Ziaristii nu sunt liberi, dar nu sunt supusi la conditii dure. Autoritatile romane sunt in contact cu gruparea care ii detine pe ziaristi. Acestea sunt mesajele principale pe care le-a transmis Traian Basescu. Declaratiile presedintelui, desi sunt cele mai substantiale de la izbucnirea crizei ostaticilor, nu alunga numeroasele intrebari pe care le naste rapirea din Irak.

1. De ce a iesit presedintele Basescu in public cu o declaratie substantiala despre situatia celor trei jurnalisti romani? Cu patru ore in urma, Cotroceniul anunta ca nu se mai face nici o declaratie pe aceasta tema.

2. Reactia presedintelui este o replica la dezvaluirile facute de Mile Carpenisan in Jurnalul National, acesta sustinand ca jurnalistii sunt liberi, dar si ca serviciile romanesti ii dezinformeaza pe anchetatorii americani?

3. Ce fel de grupare este cea a rapitorilor? Una terorista sau o banda angajata de Omar Hayssam?

4. Exista revendicari ale gruparii?

5. Care este mobilul rapirii?

6. Gruparea a interzis autoritatilor difuzarea probelor care sa ateste ca ziaristii sunt in viata?

7. Autoritatile romane erau in contact cu gruparea in momentul difuzarii filmului pe Al-Jazeera si a fotografiilor pe Reuters?

8. Se mai afla ziaristii pe teritoriul Irakului?

9. Este adevarat ca seful statului si consilierul de stat Constantin Degeratu l-au primit la Cotroceni pe Omar Hayssam dupa ce sirianul a spus ca a fost contactat de rapitori?

10. Este adevarat ca la intalnire a fost stabilita si plecarea urgenta la Bagdad a fratelui lui Omar Hayssam, arestat ulterior in Irak?

11. Exista inregistrarea convorbirii purtate de Omar cu rapitori?

12. Daca Omar Hayssam avea un contact cu rapitorii de a fost intrerupt acest canal de comunicare prin arestarea lui?

13. Comunitatea araba din Romania are canale diferite de comunicare cu rapitorii fata de cele utilizate de autoritatile romane?

14. Daca se cunoaste pozitia "grupului celor patru", asta inseamna ca Munaf este impreuna cu cei trei ziaristi romani?

15. De ce presedintele vorbeste numai despre recuperarea celor trei cetateni romani? Munaf nu mai este considerat ostatic?

16. Cine si cu ce scop intoxica presa?

17. Odata depistate sursele intoxicarii, au fost ele anihilate?

FARA RASPUNS

Pe parcursul celor 17 zile trecute de la rapirea celor trei jurnalisti de la Prima TV si Romania Libera, Jurnalul National a pus si alte intrebari care nu si-au gasit inca raspuns. Acestea sunt:

Daca Omar Hayssam a fost arestat pentru fapte din anul 2001, de ce retinerea lui s-a facut acum, sub umbrela rapirii ziaristilor?

De ce a disparut din motivatia arestarii lui Omar Hayssam acuzatia de terorism?

Unde au disparut medicul Mohamad Yassin si echipa de oameni de afaceri arabi plecati sa negocieze la Bagdad eliberarea ziaristilor?

(DAN CONSTANTIN, OANA STANCU)