o firma de securitate.

Campania spam a fost detectata dupa funeraliile Papei Joan Paul al II-lea, afirma Graham Cluley, consultant senior SophosLabs PLC.

"Din pacate spamerii nu au pierdut timpul" a adugat acesta.

Expertii nu au reusit sa gaseasca sursa ofertei, care porneste cu e-mailuri nesolicitate prin care se ofera gratuit o colectie de carti despre Ioan Paul in cazul in care utilizatorul acceseaza un link oferit in mesaj.

Clientii curiosi sunt purtati apoi pe un site unde apare o informatie conform careia cartile nu sunt disponibile in acea locatie si sunt redirectati in mod automat pe un alt site care ofera sfaturi gratuite despre secretele castigului de bani.

Acel site nu mai mentioneaza nimic despre Papa Ioan Paul al II-lea.

Campania este similara cu cea din februarie care s-a folosit de interesul imens fata de ultima editie Harry Potter.

Folosirea mortii papei pentru a insela clientii este parte a spamurilor care urmaresc cu atentie stirile, noutatile si interesele internationale, pentru a ademeni utilizatorii se deschida e-mailuri pe care in mod normal le-ar sterge.

Expertii afirma ca a fost o crestere in oferta spam in trecut, legata de alegerile din SUA, si "problema vestimentara" a cantaretei Janet Jackson de la Super Bowl din 2004.

"Este incredibil ca aceste e-mailuri au inceput sa circule chiar in ziua funeraliilor. Insa masele prezente pe strazile Romei au sugerat oportunitatile. Sunt multe persoane care ar dori sa onoreze memoria Papei prin cumpararea cartilor despre viata acestuia, mai ales daca nu au reusit sa ajunga la Roma.

Spamerii pot castigat multi bani, astfel nu au deloc morala. In momentul in care trimit milioane de e-maluri, ei stiu ca unii vor "cade in plasa", astfel ca au nevoie doar de un procent mic pentru a avea succes." a adaugat Graham Cluley.

Nu este specificat inca numarul persoanelor inselate prin aceasta metoda.