Lumea si asa tulbure a fotbalului romanesc se confrunta cu un nou pericol. Dupa saracie, coruptie, incompetenta si clientelism, evenimentele petrecute la meciul Steaua-Rapid (0-0), ne avertizeaza ca pe lista a aparut si rasismul. In lumea fotbalului se stia deja ca sefii din Ghencea incurajeaza xenofobia, violenta si intoleranta, pe care nu se sfiesc sa le propage in mod oficial.

Treptat, Steaua se transforma intr-un club dupa chipul si asemanarea patronului sau, simpatizant legionar declarat.

De-a lungul timpului, numerosi jucatori, antrenori si conducatori ai altor cluburi au fost insultati de la microfonul statiei de amplificare, iar suporterii gazdelor - instigati la violenta. Ceea ce s-a petrecut insa miercuri seara a depasit orice inchipuire. Incidentele au degenerat, provocind un scandal de proportii.

Veniti in Ghencea la trei zile dupa Dinamo, giulestenii au avut ghinionul de a-si gasi gazdele deja "incalzite". Dupa ce, duminica seara, crainicul stadionului ii incitase pe suporteri, fanii stelisti aruncind cu pietre in autocarul "ciinilor rosii", dar si in jucatorii acestora, rapidistii stiau ca nu se pot astepta la nimic bun.

Tonul il daduse, inca de acum citeva zile, insusi patronul "ros-albastrilor". Gigi Becali a proferat amenintari la adresa omologului sau "visiniu", pe care-l amenintase cu bataia daca indrazneste sa vina in Ghencea. Incurajati de atitudinea iresponsabila a latifundiarului, angajatii clubului nu s-au lasat mai prejos.

De la bun inceput, crainicul a difuzat mesaje razboinice, transformate apoi in aluzii sau chiar referiri explicite la originea etnica a rapidistilor. Pe parcursul intilnirii, dar si in pauza, clubul vizitator a fost insultat permanent.

Complicitatea autoritatilor. Evenimentele din Ghencea sint deosebit de grave deoarece se pot constitui, la un moment dat, in premisele unor violente la scara larga.

Subliniem ca "Evenimentul zilei" a decis sa ia atitudine nu impotriva suporterilor stelisti, a clubului sau a jucatorilor sai, ci impotriva inconstientilor din conducerea stelista care nu realizeaza raul pe care-l pot aduce necugetatele lor actiuni.

Promovata la rang de politica de club de patronul sau, Gigi Becali, conduita violenta si intoleranta e si mai periculoasa in conditiile unei totale si inexplicabile paralizii a celor care ar trebui sa aplice legea. Politia (in plan social), federatia si liga (in plan sportiv) inchid ochii in fata unei situatii deja foarte tensionate.

Dar nici nu s-ar putea intimpla altceva, din moment ce sefii politiei se umilesc in fata lui Gigi Becali cind trebuie sa aplice legea. Insusi Dumitru Dragomir, seful ligii si cel insarcinat sa mentina climatul civilizat in campionat, a fost anchetat acum citiva ani de FIFA, in calitate de patron al unei publicatii antisemite.

Noul model de succes. Primele semne ca raul s-a extins au aparut deja. Gigi Becali ameninta pe oricine cu bataia, jigneste la gramada si se bucura de notorietate. Faptul ca nimeni nu-l trage la raspundere - ba mai mult, insusi presedintele Traian Basescu l-a primit si l-a felicitat luna trecuta - il poate transforma pe primitivul latifundiar intr-un nedorit exemplu.

Crainicul stadionului i-a calcat deja pe urme si indeamna, la rindu-i, la violenta. Unii spectatori, mai influentabili, au trecut deja la fapte. De aici si pina la confruntari de strada si varsare de singe nu mai e decit un pas.

Ce se poate intelege din aceste intimplari? Ca, in Romania de astazi, violenta tine locul educatiei, banii - culturii, tupeul - pregatirii, iar smecherii o iau intotdeauna inaintea celor care muncesc. Un model prost si periculos, care ameninta sa dinamiteze o intreaga societate.

Privind comportamentul oficialilor din Ghencea, dar si tacerea complice a autoritatilor, se naste o intrebare simpla: are ce cauta o astfel de societate in Europa civilizata?

Mai pregnanta la Steaua, degradarea situatiei e vizibila si in cazul altor galerii. Dinamovistii au facut o traditie din mesajele antirasiste afisate la meciurile cu Rapid. E celebru bannerul afisat de suporterii "ciinilor rosii" acum citiva ani, la finala Cupei Romaniei: "Un milion de ciori, o singura solutie: Antonescu!".

Dinamovistii pot fi, de altfel, considerati promotorii acestui tip de texte. La un alt derby cu Rapid, "ros-albii" au afisat indemnul "Mori, tigane!". La rindul lor, giulestenii nu scapa nici un prilej sa le aplice corectii fizice rivalilor din Ghencea si Soseaua Stefan cel Mare. Acum citiva ani, rapidistii i-au taiat nasul unuia dintre liderii galeriei steliste.

Tot "visiniii" s-au facut de pomina la mijlocul deceniului trecut, cind au urinat, in timpul unui meci Rapid-Gloria, pe ocupantii bancii de rezerve a oaspetilor.

Nici galeriile din provincie nu se lasa mai prejos. Saptamina trecuta, fanii echipei "U" Cluj i-au batut cu bestialitate pe jucatorii rivalei CFR Cluj. Constantenii sint si ei recunoscuti pentru agresivitate, iar timisorenii nu scapa nici un prilej sa-si manifeste dispretul si intoleranta fata de romanii care nu sint banateni.

De o violenta iesita din comun sint si suporterii olteni. A devenit o traditie, la Craiova, ca galeria sa aiba iesiri agresive. De-a lungul anilor, sediul clubului a fost devastat de citeva ori, iar jandarmii au fost nevoiti chiar sa poarte razboaie de strada cu multimea intaritata.

George Copos, scuipat

Cu toate ca fusese avertizat de Gigi Becali sa nu calce in Ghencea, George Copos a venit la partida disputata miercuri. "Daca are bun simt n-ar trebui sa vina la meci. Sau, daca vine, sa mearga in galerie", a clamat Gigi Becali. La doar citeva minute dupa ce latifundiarul a facut aceste declaratii, Copos a urcat in tribuna oficiala.

Dupa meci, Copos n-a apucat sa spuna decit ca "rezultatul a fost echitabil", deoarece fanii Stelei l-au injurat si l-au scuipat.

Amenintat cu bataia. Razvan Lucescu, antrenorul Rapidului, si Gabi Safta, crainicul stadionului din Ghencea, s-au aflat in mijlocul unui scandal izbucnit in fata vestiarului stelist. Razvan Lucescu a fost injurat si amenintat cu bataia si de Gheorghe Mustata, unul dintre liderii galeriei steliste. "La un club asa de mare ca Steaua trebuie mai mult discernamint.

Acest Safta, care este un pericol public, un instigator la violenta, n-ar trebui lasat sa vorbeasca", a rabufnit Razvan Lucescu. Gabi Safta a pus la pauza, la statia de amplificare, melodia "Tigan si OZN", cintata de formatia "Zdob si Zdub".

43 de amenzi. Fortele de ordine prezente pe stadionul Ghencea au avut mult de lucru cu fanii celor doua echipe. Jandarmii au descoperit asupra mai multor suporteri, dar si in tribune sau la baza unor copaci, 132 de torte si petarde. Jandarmii au aplicat 43 de amenzi contraventionale. Publicul a arborat si citeva bannere cu continut xenofob si obscen.

Crainicul Gabi Safta, despre conflictul cu Razvan Lucescu: "I-am zis: "Du-te, ba, de-aici, tigane!""

Gabi Safta, crainicul stadionului Steaua, a fost de multe ori acuzat de comportament instigator si ironic fata de adversarii "ros-albastrilor", mai ales daca acestia se numeau Dinamo si Rapid. Dupa meciul cu giulestenii, Safta a fost aproape de o bataie in toata regula cu Razvan Lucescu, antrenorul oaspetilor.

Reb: Cum comentezi incidentul petrecut dupa meci?

Gabi Safta: Ma aflam in fata vestiarului Stelei, iar Razvan Lucescu a venit la mine si mi-a strigat ca sint nebun, instigator, obsedat sexual si ca ma luam de gagici prin tufisuri. In plus, a vrut sa ma loveasca. Lucescu n-avea ce sa caute in fata acelui vestiar. E vinovat, fiindca m-a provocat. I-am zis doar: "Du-te, ba, de-aici, tigane!". Regret ca am raspuns la provocarea lui.

Observatorul mi-a spus ca ii place atmosfera pe care o creez in Ghencea. De acum inainte, nu o sa mai zic nimic in afara de echipe, goluri si cartonase.

Reb: Tu nu i-ai provocat pe rapidisti cind ai pus la statia de amplificare melodia "Tigan si OZN", cintata de formatia Zdob si Zdub?

Gabi Safta: A fost un CD pe care nu l-am adus eu. Eram in afara statiei cind a pornit aceasta melodie si, dupa ce mi-a spus Mihai Stoica s-o intrerup, am mers si am pus alta piesa.

Reb: La partida cu Villarreal, observatorul ti-a cerut sa nu mai vorbesti in timpul meciului.

Gabi Safta: La meciurile internationale e interzis acest lucru, dar in campionat nu.

Reb: La partida cu Besiktas ai spus ca Pancu a tradat nationala...

Gabi Safta: Am zis ca s-a retras ca un las de la nationala. L-am sanctionat pentru ca a spus ca va dedica golurile fanilor rapidisti si ca i-a invitat sa sustina pe Besiktas. Eu n-am jignit pe nimeni care n-a jignit Steaua.

Conf. dr. Marius Pieleanu, coordonatorul primului studiu sociologic asupra galeriilor de suporteri din Bucuresti: "Exista riscul ca violenta verbala sa se transforme intr-o tragedie"

Are 39 de ani si a fost portar in Divizia B, la Alexandria. Acum este sociolog, conferentiar, director de departament la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si are un doctorat in devianta sociala. Profesorul Marius Pieleanu a realizat, impreuna cu studentii sai, un studiu asupra nucleelor dure ale galeriilor principalelor echipe de fotbal din Bucuresti - Steaua, Dinamo si Rapid.

Concluzia: violenta pe stadioane, deocamdata doar la nivel verbal, este in crestere si oricind pot avea loc izbucniri de necontrolat.

Rep: Domnule profesor, iata ca la ultimele doua derby-uri din Ghencea s-au produs evenimente neplacute si au reaparut scandarile rasiste, oarecum obisnuite la adresa celor de la Rapid...

Marius Pieleanu: Da, si aceste scandari sint complet lipsite de baze reale pentru ca, statistic vorbind, numarul persoanelor din minoritatile etnice - si este clar la ce ma refer - e mai mare la Steaua si la Dinamo.

Rep: De unde stiti?

Marius Pieleanu: Din cercetarea pe care am facut-o. Sigur ca pare ciudat, dar asta este. Si sa stiti ca nu am nici un fel de parti-pris.

Rep: De ce ati simtit nevoia sa faceti un asemenea studiu?

Marius Pieleanu: Specializarea mea este de devianta sociala. Devianta este un concept larg si include si comportamentul atipic al suporterilor de fotbal. La cursul meu de devianta de la Facultatea de Stiinte Politice, le-am propus studentilor sa facem un fel de studiu-pilot pe suporterii celor trei echipe.

Am facut o cercetare pe 500 de suporteri, dar e important de retinut ca au fost numai "ultrasi", adica nucleele dure ale celor trei galerii, suporterii "fundamentalisti". Noi am avertizat ca exista riscul ca violenta, la nivel verbal deocamdata si cu unele exceptii pe strada, poate sa se transforme intr-o tragedie.

Sigur ca si dumneavoastra, ca ziaristi, ati atras atentia, si pentru asta nu era nevoie neaparat de un studiu sociologic. Dar noi avem acum si datele necesare pentru a demonstra acest lucru.

Rep: Ce reactii a generat studiul dumneavoastra printre conducatorii fotbalului si printre responsabilii cu asigurarea ordinii publice?

Marius Pieleanu: Eu sint neplacut surprins ca, dincolo de interesul ziaristilor, primele reactii ar fi trebuit sa le aiba LPF si FRF. Sint gata sa le pun la dispozitie rezultatele studiului, fara vreo pretentie. Din pacate, autoritatile, atit cele legate strict de fotbal - cluburi, liga, federatie -, cit si institutiile care vegheaza asupra ordinii n-au dat un telefon macar.

Solutia nu sta numai in interventia ca atare, in corectie, in marirea numarului de jandarmi.

Iata ca pe San Siro, unde au fost mii de jandarmi prezenti, nu s-a putut pastra ordinea! Trebuie sa umblam la educatie, la comportament, sa facem alte tipuri de activitati astfel incit sa constientizam si la nivelul suporterilor fundamentalisti, "ultrasii", ca aceste comportamente duc la violenta si ca, in ultima instanta, fotbalul este numai un joc.

Lege degeaba

Desi incepind din iunie 2004 a intrat in vigoare Hotarirea de Guvern nr. 791 pentru prevenirea si sanctionarea actelor de violenta si iesirilor necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestarilor sportive, aceasta n-a fost aplicata decit sporadic.

Actul normativ stipuleaza ca spectatorii care tulbura linistea publica si au un comportament violent se pot alege cu amenzi cuprinse intre un milion de lei si 20 de milioane de lei.

Pedepsele pentru organizatorii de competitii care nu-si indeplinesc obligatiile in ceea ce priveste interzicerea manifestarilor sau a materialelor ce incita la ura nationala, rasiala de clasa sau religioasa, sint mult mai dure: amenda cuprinsa intre 20 si 100 de milioane de lei si cu suspendarea pe o perioada de la o luna la sase luni a dreptului de a organiza competitii.

Vali Alexandru nu stie, nu face. Valentin Alexandru, observatorul meciului din partea LPF: "Pentru voi, orice purice e elefant. N-am ce sa notez in raport, fiindca a fost dupa partida. Meciul s-a desfasurat in conditii normale. Ce conteaza ce melodii a pus la statie? A pus niste manele si astea le cinta aia mai colorati.

Nu stiu daca acest caz va ajunge la Comisia de Disciplina", s-a eschivat oficialul LPF.

(Matei Udrea, Octavian Cojocaru)