Vineri, 15 aprilie, se implinesc 100 de zile de la rapirea jurnalistilor Florence Aubenas, de la cotidianul Liberation si a ghidului sau irakian, Hussein Hanoun. Intreaga media din Franta se va mobiliza pentru a cere eliberarea ostaticilor, in cadrul unei operatiuni comune denumite "Lachez-les ! 100 jours, ça suffit !" („Lasati-i sa plece! 100 de zile, ajunge!).

Numele celor 3 ziaristi romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian – vor fi de asemenea pe buzele francezilor, care au afisat deja portretele jurnalistilor de la PRIMA TV si Romania Libera in Place de la Nation pe 7 aprilie, la initiativa Reporters Sans Frontieres (Reporteri Fara Frontiere).

Cu doua zile mai devreme, aproape 150 de institutii media europene au semnat o "Declaratie de la Bruxelles" de sustinere a ziaristei Florence Aubenas, a lui Hussein Hanoun si a celor 3 jurnalisti romani rapiti.

Radio France Internationale a pregatit o zi speciala a jurnalistilor care sint in prezent ostatici in Irak. De la ora 0 pina la ora 24 a zilei de 15 aprilie (ora Europei Centrale), vor fi difuzate informatii, comentarii, sinteze, pe tema situatiei jurnalistilor francezi si romani.

Programul special va fi difuzat atit pe antena principala a RFI din Franta, cit si pe frecventele radiourilor partenere, inclusiv cele din Africa, dar mai ales din Orientul Mijlociu (RMC – Moyen Orient).

Filiala din Romania a Radio France Internationale, Delta RFI (93,5 FM–Bucuresti, 97,9 FM-Iasi, 94 FM Craiova) va difuza de asemenea in toate buletinele de stiri (din jumatate in jumatate de ora, intre 6,30 si 10,00 – si apoi din ora in ora, pina la ora 17,00) informatii, corespondente si comentarii - pe tema situatiei jurnalistilor de la Liberation, PRIMA TV si Romania Libera.

Printre cei care vor putea fi ascultati pe frecventele Delta RFI se numara: analistul francez pe probleme privind Irakul Nicolas Henin, directorul ziarului Liberation - Antoine de Gaudemar si coordonatorul zilei speciale a jurnalistilor ostatici in Irak de la RFI, Vasco Valente.

Persoane de contact

Carmen Constantin

Jurnalist Delta RFI

0744 313 716

021 223 19 23

Cristina Faighel

Jurnalist Delta RFI

0723 335 048

021 223 19 23