Un subofiter de la Penitenciarul Margineni, satul fiind de abuzurile sefilor sai, s-a hotarit sa rupa tacerea. Catalin Ravoianu sustine ca este victima directorului inchisorii, magistratul Victor Marcu, si a sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor, care l-au impiedicat sa ocupe un post de ofiter pentru a-si desemna in functii "pilele".

Mai mult, el a fost declarat inapt din punct de vedere psihic, dar, cu toate acestea, este lasat sa poarte arma si sa pazesca detinutii.

In 2003, Ravoianu a dat examen pentru a ocupa un post de ofiter in penitenciarul in care lucreaza. El sustine ca la proba scrisa a luat o nota mai mica decit cea a contracandidatului sau, "favoritul sefului". Decis sa mearga pina la capat, subofiterul a dat si celelalte doua probe ale examenului.

Una dintre ele, decisiva de altfel, a fost testarea psihologica, pe care a sustinut-o la Penitenciarul Rahova. Cu aceasta ocazie, el a aflat ca are unele probleme, rezultatul fiind "inapt din punct de vedere psihic".

Incercind sa obtina o explicatie de la conducerea ANP, subofiterul a cerut sa vada rezultatul testului sau, insa, stupoare: a primit un document semnat de Emilian Stanisor, care ii comunica ca astfel de date sint confidentiale.

In acest sens, seful ANP a invocat un ordin al sau care prevede ca "raportul de examinare psihologica are caracter confidential, iar avizul acordat si eventualele recomandari de specialitate se comunica numai comandantului unitatii si sefului compartimentului resurse umane din unitatea angajatoare".

In acest caz, mai-marii ANP ar trebui sa raspunda la o intrebare simpla: ce lege le permite sa mentina pe un asemenea post un bolnav psihic? Contactat de redactorii EVZ, magistratul Emilian Stanisor a recunoscut ca "are cunostinta despre situatia subofiterului si ca stie ca acesta a facut niste demersuri anul trecut".

Intrebat daca, in calitate de sef al penitenciarelor, considera ca este normal ca un angajat declarat "inapt psihic" sa fie pastrat in functie si, mai mult, sa poata folosi o arma, Stanisor a revenit asupra declaratiei initiale: "Credeti ca eu cunosc situatia tuturor angajatilor?".