Din date obtinute prin investigatii de presa si de la fosti ofiteri care au lucrat in structuri informative rezulta ca pe teritoriul Romaniei s-au desfasurat intens dupa 1989 o gama intreaga de activitati ilicite desfasurate de cetateni arabi, soldate cu mari prejudicii pentru statul roman.

Folosind firme fictive si documente falsificate, eludand vama si organele de control financiar, infractorii din aceasta zona au scos din tara sume imense de bani in valuta sau si-au creat imperii comerciale in interior, care in prezent par absolut ilegale.

Cateva cazuri mai importante:

- Fratii Gadban - Wael, Thaer si Samer - sunt de multi ani in atentia organelor de informatii romane. De altfel, Samer Gadban, in timp ce se afla in Timisoara ca student, in 1985, a ucis un conational, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (condus de Georges Habache) pe motiv ca nu-i impartasea convingerile politice, el fiind membru Al Fatah.

A facut inchisoare in Romania si in prezent se afla in Danemarca. Wael Gadban a fost student in Bucuresti, in acelasi timp fiind folosit ca translator pentru ofiteri Al Fatah care veneau la pregatire inainte de 1989. Are legaturi vaste in cadrul O.E.P.

in Bucuresti, principala legatura fiind Mohamed Shrech (alias Abu Rami), consilier de ambasada, cadru de informatii palestinian suspect de legaturi cu fostul K.G.B.

In 1990 cei trei frati au intrat in legatura cu fratii Elias si Mike Nassar, cunoscuti traficanti de armament si specializati in contrabanda cu marfuri din Orientul Apropiat spre Europa.

Prin intermediul lui Mohamed Shrech intregul grup a intrat in legatura cu organele de informatii ale armatei - Romtehnica - si cu SRI, mergand pana la varf. In paralel

l-au atras la colaborare pe generalul Gheorghe Florica pentru facilitarea trecerii prin vama a marfurilor, in special tigari.

Mari cantitati de tigari au inceput sa intre in Romania prin intermediul firmelor Palesta, Genah, Bela Iordania, Samer, Samira, Silvia, Elma, Azico, Amege, Karelia etc., in mai toate cazurile eludandu-se vama si plata taxelor legale.

Din cauza sumelor de bani manipulate intre clanul Gadban si clanul Nassar au aparut divergente, fiecare "turnandu-l" organelor in drept pe celalalt, castig de cauza avand familia Gadban care a determinat arestarea lui Elias Nassar (ulterior eliberat in urma achitarii a circa 3 milioane dolari catre statul roman si la interventia directa a mai-marilor de la SRI).

Pentru a plasa eficient marfa, in actiune au fost angrenati multi cetateni arabi care prin firmele lor au distribuit-o si au sustinut intens contrabanda.

Dintre acestia mentionam:

- Khalil Khassan - palestinian cu pasaport nr. D.032557 eliberat de autoritatile din Iordania - a introdus in tara mari cantitati de tigari si alte bunuri, mult peste cele prevazute in documente, pagubele insumate fiind dupa unele surse peste 1 milion de dolari. In anturajul sau au fost semnalati g-ral Florica Gheorghe si Bunea, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

- Fratii libanezi Ahmed si Mohammad Murad - patronii firmei Spring Time - care dupa cateva "tunuri" reusite cu tigari au deschis lantul de magazine-restaurant ce poarta numele firmei, dupa care au achizitionat cateva hoteluri pe litoral. Ambii au fost in atentia fostei securitati si ulterior a S.R.I. Dupa unele surse pagubele cauzate ar fi de circa 19 milioane de dolari.

- Simon Abu Rached - nepot al fostului ambasador al Libanului la Bucuresti Emile Badran - din beneficii rezultate din afaceri a cumparat restaurantul "Bradet" din cartierul Cotroceni.

- Mohamed Al Itawi - libanez -, fost student in Romania, patron al firmei "Bibu" S.R.L. si coproprietar al cazinoului de langa Herastrau.

- Hanry Al Sekaaf - cetatean libanez -, coproprietar al cazinoului "Rouge et Noire" (a fugit cu bani cu tot din Romania).

- Jamal Kanj - cetatean libanez, fost student - din banii acumulati a deschis o afacere angro cu fructe. A fost in atentia organelor de securitate.

- Hussein Hassan - cetatean libanez - din banii adunati a deschis restaurantul "Blida" din Grozavesti. Se discuta ca s-ar ocupa si cu traficul de droguri. Este cunoscut de organele de informatii.

- Ali Hamed - libanez -, fost student in Romania, si-a cumparat restaurantul "Gold Time" din Regie.

- Mohamed Abbas - sirian -, proprietar al firmei "Romsir" S.R.L. care a cooperat cu Omar Haisam si Bakry, fratele lui Nasser Bakry, ofiter de securitate la Ambasada Siriei in Bucuresti.

- Victor Issa - cetatean cipriot de origine libaneza - care actionand la Constanta a creat un prejudiciu de circa 30 milioane de dolari apoi mituind magistrati si politisti a fugit in strainatate.

- Ahmed Saleh - libanez -, ruda cu Nabih Berry, seful "Amal" si al parlamentului libanez care a fost prins in casa, de politie, avand 125.000 de dolari pe care insa i-a cedat, mentionand ca nu stie ai cui sunt.

- Raad Halloul - irakian -, combinat in afaceri cu un senator roman, la o fabrica de cafea si la un combinat de crestere a puilor.

- Mohamed Mousawi - libanez - din banii acumulati si-a deschis o fabrica de impachetat cafea.

- Walid Ghassan Jaber - irakian - cunoscut ca distribuitor angro la complexul "Ciuperca" din Bucuresti.

- Ali Shalan Awada - libanez -, proprietar al firmei "Romprofil" din Calea Mosilor - Bucuresti.

- Yousef Somma - libanez -, fost reprezentant al firmei producatoare de tigari "Biblos", s-a ocupat si cu vanzarea de cafea, ness Amigo falsificat, coproprietar al restaurantului "Triumf".

- Hassan Al Maami - libanez -, fost student si doctorand in Bucuresti, are firmele "Velmani" "MEI" etc., care se ocupa cu tigari pe ruta Cipru-Bulgaria-Odessa si cu cafea falsificata, avand o fabrica la Mihailesti, judetul Giurgiu.

A inceput ca distribuitor ajutat de fratele sau Hussein, care fiind prins cu un transport ilegal de tigari a avut "C"-ul pe pasaport, insa prin relatii oculte a reusit sa fuga in Liban. Ambii au fost in atentia organelor de securitate si in prezent a SRI.

- Samer si Amer Mehlem - libanezi - au intrat in filiera de vanzare a tigarilor fiind coordonati de fratii Murad de la "Spring Time". Au devenit apoi patronii discotecii "Why Not".

- Nabil Shery - libanez -, absolvent al Facultatii de Medicina din Iasi. A vandut tigari Biblos si Parisienne. Partener de afaceri cu fratii Murad la SC "New House" din Pantelimon.

- Khaled Al Amin - libanez - a vandut intens tigari, actionand prin firma "Niran" specializata in parfumuri.

- Elias si Michel Youussef - libanezi -, parteneri ai lui Emile Badran, fost ambasador al Libanului la Bucuresti, care a introdus prin firma "Bela Iordania" mari cantitati de tigari. In anturajul lor s-ar fi aflat g-ral Gheorghe Florica, g-ral Popa Florentin de la MApN, colonelul Bogza de la Clinceni.

- Arez, Gerban si Zaitef Tohme - libanezi din Cipru. Au introdus mari cantitati de tigari: Monte Carlo, Camel, Salem si Vantage.

- Balliety - cetatean cipriot - aducea in Romania tigari Marlboro si L.M. comercializate prin libanezii Salah Kobrossly si Victor Issa. Pagubele cauzate - in jur de 47 milioane de dolari.

- Amer Oubeid, Ahmed El Khatib si Talal Al Khatib - iordanieni -, reprezentanti ai firmei Bastos, au produs pierderi apreciate de unele surse de circa 6 milioane de dolari lunar.

- Victor Sarris - libanez -, reprezentant al firmei Parisienne, folosindu-i pentru distributie si desfacere pe libanezii Ezz Ibrahim si Ali Hamed, care au produs statului roman pagube de circa 5 milioane de dolari in 1993.

- Jamal Yoosef si Said Baaklini - reprezentanti ai firmelor "Karelia" si Smoker - au produs pagube statului numai in 1992-1993 de 365.000 de dolari SUA.