Preconizatele modificari aduse Codului Muncii de actualul patronat, imediat dupa numirea noului Guvern, trebuia cel putin, in mod teoretic, negociate direct doar cu marile confederatii sindicale existente in Romania. insa, in opinia reprezentantilor miscarii sindicale din Romania "Guvernul nu s-a rezumat doar la rolul de simplu mediator".

in acelasi timp, patronatele, avand sprijinul tacit al Executivului considera ca "actualul Cod al Muncii este unul mai degraba sindical, nicidecum unul european". Se ajunsese astfel ca negocierile sa intre intr-un impas.

La un moment dat, ca acesta sa fie depasit, actualul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, ca reprezentant direct al Executivului, a promis ca este dispus sa se retraga de la masa negocierilor, lasand cele doua parti sa se inteleaga direct.

Totusi, sambata, 9 aprilie, Guvernul face o mutare surpriza si convoaca la Snagov o intalnire ad-hoc tripartita, la care a lipsit tocmai unul dintre presedintii marilor confederatii sindicale, Marius Petcu de la CNSLR Fratia.

La randul lor, CNSLR Fratia, speculand aceasta lipsa de tact a Executivului, a trimis un comunicat de presa in care, dupa ce acuza Guvernul de dezinformarea opiniei publice romanesti, isi reafirma solidaritatea cu celelalte confederatii sindicale privind necesitatea sprijinirii actualului Cod al Muncii si anunta, in premiera, ca "pentru sprijinirea acesteia se poate ajunge chiar si la greva

generala". Contactat de ziarul "Adevarul", Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a declarat ca "s-au intalnit confederatiile pentru a face o monitorizare a actiunilor privind Codul Muncii, iar lunea viitoare, dupa intalnirea presedintilor marilor sindicate este posibil sa se ia o decizie finala".

Cu toate acestea, Hossu a lasat sa se inteleaga ca "daca lucrurile o vor lua pe un fagas pozitiv, greva poate fi amanata". Tot despre problema grevei generale, Dumitru Costin, presedintele BNS, a tinut sa precizeze ca "decizia biroului executiv este aceea de a ramane solidari cu toate celelalte confederatii sindicale".

Marius Petcu, liderul CNSLR-Fratia, autorul acestei idei extreme de lupta sindicala, ne-a comunicat ca "dezaproba implicarea directa a Executivului in acest dialog social. Daca membrii de sindicat o vor cere este posibil sa se ajunga chiar la greva generala".