Premierul Tariceanu, zimbitor, alaturi de Mohammad Munaf, irakianul rapit la Bagdad o data cu ziaristii romani. In stinga premierului, sotia lui Munaf, cu un copil in brate si un altul in fata. O fotografie care, acum, poate fi interpretata in fel si chip. Cotidianul a reconstituit povestea acestei fotografii.

Munaf a tinut mortis sa se pozeze cu Tariceanu cu o luna inainte ca acesta sa devina prim-ministru.

In noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2004, la Washington se astepta verdictul urnelor: Bush sau Kerry. La Bucuresti, un individ scund si brunet, cu pasaport american in buzunar, astepta si el acelasi verdict, dar avea si o agenda proprie. Se apropiau alegerile si in Romania, iar rezultatul era si aici incert. Cu cei de la putere, lucrurile erau aranjate de mult, avea un prieten.

Dar daca veneau ceilalti?... Ocazia s-a ivit tot atunci, si Mohammad Munaf nu a ratat-o.

Noapte alba cu americani

In noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2004, la Centrul Cultural American, ambasada a organizat o noapte alba si cu sufletul la gura. Sute de oameni au urmarit alegerile din America si s-au jucat de-a votarea. Mohammad Munaf si-a luat nevasta si copiii si s-a dus si el.

Poze cu politicieni si vedete

Cristian e fotoreporter independent si, in seara aceea, era in cautare de subiecte. A auzit de reuniunea de la Centrul Cultural American si ca se poate intra doar pe baza legitimatiei de presa. Acolo s-a intilnit cu Munaf. „Ne stiam dinainte, ne mai intilniseram pe la tot felul de sindrofii, spune Cristian.

Mereu ma punea sa-i fac poze cu diverse personalitati, cu politicieni, cu vedete, si a doua zi mi le cumpara. In seara aceea, la Centrul Cultural American, l-am vazut stind de vorba cu Tariceanu, sa fi stat citeva minute, si cind am trecut prin dreptul lor, mi-a facut semn sa-i pozez". Calin Popescu Tariceanu era la acel moment doar un posibil viitor prim-ministru.

Spre deosebire de alte dati, Munaf nu l-a cautat pe Cristian a doua zi ca sa-i cumpere fotografiile. A facut-o insa cind pozele chiar incepusera sa insemne ceva. „De pe 12 decembrie pina pe 18 ianuarie am fost in America. De la jumatatea lui decembrie si toata luna ianuarie, Munaf m-a cautat insistent sa-i dau fotografiile. Nu i-am zis ca sint plecat din tara, il tot pasam.

Pina la urma, i le-am dat, dupa ce am revenit in tara, prin februarie", spune fotoreporterul. El isi aminteste ca anul trecut a fost o data in biroul lui Munaf si a vazut pe masa fotografii inramate, in care Munaf aparea in compania lui Adrian Nastase si Ion Iliescu. „Pozele acelea i le facuse altcineva, nu eu", precizeaza Cristian.

Calin Popescu Tariceanu are amintiri concordante despre circumstantele in care s-a facut fotografia, pe care ni le-a transmis prin intermediul purtatorului sau de cuvint.

Premierul si-a amintit

Premierul sustine ca nu l-a recunoscut pe Munaf dupa ce a vazut caseta difuzata de Al Jazeera si a inceput sa rememoreze episodul de la Centrul Cultural American abia dupa ce „Cotidianul" i-a solicitat-o. El isi aminteste ca, la scurt timp dupa ce a intrat in Centru, s-a apropiat de un grup de copii, moment in care a fost abordat de un domn, scund si brunet, cu care a schimbat citeva amabilitati.

Dupa citeva minute, Mohammad Munaf i-a cerut acceptul sa faca impreuna citeva fotografii si Tariceanu a fost de acord. Cristian, fotoreporterul, era prin preajma.