Proiectul de Lege privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, a mai facut un pas. Comisia juridica din Senat a dat aviz favorabil acestui proiect.

Vicepresedintele Comisiei juridice, Doru Ioan Taracila a votat insa impotriva fiind astfel pe aceeasi lungime de unda cu Antonie Iorgovan. Acesta nu a fost prezent la dezbateri dar isi mentine pozitia privind amendarea acestui proiect ca fiind nerealist. Avocatul Casei Regale se declara insa multumit de decizia senatorilor.

Senatorul Antonie Iorgovan spune ca proiectul de lege trebuie schimbat fundamental pentru ca, in forma lui actuala, regele Mihai este asociat unui om de rand caruia regimul comunist i-a confiscat niste averi.

Dar, spune domnul Iorgovan Regele Mihai a fost REGE si situatia trebuie judecata in raport de importanta acestuia ca fost sef al statului:

"Deci nu se pleaca de la ideea ca cetateanului X i s-au facut nedreptati. Nu e vorba de un om obisnuit, de pe strada, ci de o persoana cu totul speciala. Adica e vorba de o institutie inainte de toate. Deci noi am lasat la o parte, ca si cum n-ar fi vorba de fostul rege. Nu, este vorba de fostul rege.

Iar aceasta impacare cu istoria nu se poate face facand abstractie de statutul din istorie. Deci Mihai I nu poate fi tratat ca persoana fizica in conditiile in care e vorba de calitatea lui de fost rege al Romaniei".

Antonie Iorgovan spune ca daca proiectul va fi adoptat de Parlament in forma actuala el il va ataca la Curtea Constitutionala.

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu se declara insa multumit de votul favorabil al Comisiei juridice din Senat:

"Este un prim pas catre rezolvarea finala a problemei, dar totul depinde de votul din Camera si Senat. Ni se pare ca acest mod este corect. Sigur ca ar putut fi mai bun, dar aceasta este ce se poate obtine, un compromis".

Problema rectificarii nedreptatii morale, asa cum a fost ea denumita de Casa regala, a trenat ani de zile.

Negocierile cu diferitele guvernari in ultimii 7 ani au culminat, anul trecut, chiar inaintea campaniei electorale pentru alegerile generale, cu o propunere legislativa.

In aceasta este prevazuta o desbagubire de 30 de milioane de Euro pentru imobilele si bunurile care nu ii vor mai fi retrocedate fostului Suveran, dar in proiect nu se specifica si de unde vor fi luati banii pentru aceste despagubiri.

Nu putine au fost vocile care au spus ca prin decizia luata anul trecut, Guvernul ar incerca sa intareasca imaginea unei bune relatii cu Casa Regala, cunoscute fiind tensiunile care au dominat ani de zile aceste relatii, si refuzul repetat al puterii de a-i restitui fostului monarh proprietatile.

Proiectul urmeaza a fi supus dezbaterii plenului Senatului si apoi Camerei Deputatilor, aceasta din urma fiind si Camera Decizionala.